Υλικά για 6 άτομα

  • 15-20 μαρουλόφυλλα μεγάλα + μερικά για την κατσαρόλα
  • στήθη από 1 1/2 κοτόπουλο, περασμένα από το μπλέντερ
  • 2 καρότα, τριμμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο + τα κοτσάνια, ολόκληρα
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 φέτα ψωμιού, μουσκεμένη σε γάλα
  • 1 αυγό
  • χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
  • 1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 3-4 κόκκοι μπαχαριού
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεματάμε τα μαρουλόφυλλα για 1 μόνο λεπτό σε άφθονο νερό που κοχλάζει. Τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε.
  2. Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε καλά τον κιμά του κοτόπουλου, το καρότο, τον άνηθο, τα κρεμμυδάκια, το ψωμί, το αυγό και το αλατοπίπερο.
  3. Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με μαρουλόφυλλα, το μπαχάρι και τα κοτσάνια από τον άνηθο.
  4. Ανοίγουμε σε μια λεία επιφάνεια κάθε μαρουλόφυλλο από αυτά που έχουμε ζεματίσει, τοποθετούμε στην άκρη του 1 γεμάτο κουταλάκι γέμιση, στο μέγεθος ενός μικρού κεφτέ, και τυλίγουμε σε ντολμαδάκια.
  5. Στρώνουμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα σφιχτά το ένα κοντά στο άλλο.
  6. Περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και 1/2 φλ. νερό.
  7. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο και μαγειρεύουμε τα ντολμαδάκια, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 45 λεπτά.

Tips

  • Μπορούμε να γεμίσουμε τα ντολμαδάκια και με κιμά γαλοπούλας.
  • Το ίδιο νόστιμα γίνονται και με αμπελόφυλλα.
  • Για πιο πλούσια γεύση, μπορούμε στο τέλος να τα αυγοκόψουμε.