Υλικά για 4 άτομα

  • 1 1/2 κιλό κολοκυθάκια
  • 3 αυγά
  • 1 φλ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 1/2 φλ. γάλα φρέσκο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
  • 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 3/4 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το ταψί
  • τριμμένη φρυγανιά και γραβιέρα για την κρούστα

Εκτέλεση

  1. Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη του κρεμμυδιού και τα βάζουμε με λίγο αλάτι στο σουρωτήρι. Τα πιέζουμε με κάτι βαρύ και τα αφήνουμε να στραγγίσουν για 30 λεπτά και να βγάλουν τα υγρά τους.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά.
  4. Λαδώνουμε ένα ταψάκι και απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα.
  5. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά, το τυρί, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.

Tips

  • Προαιρετικά, αντικαθιστούμε τη γραβιέρα με λευκά τυριά, όπως μυζήθρα, φέτα ή ανθότυρο.
  • Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να παίξουμε και με τα αρώματα. Του ταιριάζουν και ο βασιλικός, ο μαϊντανός, το θυμάρι ή η ρίγανη.