Υλικά για 4-5 άτομα

  • 5 κολοκυθάκια, χοντρά και όχι πολύ μακριά
  • 1 κρεμμύδι κόκκινο, ψιλοκομμένο
  • 4-5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ
  • γραβιέρα, τριμμένη
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τις άκρες από τα κολοκυθάκια, τα ξύνουμε, τα πλένουμε καλά και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί. Τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Χαράζουμε με ένα μυτερό μαχαίρι την ψίχα γύρω γύρω και κοντά στη φλούδα τους.
  2. Τα ζεματάμε για 4-5 λεπτά σε νερό που βράζει, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε κάτω από κρύο νερό βρύσης.
  3. Τα στραγγίζουμε και με προσοχή αφαιρούμε το εσωτερικό τους (την ψίχα).
  4. Λιώνουμε την ψίχα των κολοκυθιών με ένα πιρούνι.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  6. Βάζουμε σε ένα τηγάνι το κρεμμύδι με 2-3 κουταλιές νερό να βράσει μέχρι να πιει το νερό του. Προσθέτουμε το λάδι και το γυρίζουμε 2-3 βόλτες. Μόλις ξανθίσει προσθέτουμε το σκόρδο, τον μαϊντανό, την ψίχα των κολοκυθιών και τελευταίο το ρύζι μαζί με λίγο νερό, 1 κουταλιά λάδι, αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να πιουν όλο το νερό.
  7. Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια και τα παρατάσσουμε σε ένα ταψί το ένα πλάι στο άλλο. Τα πασπαλίζουμε με το τυρί και τα ψήνουμε στον φούρνο για 25-30 λεπτά.

Tips

  • Για πιο τραγανή κρούστα, πασπαλίστε και με τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα).
  • Προσθέστε στη γέμιση και δυόσμο ψιλοκομμένο.