Υλικά για 4 άτομα

  • 1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, σε ροδέλες
  • 1 μαρούλι, κομμένο όπως στη σαλάτα
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
  • 1 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Eκτέλεση

  1. Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι. Μόλις κάψει, ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι και ανακατεύουμε ώσπου να γυαλίσει, χωρίς όμως να αλλάξει χρώμα.
  2. Προσθέτουμε το μαρούλι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις πατάτες, ανακατεύουμε δύο-τρεις φορές, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν.
  3. Λίγο πριν από το τέλος, μόλις δηλαδή το νερό λιγοστέψει, οι πατάτες μαλακώσουν και η σάλτσα αρχίσει να δένει, προσθέτουμε τον άνηθο, το μαϊντανό και το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσουν ακόμη 5-6 λεπτά.
  4. Δοκιμάζουμε για να διορθώσουμε το αλάτι και αποσύρουμε από την εστία.

Tips

  • Στο φαγητό αυτό ταιριάζει υπέροχα και το αυγολέμονο. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα βάλετε επιπλέον λεμόνι στο φαγητό, θα το κρατήσετε για το αυγολέμονό σας.
  • Σε περίπτωση που θέλετε να το αρτύσετε, προσθέστε 1 λουκάνικο κομμένο σε λεπτές φέτες την ώρα που τσιγαρίζετε το κρεμμύδι.
  • Αντικαταστήστε το μαρούλι με άλλα χόρτα εποχής. Από ζοχούς μέχρι βλίτα ή σπανάκι, όλα ταιριάζουν.