Tips & Χρήσιμα

Έτσι το παιδί σας θα μάθει εύκολα και γρήγορα ποδήλατο!

04/07/2013
Από: Νινέττα Φαφούτη |  σχολιάστε
Έτσι το παιδί σας θα μάθει εύκολα και γρήγορα ποδήλατο!


Στην ηλικία των 5 ετών τα παιδιά μπορούν να κάνουν πια τα πρώτα τους πειράματα με το δίκυκλο ποδήλατο. Για να τα καταφέρουν όμως, πρέπει κατ’ αρχάς μα αισθανθούν άνεση και σιγουριά για τις ικανότητές τους, κάτι που δεν συμβαίνει με όλα τα πιτσιρίκια αυτής της ηλικίας. Παρόλο λοιπόν, που τα συνομήλικά τους μπορεί να απολαμβάνουν την βόλτα τους με το ποδήλατο, το δικό σας ίσως να μην αισθάνεται ακόμη έτοιμο να τολμήσει βόλτα με ποδήλατο χωρίς τις βοηθητικές ρόδες. Και αυτό γιατί τις περισσότερες φορές, το ποδήλατο δεν είναι ζήτημα ισορροπίας αλλά θέμα ψυχολογίας. Μην το πιέζετε, λοιπόν! Αφήστε να περάσουν μερικές μέρες και μετά συζητήστε μαζί του την πιθανότητα μιας νέας προσπάθειας σιγά σιγά.

Ποδήλατο βήμα-βήμα:
1.  Ρυθμίστε τη σέλα έτσι ώστε το παιδί να ακουμπά και τα δύο πέλματα των ποδιών του στο έδαφος με τεντωμένα πόδια. Σε περίπτωση που το παιδί βελτιώσει αργότερα την ισορροπία και την ικανότητα «οδήγησής» του, θα μπορούσε η σέλα του ποδηλάτου να σηκωθεί σταδιακά προς τα επάνω βελτιώνοντας την ικανότητα ώθησης των πεντάλ. Το τιμόνι δεν πρέπει να είναι πολύ μακριά από τα χέρια του και φυσικά φορέστε του οπωσδήποτε κράνος.

2.  Ξεχάστε προς το παρόν τα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής με τα πολλά ποδήλατα. Για να αποφύγετε τις άσχημες πτώσεις, το ιδανικό είναι να κάνει στην αρχή ποδήλατο σε μαλακό έδαφος και κατά προτίμηση με ελαφριά κατηφορική κλήση.

3.  Για να βρει την ισορροπία του, πρέπει οπωσδήποτε να χαλαρώσει και να αποκτήσει λίγη ταχύτητα. Βλέποντάς σας κοντά του, θα φτιάξει πολύ η διάθεσή του.

4.  Προτρέψτε το να δοκιμάσει να ισορροπήσει τσουλώντας στο δρόμο αφήνοντας τα πόδια μα κρέμονται ελαφρώς ανοιχτά, χωρίς να τα έχει πάνω στα πετάλια. Αφήστε το να το επαναλάβει αρκετές φορές. Μετά πείτε του να δοκιμάσει να κάνει πετάλι, για να συνεχίσει το ποδήλατο να τσουλάει.

5.  Βοηθήστε το παιδί να βρει την ισορροπία του κρατώντας με το ένα χέρι σας το τιμόνι και με το άλλο τη σέλα.

6.  Αφήστε το χέρι από το τιμόνι, εξακολουθώντας όμως να στηρίζετε με το άλλο την σέλα, μέχρι να μάθει να κρατά τέλεια ισορροπία.

7.  Στις πρώτες προσπάθειες δείξτε στο παιδί πώς να σταματά το ποδήλατο όχι με τα φρένα, αλλά βάζοντας κάτω τα πόδια. Μην καθυστερήσετε όμως πολύ να του μάθετε πως λειτουργούν και τα φρένα.

8.  Μην βιαστείτε με τις στροφές. Για να μάθει ν’ αλλάζει κατεύθυνση, θα πρέπει πρώτα να περάσουν δύο με τρεις μέρες.  

9.  Αν δεν είστε και εσείς σίγουροι, τότε ρισκάρετε να του μεταδώσετε το άγχος και την φοβία σας.

10.
 Καλό θα ήταν, μέχρι το παιδί να μάθει να κάνει καλά ποδήλατο να φοράει μακρύ παντελονάκι για να προστατεύσει την επιδερμίδα του από τα πρώτα ποδηλατικά ατυχήματα.
 
Συμβαίνουν και ατυχήματα 
Έπεσε και αρνείται να ξανακάνει ποδήλατο χωρίς τις βοηθητικές ρόδες; Εξηγήστε του ότι τα «ατυχήματα» αυτά είναι αναπόφευκτα στις πρώτες προσπάθειες. Προσπαθήστε να μην δώσετε ιδιαίτερη σημασία, ούτε να τονίσετε τις πρώτες του αποτυχίες για να μην το αποθαρρύνετε. Αν επιμείνει, ξαναβάλτε τις βοηθητικές ρόδες μέχρι ν’ αποκτήσει πάλι εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Σχετικά Άρθρα

Αποκτήστε αίσθηση καθαριότητας όπου κι αν είστε με τα υγρά μαντηλάκια Zewa fresh and go!
Έχετε σκεφτεί πόσες επιφάνειες ακουμπάμε καθημερινά με τα χέρια μας; Πόσα μικρόβια απορροφάει η επιδερμίδα μας όταν κυκλοφορούμε στους δρόμ...
Καφές με κάρδαμο για ενέργεια και τόνωση
Το κάρδαμο έχει ισχυρή, μοναδική γεύση, με έντονα αρωματικό, ρητινώδες άρωμα.Το πράσινο κάρδαμο όπως είναι γνωστό (Elettaria Cardamomum) ή κ...
Πώς θα βάλετε εύκολα τα παιδιά σας για ύπνο
Τα παιδιά σας είναι ξύπνια ενώ θα έπρεπε να κοιμούνται; Αυτό το σενάριο προκαλεί κακή διάθεση την επόμενη μέρα, όταν όλοι είναι κουρασμένοι....
Έξι κόλπα για να κάνετε το παιδί σας να τρώει υγιεινά
Το να κάνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά μπορεί να είναι μια άσκηση στην απογοήτευση και πηγή πολλών τσακωμών στην οικογένεια. Πολλά παιδιά ε...
Τι να κάνετε για να μην χάσετε το παιδί σας σε δημόσιους χώρους
Για κάθε γονέα, αποτελεί μεγάλο φόβο το να χάσει το παιδί του σε δημόσιο χώρο, όπως το εμπορικό κέντρο ή η παραλία.Ο φόβος αυξάνεται μέσα σα...
Φυσικοί τρόποι για να προστατέψετε το παιδί σας από τα τσιμπήματα κουνουπιών
Τα κουνούπια και τα τσιμπήματα τους μπορούν να αποτελέσουν πραγματική... απειλή για την κοινωνία. Και σίγουρα για τα παιδιά μας! Είναι απολύ...