συνταγές


κρέας | ζυμαρικά - ρύζι | λαχανικά | όσπρια | ψάρι - θαλασσινά | κοτόπουλο | σαλάτες | σούπες | πίτες - ζύμες | σνακ - ορεκτικά | γλυκά | νηστίσιμα - εποχιακά | πάρτι |

Μηλόπιτα με τριφτή ζύμη

03/03/2016
Μηλόπιτα με τριφτή ζύμη

Υλικά:

(για 1 μακρόστενο ταψί 25x35εκ.)
 

Για τη ζύμη:

4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ

½ κουτ. γλυκού αλάτι

1 κουτ. σούπας κανέλα

250 γρ. Βιτάμ σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη

2 αβγά

Για τη γέμιση:

4 μεγάλα ή 5 μέτρια μήλα

2 κουτ. σούπας Βιτάμ

¾ φλιτζ. ζάχαρη 

1 κουτ. σούπας κανέλα

Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

1 μικρό φλιτζ. κονιάκ


Εκτέλεση:


Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κυβάκια. Ζεσταίνουμε το Βιτάμ σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα μήλα για 5 λεπτά. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και το κονιάκ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα και τις σταφίδες και μαγειρεύουμε, μέχρι να στεγνώσουν τα μήλα από τα υγρά τους. 


Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Αναμιγνύουμε σε μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι. Σε άλλο μπολ δουλεύουμε για λίγο το Βιτάμ με τη ζάχαρη με μια σπάτουλα.


Κάνουμε στο μίγμα του αλευριού μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί τα αυγά και το μίγμα του βιτάμ. Ανακατεύουμε με τα δάχτυλα με βιαστικές κινήσεις, μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ομοιογενές μίγμα. Αφήνουμε τη ζύμη στην κατάψυξη για 10 λεπτά και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.


Βγάζουμε τη ζύμη από την κατάψυξη και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο (τα 2/3 περίπου της ποσότητας) και ένα μικρότερο. Το μικρότερο το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. 


Αλείφουμε με λίγο Βιτάμ το ταψί.  Ανοίγουμε σε φύλλο τη ζύμη και τη στρώνουμε στη βάση και στο πλάι του ταψιού. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση των μήλων και την ισιώνουμε να απλωθεί παντού.


Τέλος, βγάζουμε την υπόλοιπη ζύμη από την κατάψυξη και την τρίβουμε με τα δάχτυλα ή με τη χοντρή πλευρά του τρίφτη, πάνω από τα μήλα να απλωθεί παντού και να τα σκεπάσει. Ψήνουμε τη μηλόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. 


Μόλις κρυώσει η μηλόπιτα, την πασπαλίζουμε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.


Θερμοκρασία 170 °C

Χρόνος Ψησίματος50 min

Σχετικά Άρθρα

Μπισκότα με σοκολάτα και καραμέλα με τρία υλικά
Ιδανική επιλογή για όποιον χρειάζεται ένα γρήγορο και απλό γλυκό σνακ!Υλικά1 μίγμα για σοκολατένιο κέικ1 κουτί κρέμα γάλακτος1 συσκευασία στ...
Σούσι με μπανάνα και πραλίνα σε 5 λεπτά
Εύκολο και υγιεινό σνακ που θα λατρέψουν τα παιδιά.Υλικά2 μαλακές τορτίγιες2 μπανάνες4 κ.σ. πραλίναΕκτέλεσηΒάλτε τις τορτίγιες για 10'' στον...
Δροσιστικό γλυκό: Πανακότα με ζελέ βύσσινο
ΥΛΙΚΑ (για 8 ατομικά φορμάκια ή για μια στρογγυλή φόρμα του κέικ)Για το ζελέ βύσσινο300 γρ. έτοιμος πουρές βύσσινου (στα μεγάλα σουπερμάρκετ...
Καλοκαιρινό γλυκό ψυγείου με ζελέ και μπισκότα
ΥλικάΓια το ζελέ2 φακελάκια ζελέ2 ποτήρια ζεστό νερό2 ποτήρια κρύο νερόΓια την κρέμα1 λίτρο γάλα2 φακελάκια κρέμα Γιώτης βανίλια12 κ. σ. ζάχ...
Κέικ φυστικοβούτυρο
Υλικά2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις2 φλιτζάνια ζάχαρη1 κουταλάκι μαγειρική σόδα1 κουταλάκι αλάτι1 ράβδος ανάλατο βούτυρο1 φλιτζάνι ...
Σοκολατάκια με γέμιση καρύδας με τρία υλικά
Υλικά4 φλιτζάνια (360 γρ.) αποξηραμένη καρύδα1 x 395 γρ. κονσέρβα συμπυκνωμένου γάλακτος 250 γρ. μαύρης σοκολάτας Εκτέλεση1. Συνδυ...