Υλικά για 10 άτομα
- 10 μελιτζάνες φλάσκες, πλυμένες και καθαρισμένες
- αλάτι χοντρό
- έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
- 4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 σφηνάκι γλυκό κρασί
- 2 συσκευασίες ντοματάκια κονκασέ
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- φύλλα φρέσκιας μαντζουράνας, ψιλοκομμένα ή 1/2 κ.γ. αποξηραμένη, τριμμένη
- 4 κ.σ. κάππαρη
- αλάτι
- μαϊντανό, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μεγάλα κομμάτια, τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι με μπόλικο χοντρό αλάτι για 30 λεπτά, για να βγάλουν τα υγρά τους και να ξεπικρίσουν.
- Για να φτιάξουμε τη σάλτσα, βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε για 3 λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε αμέσως την ντομάτα, τη ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
- Μόλις δέσει η σάλτσα, ρίχνουμε την κάππαρη και τη μαντζουράνα. Προσθέτουμε αλάτι, αν χρειάζεται, αφού πρώτα δοκιμάσουμε, διότι η κάππαρη είναι αλμυρή.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Στύβουμε τις μελιτζάνες με τις παλάμες μας κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Τις αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί και τις τηγανίζουμε για 5 λεπτά σε καυτό λάδι. Τις αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί.
- Στρώνουμε τις μελιτζάνες σε ένα πυρίμαχο σκεύος, τις περιχύνουμε με τη σάλτσα και τις ψήνουμε στο φούρνο για 25 λεπτά.
- Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Τips
- Για πιο πικάντικη γεύση, προσθέτουμε 150 γρ. τριμμένη φέτα ή ψιλοκομμένο πικάντικο λουκάνικο λίγο προτού βάλουμε το ταψί στο φούρνο.
- Αν βάλουμε μαζί με τις μελιτζάνες και μερικές τηγανητές πιπεριές, θα έχουμε πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα από πλευράς χρώματος.