Tips & Χρήσιμα

Πώς να οργανώσετε την ντουλάπα του παιδιού σε 10 βήματα

Από: Ελένη Καραγιάννη |  σχολιάστε
Πώς να οργανώσετε την ντουλάπα του παιδιού σε 10 βήματα
Οι μεταβατικές εποχές, όταν αρχίζουμε να αντικαθιστούμε τα καλοκαιρινά με τα χειμωνιάτικα και το αντίστροφο, είναι η ιδανική εποχή για να βάλουμε (επιτέλους) μια τάξη στη ντουλάπα του παιδιού!

1.  Αδειάστε εντελώς τη ντουλάπα και βάλτε στην άκρη όλα όσα δεν του κάνουν πια και όσα είναι φθαρμένα ή κατεστραμμένα και δεν πρόκειται να ξαναφορέσει. Ταξινομήστε τα υπόλοιπα σε κατηγορίες:
- μπλούζες
- παντελόνια
- φούστες/φορέματα
- παπούτσια
- εσώρουχα
- αξεσουάρ
- άλλα (παιχνίδια, βιβλία, διακοσμητικά κ.λπ.) κ.ο.κ.
Έτσι θα έχετε μια εικόνα του τι ακριβώς ρούχα έχει το παιδί, τι χρειάζεται αλλά δεν έχει και πόσο χώρο περίπου καταλαμβάνουν.

2. Επιλέξτε ποια θα τοποθετήσετε διπλωμένα και ποια θα κρεμάσετε, ανάλογα με το πόσα συρτάρια, ράφια και ράγες διαθέτετε, αλλά και την προσωπικότητα και την ηλικία του παιδιού (π.χ. τα περισσότερα 4χρονα-5χρονα θέλουν να μπορούν να παίρνουν τα ρούχα τους μόνα τους, οπότε είναι σκόπιμο να βάλετε τα περισσότερα κάπου όπου να τα φτάνει. Μια καλή ιδέα είναι να προσθέσετε άλλη μία ράγα για τα κρεμαστά σε πιο χαμηλό σημείο). Συγκεντρώστε τα εκτός εποχής ρούχα και τοποθετήστε τα στο πάνω μέρος της ντουλάπας. Τα υπόλοιπα, ταξινομήστε τα πάλι σε επιμέρους κατηγορίες (π.χ. μπλούζες, ζακέτες, φούστες, παντελόνια κ.λπ.)

3. Προμηθευτείτε πολλές κρεμάστρες στο ίδιο μέγεθος μεταξύ τους και κρεμάστε τις προς την ίδια κατεύθυνση ώστε να είναι εύκολο για το παιδί να βρίσκει και να παίρνει τα ρούχα του. Οι ξύλινες είναι σίγουρα πιο καλαίσθητες και πιο φιλικές στο περιβάλλον, όμως οι πλαστικές καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο. Η επιλογή είναι δική σας.

4. Εάν τα παιδιά σας πηγαίνουν στο σχολείο, μια καλή ιδέα είναι να βάλετε χωριστά τα ρούχα που φορούν στο σχολείο από εκείνα που φορούν στις κούνιες, στο σπίτι ή στα πάρτι. Έτσι, θα χάνετε λιγότερο χρόνο τα πρωινά τις καθημερινές, καθώς το παιδί θα ξέρει ότι οι επιλογές του περιορίζονται σε εκείνο το τμήμα της ντουλάπας όπου υπάρχουν τα ρούχα του σχολείου.

5. Εξοικονομήστε χώρο, βάζοντας όσα έχουν μικρό μέγεθος όπως τα εσώρουχα, τα στεκάκια για τα μαλλιά, τα σκουφάκια, τα καλσόν κ.λπ. μέσα σε κουτιά. Γράψτε έξω από το καθένα τι περιέχει (ή κολλήστε μια σχετική εικόνα, εάν τα παιδιά δεν ξέρουν ακόμα να διαβάζουν), για να μπορούν να βρουν μόνα τους ό,τι χρειάζονται. Για μεγαλύτερη ευκολία, χρησιμοποιήστε κουτιά χωρίς καπάκια.

