Υλικά για 6-8 άτομα

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1 φλ. βούτυρο

Για το σιρόπι

  • 2 φλ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 1 φλ. νερό
  • 2 λοβούς βανίλιας (οι σπόροι)
  • χυμό από 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας τα φύλλα, όπως είναι στο πακέτο, το ένα επάνω στο άλλο.
  2. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  3. Βουτυρώνουμε το πρώτο φύλλο, παίρνουμε τα φύλλα ανά δύο και προσεκτικά τα τυλίγουμε σε σφιχτό μασουράκι.
  4. Κάθε μασουράκι που τελειώνουμε, το τοποθετούμε στο ρηχό ταψί του φούρνου, που το έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος.
  5. Συνεχίζουμε φτιάχνοντας μασουράκια ανά δύο φύλλα, μέχρι να τελειώσουν.
  6. Βουτυρώνουμε με το πινέλο τα μασουράκια και με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε σε κουρκουμπινάκια, μήκους περίπου 2 εκ.
  7. Τα ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  8. Όσο ψήνονται τα κουρκουμπίνια, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά. Το σιρόπι θέλουμε να δέσει αρκετά. Το διατηρούμε ζεστό.
  9. Μόλις βγάλουμε τα κουρκουμπίνια από το φούρνο, τα ρίχνουμε στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε για 1 ώρα.
  10. Στραγγίζουμε, τοποθετούμε σε πιατέλα και προαιρετικά πασπαλίζουμε με κανέλα.

Tip

Για να μην ξεδιπλωθούν τα κουρκουμπίνια κατά το ψήσιμο, φροντίζουμε όταν τα βάλουμε στο ταψί η ένωση του φύλλου να ακουμπά στον πάτο. Για πιο σίγουρο αποτέλεσμα, μπορούμε να αλείψουμε την άκρη του φύλλου με λίγο χτυπημένο ασπράδι αυγού, για να κολλήσει.