Υλικά για 4-5 άτομα

  • 1/2 φλ. βούτυρο
  • 4 φύλλα Βηρυτού
  • 2 φλ. αμύγδαλα, ελαφρώς σπασμένα
  • 4 κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 2 κ.γ. κοφτές κανέλα, τριμμένη
  • 1/2 κ.γ. κοφτή γαρίφαλο, τριμμένο

Για το σιρόπι

  • 2 φλ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 1 φλ. νερό
  • 2 λοβούς βανίλιας (οι σπόροι)
  • χυμό από 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι.
  2. Βουτυρώνουμε μία μετρίου μεγέθους ταρτιέρα και απλώνουμε τα φύλλα σουρώνοντάς τα σε πτυχές. Τα βρέχουμε ομοιόμορφα με το βούτυρο.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο.
  4. Απλώνουμε το μείγμα ανάμεσα στις πτυχές και επάνω στα φύλλα και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
  5. Όσο το γλυκό ψήνεται, βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα μαζί τα υλικά για το σιρόπι, για 8 λεπτά αφότου αρχίσει να κοχλάζει το νερό.
  6. Μόλις βγει το γλυκό ζεστό από το φούρνο, το περιχύνουμε με το επίσης καυτό σιρόπι.
  7. Το αφήνουμε λίγη ώρα έως ότου απορροφηθεί τελείως το σιρόπι.

Tip

Το φύλλο Βηρυτού είναι εξαιρετικά λεπτό, φτιαγμένο από αλεύρι, βούτυρο και αυγό. Το λεπτό πάχος του, σε συνδυασμό με το βούτυρο και το αυγό, το κάνει πολύ αφράτο όταν ψηθεί και το βοηθά να απορροφά καλύτερα το σιρόπι. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα κρούστας.