6. Τοποθετήστε μερικούς γάντζους στο εσωτερικό των φύλλων της ντουλάπας. Εκεί μπορείτε να κρεμάτε τις τσάντες και τα καπέλα τους. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε έναν τέτοιο γάντζο για να κρεμάτε αποβραδίς τα ρούχα της επόμενης μέρας, ώστε να κερδίζετε χρόνο.

7. Εάν έχετε ρούχα που σας έχουν δώσει από μεγαλύτερα παιδιά και το δικό σας πρόκειται να τα φορέσει αργότερα, ταξινομήστε τα μέσα σε κουτιά ανά μέγεθος και εποχή (π.χ. καλοκαιρινά 6 ετών) και τοποθετήστε τα στο πάνω μέρος της ντουλάπας. Μην ξεχάσετε να γράψετε σε κάθε κουτί τι περιέχει ώστε να μπορείτε να ξέρετε τι έχετε με μια ματιά. Εάν έχετε και αγόρι και κορίτσι, μην παραλείψετε να γράψετε και το φύλο ή το όνομα του παιδιού για το οποίο προορίζονται.

8. Τακτοποιήστε τα παπούτσια μέσα σε κουτιά, βάζοντας το ένα πάνω στο άλλο, ξεκινώντας από τον πάτο της ντουλάπας.

9. Στον πάτο της ντουλάπας, βάλτε ένα κουτί ή μια σακούλα όπου κάθε τόσο θα ρίχνετε μέσα τα ρούχα που μικραίνουν και δεν κάνουν πια στο παιδί. Στο τέλος κάθε σεζόν, ταξινομήστε τα και αποθηκεύστε τα για το μικρότερο παιδί σας ή χαρίστε τα.

10. Εάν συνηθίζετε να συγκεντρώνετε, εκτός από τα ρούχα, και άλλα αντικείμενα στη ντουλάπα, όπως παιχνίδια ή βιβλία, βάζετέ τα σε ένα κουτί, συρτάρι ή ράφι που θα έχετε ειδικά για το σκοπό αυτό. 
Φτιάξτε έναν κήπο ή μια βεράντα που θα κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν την κηπουρική και τη φύση
Τώρα που ο καιρός έχει φορέσει την ανοιξιάτικη του διάθεση εκμεταλλευτείτε μια από τις πιο ευχάριστες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, την ...
7 εύκολοι τρόποι για να μάθει το παιδί να βρίσκει τα παιχνίδια του!
Δοκιμάστε αυτές τις απλές στρατηγικές για να μάθει το ανοργάνωτο παιδάκι σας τρόπους για να βρίσκει τα πράγματά του.Ο μικρός Αλέξης κλαίει γ...

Q&A
Είχα σταματήσει να δουλεύω από τότε που έμεινα έγκυος στην κόρη μου, που είναι σήμερα 8 ετών. Όμως, λόγω της οικονομικής κατάστασης, χρειάζε...
Έχω ένα αγοράκι 9 μηνών και ακόμη δεν κοιμάται καλά. Κατά τη διάρκεια της μέρας κοιμάται μόνο ένα μισάωρο στις 11.00 το πρωί και ένα στις 3....
Καλησπέρα έχω ένα γιο 5 1/2 μηνών έχω παρατηρήσει τώρα τελευταία γυρνάει το κεφάλι δεξιά και αριστερά σαν να ενθουσιάζεται. Επίσης καμία φορ...Gallery
imommy small left arrow
imommy small right arrow
Απρ     29
ημερολόγιο
ημερολόγιο
εγκυμοσύνης
ημερολόγιο
παιδιού

comments powered by Disqus