Κερασόπιτα των Βάσκων Συστατικά 250 γρ. κεράσια κομμένα και χωρίς το κουκούτσι 300 γρ. άχνη ζάχαρη 1 κ.σ. κονιάκ ξύσμα από ½ λεμόνι 125 ml νερό 3 αυγά 350 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο 200 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 40 ml σκούρο ρούμι Εκτέλεση Τοποθετούμε τα κεράσια σε μια μικρή κατσαρόλα μαζί με 60 γρ. ζάχαρη άχνη, το κονιάκ, το ξύσμα λεμονιού και το νερό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και μαγειρεύουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 45 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να πάρει τη μορφή μαρμελάδας. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Εν τω μεταξύ χτυπάμε σε ένα μπολ τα 2 αυγά και προσθέτουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το ρούμι και την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι το μείγμα μας να πάρει τη μορφή ζύμης. Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι στη συνέχεια την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180ο C και σε μια αλευρωμένη επιφάνεια απλώνουμε τη ζύμη. Κόβουμε με ένα τσέρκι 12 κυκλάκια ζύμης πάχους περίπου 1 εκατοστού. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 6 φορμάκια τάρτας (ατομικής) και τοποθετούμε το κάθε κυκλάκι ζύμης στο κάθε φορμάκι έτσι ώστε να εξέχει από αυτό και το πάχος να είναι περίπου μισό εκατοστό. Επικαλύπτουμε τη ζύμη με μια κουταλιά του μείγματος με το κεράσι που έχουμε ετοιμάσει και το καλύπτουμε με ένα «κυκλάκι» ζύμης πιέζοντας γύρω γύρω για να σφραγίσει καλά. Χτυπάμε ελαφρά τον κρόκο από το τρίτο αυγό και με ένα πινέλο αλείφουμε τις επιφάνειες της ζύμης. Με ένα μυτερό μαχαίρι κάνουμε εάν θέλουμε διάφορα σχεδιάκια για διακόσμηση. Ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.  Σερβίρεται ζεστό. Ταρτάκια με κεράσι Συστατικά Για τη ζύμη 250 γρ. αλεύρι 120 γρ. βούτυρο 1 αυγό 2 κ.σ. ζάχαρη 1 κ.γ. αλάτι   Για τη γέμιση 500 γρ. κεράσια (χωρίς το κουκούτσι) 40 γρ. βούτυρο σε κύβους 50 γρ. ζάχαρη   Εκτέλεση Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι (αφού το έχουμε κοσκινίσει), το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τα 100 γρ. βούτυρο και το αυγό και αρχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Ανοίγουμε τη ζύμη και τη μοιράζουμε σε ατομικά φορμάκια για τάρτα ελαφρώς βουτυρωμένα. Πλένουμε τα κεράσια, τα στεγνώνουμε καλά και τοποθετούμε μερικά σε κάθε ταρτάκι προσθέτοντας μικρά κομματάκια από το υπόλοιπο βούτυρο και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Την συνέχεια, τα ψήνουμε για 30′ στους 170° C .Τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε. Χυμός Κεράσι   Συστατικά 1 1/2 φλιτζάνια κεράσια   χυμό από 1 λάιμ 3 φλιτζάνια νερό ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκιά την θέλετε) πάγος, φέτες λάιμ και ζάχαρη για το σερβίρισμα   Εκτέλεση Βγάζουμε με το ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια από τα κεράσια. Στην συνέχεια βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ (εκτός από τον πάγο) και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει ενιαίο μείγμα. Σουρώνουμε το χυμό και τον σερβίρουμε με πάγο και μια φέτα λάιμ. Κρέμα βανίλια με γλυκό κεράσι   Συστατικά 1 ξυλάκι βανίλιας 500 ml γάλα 4 κρόκους  50 γρ. ζάχαρη 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κ.γλ. κορν φλάουρ 150 ml κρέμα γάλακτος μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού κεράσι (για γαρνίρισμα)   Εκτέλεση Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Κόβουμε το ξυλάκι βανίλιας κατά μήκος και αφαιρούμε τους σπόρους. Τους ρίχνουμε στο γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια, προσέχοντας να μην «κολλήσει» το γάλα στον πάτο της κατσαρόλας. Μετά από 5 λεπτά, το κατεβάζουμε από την φωτιά. Σε μια άλλη κατσαρόλα χτυπάμε τους κρόκους με τα ¾ της ζάχαρης. