Όσο ο καιρός ζεσταίνει και αρχίζουν οι επισκέψεις στη θάλασσα, αναρωτιέστε αν είναι καιρός να πάρετε και το παιδί μαζί για πρώτη φορά και πότε είναι οκ να ξεκινήσει να κολυμπά. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία παιδιατρικής, τα παιδιά δεν είναι έτοιμα να πάρουν επίσημα μαθήματα κολύμβησης πριν από την ηλικία των τεσσάρων. Αλλά αυτό έχει να κάνει με τον παραδοσιακό τρόπο του μπάνιου στη θάλασσα.

Συνεπώς, μπορείτε να συστήσετε το παιδί στο νερό από πολύ νωρίτερα, από τη στιγμή που είναι αρκετά μεγάλο (στους πρώτους μήνες της ζωής του) για να κάνει μπάνιο στην μπανιέρα.

Το πρώτο σας βήμα είναι να εξοικειώσετε το παιδί με το νερό. Αυτό που θα βοηθήσει αρκετά είναι να μπείτε κι εσείς στην μπανιέρα μαζί του. Επιτρέψτε του να νιώσει το νερό με το να του το ρίχνετε προσεκτικά στο κεφάλι και στο μέτωπο. Δημιουργήστε ένα κλίμα παιχνιδιού με πλεούμενα καραβάκια και παπάκια. Το σκεπτικό είναι ότι κλιμακώνουμε την επαφή του παιδιού με το νερό μέχρι να νιώσει άνετα και να κάθεται ή να κολυμπάει μόνο του χωρίς να σας κρατάει.

Να θυμάστε ότι: η πρώτη εμπειρία του παιδιού πρέπει να καταγράφεται ως θετική, οπότε πρέπει να το νερό να έχει τέλεια θερμοκρασία. Ούτε πολύ ζεστή ούτε πολύ κρύα. Δεν χρησιμοποιούμε αφρόλουτρα στο μπάνιο εκτός αν είναι ειδικά προϊόντα που δεν προκαλούν δάκρυα. Τέλος, είμαστε πολύ προσεκτικές και δεν το παρακάνουμε με την ποσότητα που ρίχνουμε πάνω τους αν δεν είναι έτοιμα ή αν φοβούνται.

Όταν έρθει η ώρα να μπει στη θάλασσα ή την πισίνα, να θυμάστε τα εξής:

  • Απαγορεύονται τα μπρατσάκια και τα σωσίβια. Τους δίνουν την αίσθηση της ψευδούς ασφάλειας και τα κρατούν σε μία στάση σώματος που δεν είναι ιδανική για να μάθουν μπάνιο.
  • Η σωματική επαφή με τη μητέρα είναι πολύ σημαντική. Εκτός του ότι νιώθει προστατευμένο, βοηθά στη μεταξύ σας σχέση και στο ‘δέσιμο’.
  • Κάντε τη διαδικασία παιχνίδι. Το θέμα είναι να περνάτε όμορφα, να τραγουδάτε, να παίζετε με τα παιχνίδια του και να πάρετε το χρόνο σας.
  • Όχι βιασύνη. Κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς κι εσείς πρέπει να το σεβαστείτε και να μην το πιέσετε να μάθει πιο γρήγορα.
  • Χρησιμοποιήστε αδιάβροχη πάνα. Καλό είναι να μην έχουμε ατυχήματα που θα χαλάσουν τη διαδικασία και δεν θα ξέρουμε πώς να τα χειριστούμε. Προλάβετε την ανάγκη του παιδιού με μία ειδικά διαμορφωμένη πάνα.
  • Προσοχή να μην πιει πολύ νερό. Το νερό της πισίνας έχει πολλά χημικά που είναι επικίνδυνα για τον ευαίσθητο οργανισμό του μωρού. Ιδανικά, επιλέξτε μία πισίνα που έχει εξελιγμένα φίλτρα νερού με όζον και δεν έχει καθόλου χημικά.

Τα μωρά ξέρουν πώς να κολυμπούν από ένστικτο;

Θα έχετε δει διάφορα βίντεο με βρέφη που κολυμπούν με ευκολία αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν το κάνουν από μόνα τους ενστικτωδώς. Δεν είναι αρκετά μεγάλα ώστε να ξέρουν ότι πρέπει να κρατούν το κεφάλι έξω από το νερό ούτε πώς να κρατούν την αναπνοή τους. Μπορεί όμως να είναι μία ασυνείδητη ανάμνηση από τη μήτρα της μητέρας και το αμνιακό υγρό. Όπως και να έχει, μην υποθέτετε ότι ξέρει να κολυμπά λόγω αυτού.