Υλικά για 4 άτομα
- 600 γρ. χόρτα (παπαρούνες, μυρώνια, καυκαλήθρες, ραδίκια άγρια, ξινολάπαθα, σέσκουλα) ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο (το λευκό μέρος)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 1/2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 αυγό
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 1/2 κ.γ. κόλιαντρο, σε σκόνη
- 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- έ.π. ελαιόλαδο με καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο σουρωτήρι βάζουμε τα χόρτα με το πράσο, το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια, τα αλατίζουμε και τα στύβουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους στο μισό.
- Τα στύβουμε πολύ καλά, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
- Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και ρίχνουμε το μείγμα κουταλιά-κουταλιά.
- Γυρίζουμε τους κεφτέδες να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές και τους αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περιττό λάδι.
Τips
- Οι χορτοκεφτέδες φτιάχνονται όλον το χρόνο με χόρτα της εποχής. Την άνοιξη με βρούβες, μαργαρίτες και τσουκνίδες, το καλοκαίρι με βλίτα και στύφνο. Το μόνο που χρειάζονται είναι άφθονα φρέσκα μυρωδικά.
- Ταιριάζουν πολύ με σος γιαουρτιού που θα φτιάξουμε ανακατεύοντας 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 50 ml γάλα, μισό κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και 2 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο.