Αμμωνία (για τα καμένα λίπη)

Βάλτε σε ένα γυάλινο μπολ μισό φλιτζάνι υγρή αμμωνία και τοποθετήστε το σε κρύο φούρνο. Κλείστε την πόρτα και αφήστε το εκεί όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί καθαρίστε όλο το εσωτερικού του φούρνου με νωπό πανί.

Ξύδι και σόδα (για τα καμένα λίπη και τις μυρωδιές)

Υλικά: μαγειρική σόδα, λευκό ξύδι και νερό.

Με ένα νωπό σφουγγάρι «περάστε» όλο το εσωτερικό του φούρνου.

Ρίξτε με ένα κουτάλι τη μαγειρική σόδα στις επιφάνειες του φούρνου.

Γεμίστε ένα πλαστικό μπουκάλι με αντλία με το λευκό ξύδι και ψεκάστε όλο το εσωτερικό του φούρνου (όχι στις τρύπες εξαερισμού).

Όταν το ξύδι πέσει πάνω στη σόδα το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει. Αφήστε το να αντιδράσει για 10 λεπτά.

Στη συνέχεια ξύστε τους σκληρούς λεκέδες ελαφρά με τη σπάτουλα καθαρίσματος.

Σκουπίστε με σφουγγάρι και αφήστε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή για να στεγνώσει.

Σόδα και αλάτι (για τα καμένα λίπη και τις σχάρες)

Αφαιρέστε τις σχάρες και αφήστε τες να μουλιάσουν σε ζεστό νερό με σαπουνάδα.

Σε ένα μπολ ανακατέψτε ίσα μέρη ζεστού νερού με μαγειρική σόδα, μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή πάστα.

 Αν ο φούρνος είναι υπερβολικά βρόμικος προσθέστε στο μείγμα και ίση ποσότητα χοντρού αλατιού. Μπορείτε, αν θέλετε να προσθέσετε λίγο λευκό ξίδι ή απορρυπαντικό πιάτων.

Όταν το διάλυμα είναι έτοιμο, τρίψτε τις επιφάνειες με ένα σφουγγάρι.

Αφήστε το να δράσει για μερικά λεπτά και καθαρίστε τις σχάρες τρίβοντάς τες με ένα συρμάτινο σφουγγαράκι.

Ξεπλύνετε και αφήστε τες να στεγνώσουν.

Τελειώνοντας, περάστε όλον τον φούρνο με ένα βρεγμένο πανί και θα δείτε τις βρομιές να εξαφανίζονται.