Υλικά για 4 άτομα
- 50 γρ. βούτυρο, αγελάδος
- 4 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές φέτες
- 3 κ.σ. ζάχαρη, καστανή
- 3 κ.σ. κονιάκ
- χυμό από 2 πορτοκάλια
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι, βιολογικό
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε τα μήλα με τη ζάχαρη. Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι.
- Ρίχνουμε το βούτυρο και, μόλις λιώσει, απλώνουμε τα μήλα ομοιόμορφα στο τηγάνι.
- Τα γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 10 λεπτά, σε δυνατή φωτιά.
- Σβήνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και αφήνουμε το σιρόπι να δέσει για περίπου 5 λεπτά ακόμη.
- Σερβίρουμε τα μήλα ζεστά με παγωτό βανίλια.
Tips
- Στο γλυκό αυτό ταιριάζουν, επίσης, η κανέλα και το τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλλά και η βανίλια και ο αστεροειδής γλυκάνισος, τα οποία μπορούμε να προσθέσουμε μαζί με το χυμό πορτοκαλιού.
- Την ίδια συνταγή μπορούμε να τη φτιάξουμε με κυδώνια ή αχλάδια.