Υλικά για 4 άτομα
- 1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό, σε ροδέλες
- 1 μαρούλι, κομμένο όπως στη σαλάτα
- 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
- 1 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Eκτέλεση
- Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι. Μόλις κάψει, ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι και ανακατεύουμε ώσπου να γυαλίσει, χωρίς όμως να αλλάξει χρώμα.
- Προσθέτουμε το μαρούλι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις πατάτες, ανακατεύουμε δύο-τρεις φορές, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν.
- Λίγο πριν από το τέλος, μόλις δηλαδή το νερό λιγοστέψει, οι πατάτες μαλακώσουν και η σάλτσα αρχίσει να δένει, προσθέτουμε τον άνηθο, το μαϊντανό και το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσουν ακόμη 5-6 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε για να διορθώσουμε το αλάτι και αποσύρουμε από την εστία.
Tips
- Στο φαγητό αυτό ταιριάζει υπέροχα και το αυγολέμονο. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα βάλετε επιπλέον λεμόνι στο φαγητό, θα το κρατήσετε για το αυγολέμονό σας.
- Σε περίπτωση που θέλετε να το αρτύσετε, προσθέστε 1 λουκάνικο κομμένο σε λεπτές φέτες την ώρα που τσιγαρίζετε το κρεμμύδι.
- Αντικαταστήστε το μαρούλι με άλλα χόρτα εποχής. Από ζοχούς μέχρι βλίτα ή σπανάκι, όλα ταιριάζουν.