συνταγές


κρέας | ζυμαρικά - ρύζι | λαχανικά | όσπρια | ψάρι - θαλασσινά | κοτόπουλο | σαλάτες | σούπες | πίτες - ζύμες | σνακ - ορεκτικά | γλυκά | νηστίσιμα - εποχιακά | πάρτι |

Σπανακόρυζο τηγανιού

25/10/2012
προετοιμασία: 30ʹμαγείρεμα: 30ʹ
Σπανακόρυζο τηγανιού

Υλικά για 4 άτομα

  • 6-7 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. ρύζι καρολίνα
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 700 γρ. σπανάκι φρέσκο, τα τρυφερά φύλλα
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • χυμός από 1 λεμόνι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε, κόβουμε σε χοντρά κομμάτια με τα χέρια και πλένουμε το σπανάκι. Το ζεματάμε σε νερό που βράζει για 1-2 λεπτά και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά σε σουρωτήρι.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια πλατιά κατσαρόλα με καπάκι βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια να μαραθούν και να γυαλίσουν.
  3. Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει.
  4. Ρίχνουμε και τον μαϊντανό, τον άνηθο, το σπανάκι, τα φέρνουμε 2-3 βόλτες και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, σε 2-3 λεπτά, προσθέτουμε τον πελτέ, 1 1/2 φλιτζάνι νερό, αλάτι και πιπέρι.
  5. Όταν το φαγητό πάρει βράση, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά.
  6. Δοκιμάζουμε αν έχει γίνει το ρύζι. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε ακόμη λίγο νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 4-5 λεπτά ακόμη. Το σπανακόρυζο πρέπει να είναι ζουμερό με ωραία δεμένη σάλτσα και όχι στεγνό ή υδαρές και το ρύζι να κρατάει λίγο στο δόντι.
  7. Στο σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε χυμό λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tips

  • Αν προτιμάτε το σπανακόρυζο λευκό, παραλείψτε τον πελτέ.
  • Συνοδεύστε το με πικάντικη φέτα ή με κάποιο αλίπαστο, όπως λακέρδα ή ρέγγα.

Σχετικά Άρθρα

Πίτα με σπανάκι Χριστουγεννιάτικο δέντρο
Σας προτείνουμε μια πρωτότυπη, εύκολη και νόστιμη συνταγή με σπανάκι που θα στολίσει το γιορτινό σας τραπέζι και θα εντυπωσιάσει τους καλεσμ...
Εύκολο κέικ σπανάκι σε 5 λεπτά!
Ένα πεντανόστιμο αλλά και πολύ εύκολο κέικ με σπανάκι, χωρίς ζύμη και φύλλο που θα το φτιάξετε σε μια απλή φόρμα. Υλικά250 γραμμάρια αλ...
Γαλατόπιτα με ρύζι
Υλικά για 6 άτομα 2 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα3 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική10 αυγά1 κ.σ. άνθος αραβοσίτου2 κ.σ. νερό2 λοβούς βανίλιας, οι σπόροι3 φλ. ...
Ρύζι μπασμάτι με κρόκο Κοζάνης
Υλικά για 10 άτομα 1 κιλό ρύζι μπασμάτι10 ίνες κρόκο Κοζάνης10 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο1 κ.γ. σπόρους κακουλέ (καρδάμωμο)4 καρότα, τριμμένα2 κ.σ....
Κρέπες με λαχανικά
Υλικά για 15 κρέπες 5 αβγά350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις3 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο1 κ.γ. αλάτι350 ml γάλαβούτυρο, για το τηγάνισμα Γι...
Αρνί ατζέμ πιλάφι
Υλικά για 4 άτομα 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο1 κρεμμύδι, μέτριο, περασμένο στον τρίφτη1 1/2 κιλό ψαχνό από αρνίσιο μπούτι, σε μπουκιές4 ποτήρια νε...