Υλικά για 10 άτομα

  • 10 μελιτζάνες φλάσκες, πλυμένες και καθαρισμένες
  • αλάτι χοντρό
  • έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 σφηνάκι γλυκό κρασί
  • 2 συσκευασίες ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • φύλλα φρέσκιας μαντζουράνας, ψιλοκομμένα ή 1/2 κ.γ. αποξηραμένη, τριμμένη
  • 4 κ.σ. κάππαρη
  • αλάτι
  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μεγάλα κομμάτια, τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι με μπόλικο χοντρό αλάτι για 30 λεπτά, για να βγάλουν τα υγρά τους και να ξεπικρίσουν.
  2. Για να φτιάξουμε τη σάλτσα, βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε για 3 λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  3. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε αμέσως την ντομάτα, τη ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
  4. Μόλις δέσει η σάλτσα, ρίχνουμε την κάππαρη και τη μαντζουράνα. Προσθέτουμε αλάτι, αν χρειάζεται, αφού πρώτα δοκιμάσουμε, διότι η κάππαρη είναι αλμυρή.
  5. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  7. Στύβουμε τις μελιτζάνες με τις παλάμες μας κάτω από τρεχούμενο νερό.
  8. Τις αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί και τις τηγανίζουμε για 5 λεπτά σε καυτό λάδι. Τις αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί.
  9. Στρώνουμε τις μελιτζάνες σε ένα πυρίμαχο σκεύος, τις περιχύνουμε με τη σάλτσα και τις ψήνουμε στο φούρνο για 25 λεπτά.
  10. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Τips

  • Για πιο πικάντικη γεύση, προσθέτουμε 150 γρ. τριμμένη φέτα ή ψιλοκομμένο πικάντικο λουκάνικο λίγο προτού βάλουμε το ταψί στο φούρνο.
  • Αν βάλουμε μαζί με τις μελιτζάνες και μερικές τηγανητές πιπεριές, θα έχουμε πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα από πλευράς χρώματος.