συνταγές


κρέας | ζυμαρικά - ρύζι | λαχανικά | όσπρια | ψάρι - θαλασσινά | κοτόπουλο | σαλάτες | σούπες | πίτες - ζύμες | σνακ - ορεκτικά | γλυκά | νηστίσιμα - εποχιακά | πάρτι |

Μηλόπιτα με τριφτή ζύμη

Μηλόπιτα με τριφτή ζύμη

Υλικά:

(για 1 μακρόστενο ταψί 25x35εκ.)
 

Για τη ζύμη:

4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ

½ κουτ. γλυκού αλάτι

1 κουτ. σούπας κανέλα

250 γρ. Βιτάμ σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη

2 αβγά

Για τη γέμιση:

4 μεγάλα ή 5 μέτρια μήλα

2 κουτ. σούπας Βιτάμ

¾ φλιτζ. ζάχαρη 

1 κουτ. σούπας κανέλα

Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

1 μικρό φλιτζ. κονιάκ


Εκτέλεση:


Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κυβάκια. Ζεσταίνουμε το Βιτάμ σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα μήλα για 5 λεπτά. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και το κονιάκ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα και τις σταφίδες και μαγειρεύουμε, μέχρι να στεγνώσουν τα μήλα από τα υγρά τους. 


Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Αναμιγνύουμε σε μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι. Σε άλλο μπολ δουλεύουμε για λίγο το Βιτάμ με τη ζάχαρη με μια σπάτουλα.


Κάνουμε στο μίγμα του αλευριού μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί τα αυγά και το μίγμα του βιτάμ. Ανακατεύουμε με τα δάχτυλα με βιαστικές κινήσεις, μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ομοιογενές μίγμα. Αφήνουμε τη ζύμη στην κατάψυξη για 10 λεπτά και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.


Βγάζουμε τη ζύμη από την κατάψυξη και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο (τα 2/3 περίπου της ποσότητας) και ένα μικρότερο. Το μικρότερο το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. 


Αλείφουμε με λίγο Βιτάμ το ταψί.  Ανοίγουμε σε φύλλο τη ζύμη και τη στρώνουμε στη βάση και στο πλάι του ταψιού. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση των μήλων και την ισιώνουμε να απλωθεί παντού.


Τέλος, βγάζουμε την υπόλοιπη ζύμη από την κατάψυξη και την τρίβουμε με τα δάχτυλα ή με τη χοντρή πλευρά του τρίφτη, πάνω από τα μήλα να απλωθεί παντού και να τα σκεπάσει. Ψήνουμε τη μηλόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. 


Μόλις κρυώσει η μηλόπιτα, την πασπαλίζουμε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.


Θερμοκρασία 170 °C

Χρόνος Ψησίματος50 min

Σχετικά Άρθρα

Σπιτικά λαχταριστά ζελεδάκια για τα παιδιά!
Φτιάξτε μόνες σας σπιτικά λαχταριστά ζελεδάκια για τα παιδιά! Είναι γλυκά, φρουτώδη και βέβαια νηστίσιμαΤα παιδιά ξετρελαίνονται για τα ζελε...
Νηστίσιμο και λαχταριστό κέικ με σταφίδες
Ένα νηστίσιμο και λαχταριστό κέικ με σταφίδες, χωρίς πολλές θερμίδες. Ιδανικό για σνακ αλλά και για πρωινόΥλικά1 ποτήρι πορτοκάλι1 μικρό πακ...
Εύκολος και λαχταριστός χαλβάς σε 10 λεπτά
Εύκολος και λαχταριστός χαλβάς σε 10 λεπτά. Το απόλυτο σπιτικό επιδόρπιο για την Καθαρά Δευτέρα.Ο χαλβάς είναι ένα από τα πιο εύκολα και γρή...
Η πιο εύκολη τούρτα σοκολάτα για τον Άγιο Βαλεντίνο!
Μια πολύ εύκολη τούρτα σοκολάτα για τον Άγιο Βαλεντίνο, που θα την φτιάξετε σε μόλις 10 λεπτά και θα σας στοιχίσει ελάχιστα Υλικά Μια φ...
Λαχταριστά σοκολατάκια με 2 υλικά!
Λαχταριστά σοκολατάκια με 2 υλικά! Κι όμως γίνονται και είναι πεντανόστιμα! Υλικά300 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα 130 ml κρέμα γάλακτ...
Εύκολο κέικ με smarties σε 10
Εύκολο κέικ με smarties σε 10' που θα λατρέψουν τα παιδιά σαςΥλικά2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις1 κούπα ζάχαρη3 αυγά1 κούπα ηλιέλαιο&n...