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ και τ’ ανακατεύουμε μέχρι αν γίνει ένας πηχτός χυλός. Λίγο λίγο προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτωμα μέχρι να πήξει.  Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να γίνει σφικτή σαντιγί και την ανακατεύουμε τον υπόλοιπο χυλό.  Μοιράζουμε το μείγμα σε μικρά μπολ ή ποτήρια και τα γαρνίρουμε με γλυκό ή μαρμελάδα κεράσι.  Κατόπιν, τα τοποθετούμε στο ψυγείο για να κρυώσουν.   Κερασόπιτα Συστατικά ½ κιλό κεράσια (χωρίς το κουκούτσι) 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κ.σ. baking powder 1 πρέζα αλάτι 115 γρ. βούτυρο ή σπορέλαιο 150 γρ. ζάχαρη 2 αβγά και επιπλέον 2 κρόκοι 4 βανίλιες 80 ml γάλα Εκτέλεση Λαδώνουμε  και αλευρώνουμε ταψάκι στρογγυλό (26 εκ.). Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τα αβγά, τους κρόκους, τη βανίλια, το γάλα και στο τέλος το αλεύρι (που έχουμε κοσκινίσει με το αλάτι και το baking powder). Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά και κατόπιν προσθέτουμε τα κεράσια ανακατεύοντας το μείγμα ελάχιστα και απαλά. Γυρίζουμε το μείγμα μας στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγη άχνη ζάχαρη. Παγωτό κεράσι Συστατικά 1 κιλό κεράσια 2 κ.σ. χυμός λεμονιού ¾ φλιτζ. ζάχαρη ¼ φλιτζ. γάλα 1 ½ φλιτζ. γιαούρτι στραγγιστό Εκτέλεση Πλένουμε καλά τα κεράσια και με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα κουκούτσια. Στην συνέχεια τα βάζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά και πολτοποιούμε τα κεράσια με την ράβδο ή με το εργαλείο του πουρέ. Συνεχίσουμε να σιγοβράζουμε μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη. Τότε απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 15 με 20 λεπτά. Βάζουμε σε ένα μπολ το μείγμα με τα πολτοποιημένα κεράσια και προσθέτουμε το γάλα και το γιαούρτι. Τ’ ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μπολ στο ψυγείο τουλάχιστον για δύο ώρες για να σφίξει. Τέλος, τοποθετούμε το μείγμα στην παγωτομηχανή και το χτυπάμε για 25 λεπτά. Μπορούμε να απολαύσουμε το παγωτό αμέσως ή να το αφήσουμε να παγώσει κι’ άλλο στην κατάψυξη.   Τάρτα με Sour Cream και κεράσια  Συστατικά  Για τη ζύμη 1 1/4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 φλιτζ. καλαμποκάλευρο 1 κ. γλ.καστανή ζάχαρη 150 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους 3-4 κ. σ. κρύο νερό 1 πρέζα αλάτι   Για τη γέμιση 1/4 φλιτζ. sour cream (θα την βρείτε σε μεγάλα supermarkets) 5 φλιτζ. κεράσια, χωρίς κουκούτσι 3/4 φλιτζ. ζάχαρη 1 ½ κ.σ. καλαμποκάλευρο 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού Εκτέλεση Αναμειγνύουμε με τα χέρια το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το βούτυρο, τη ζάχαρη, και το αλάτι. Προσθέτουμε 3 κουταλιές νερό στο μείγμα και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Πιέζουμε με τη χούφτα μας τη ζύμη και εάν δεν επαναφέρεται προσθέτουμε ακόμα μια κουταλιά νερό. Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια μεμβράνη τυλίγοντάς την καλά και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Δημιουργώντας  με την ζύμη ένα κύκλο διαμέτρου 30 εκατοστών, τον τοποθετούμε  σε ένα ταρτιέρα (25 εκ.) καλά αλευρωμένη. Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης ομοιόμορφα με την sour cream, τα κεράσια με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και στη συνέχεια διπλώνουμε την γύρω επιφάνεια της ζύμης που περισσεύει ώστε να δημιουργήσουμε μια κρούστα. Ψήνουμε την τάρτα έως ότου η κρούστα πάρει χρυσό χρώμα και έρθει το μείγμα σε πλήρη βρασμό για περίπου 45 με 50 λεπτά.