Για κάθε γονέα, αποτελεί μεγάλο φόβο το να χάσει το παιδί του σε δημόσιο χώρο, όπως το εμπορικό κέντρο ή η παραλία. Ο φόβος αυξάνεται μέσα σας καθώς κοιτάτε αβοήθητα γύρω. Αναρωτιέστε ποια κατεύθυνση πρέπει πρώτα να ψάξετε. Φαντάζεστε διάφορες πιθανότητες, μερικές από τις οποίες είναι πάρα πολύ τρομακτικές για να τις σκέφτεστε. Η καρδιά σας πάει να σπάσει και βιώνετε τη συντριπτική ανάγκη να κάνετε κάτι γρήγορα. Λοιπόν, υπάρχουν βήματα που κάθε γονέας μπορεί να κάνει για να αποτρέψει αυτό να συμβεί. Εδώ είναι πέντε συμβουλές για να αποφύγετε την απώλεια ενός μικρού παιδιού σε δημόσιο χώρο.

Φορέστε στο παιδί σας έντονα χρώματα

Βεβαιωθείτε ότι φορούν φωτεινά χρώματα αν σκοπεύετε να περάσετε χρόνο σε δημόσιο χώρο εκείνη την ημέρα. Και φροντίστε να απομνημονεύσετε τι φοράει το παιδί.

Οργανώστε ένα σχέδιο

Εάν πηγαίνετε σε εμπορικό κέντρο, υπαίθρια αγορά ή παραλία, αφιερώστε μια στιγμή για να βεβαιωθείτε ότι όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν αν χωριστεί η ομάδα. Συμφωνείτε σε ένα χώρο συνάντησης, όπως το περίπτερο εξυπηρέτησης πελατών, το εστιατόριο ή ο σταθμός του ναυαγοσώστη.

Εκπαιδεύστε το παιδί σας

Πέρα από το συγκεκριμένο σχέδιο για μια συγκεκριμένη κατάσταση, το παιδί σας θα πρέπει να μπορεί να ακολουθεί τις βασικές οδηγίες. Διδάξτε του τι είδους ενήλικες θα προσεγγίσει όταν χάνεται ή βρίσκεται σε κίνδυνο – αστυνομικό ή φύλακα ασφαλείας, υπάλληλο καταστήματος ή μητέρα με παιδιά. Πείτε του να εξηγήσει την κατάστασή του και να ζητήσει βοήθεια από τον ενήλικα. Εκπαιδεύστε το να μην εισέλθει στο όχημα ενός ξένου, να μην κρυφτεί και να μην απομακρυνθεί υπερβολικά.

Διδάξτε το παιδί σας συγκεκριμένα δεδομένα

Το παιδί σας θα πρέπει να είναι σε θέση να ενημερώσει έναν υπεύθυνο ενήλικα για το πλήρες όνομα και την ηλικία του, τη διεύθυνση κατοικίας ή το όνομα του ξενοδοχείου και το όνομα του γονέα και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του. Μπορεί να χρειαστεί να ξοδέψετε αρκετό χρόνο για να κάνετε μικρά ή ντροπαλά παιδιά να είναι σε θέση να λένε αυτές τις πληροφορίες.

Έχετε πάντα μαζί μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία του παιδιού σας

Αν το παιδί σας χαθεί σε δημόσιο χώρο, είναι καλό να έχετε μια φωτογραφία του για να δείχνετε κατά την αναζήτησή του.