Υλικά για 4 άτομα

  • 1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 2 πιπεριές πράσινες, σε ροδέλες
  • 1 πιπεριά κόκκινη, σε ροδέλες
  • 270 γρ. ρύζι καρολίνα ή αρμπόριο
  • 200 γρ. μανιτάρια λευκά, σε φετάκια
  • 2 κ.γ. σαφράν σε σκόνη (ή κουρκουμά)
  • 150 γρ. αρακάς
  • 900 ml ζωμό λαχανικών, ζεστό, σπιτικό ή από βιολογικό κύβο
  • 4 ντομάτες, ξεφλουδισμένες, κομμένες σε κυβάκια
  • 1 ματσάκι βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά το κρεμμύδι με τις πιπεριές.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι και τα μανιτάρια, μαζί με το σαφράν, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Προσθέτουμε τον αρακά και αλατοπιπερώνουμε.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το ζωμό. Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε το ρύζι να βράσει όση ώρα προτείνεται στη συσκευασία.
  5. Στα τελευταία 5 λεπτά ρίχνουμε την ντομάτα.
  6. Οταν είναι έτοιμη η παέγια, την πασπαλίζουμε με το βασιλικό και τα αμύγδαλα, αφού προηγουμένως τα καβουρδίσουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σκέτα, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσουν.

Tips

  • Αν θέλουμε πιο πλούσια την παέγια, προσθέτουμε στο σοτάρισμα και μπουκιές κοτόπουλου, ή γαρίδες ή καλαμαράκι.
  • Με τα λαχανικά αυτοσχεδιάζουμε με ό,τι έχουμε στο ψυγείο μας. Επίσης, προσθέτουμε ό,τι μυρωδικό μάς αρέσει, όπως μαϊντανό, άνηθο, αλλά και ρίγανη και θυμάρι.