Έχετε ακούσει ότι το νεογέννητο θέλει απλά να τρώει, να κάνει κακά, κλαίει και κοιμάται. Οι πρώτες μέρες όμως δεν θα σας φανούν τόσο απλές και εύκολες. Χρειάζεται ένα μικρό διάστημα προσαρμογής και για εσάς αλλά και για το μωρό. Πάμε να δούμε όλα όσα θα αντιμετωπίσετε τις πρώτες ώρες (και μέρες) ώστε να ξέρετε πώς θα τα χειριστείτε.

Τάισμα: το μικροσκοπικό στομάχι του νεογέννητου χρειάζεται πολύ μικρές ποσότητες και τρώει κάθε 2 με 3 ώρες, αν και κάποια μωρά μπορεί να θέλουν ακόμα πιο συχνά. Μπορεί να σας ενημερώσει με κλάμα, με πιπίλισμα του αντίχειρα ή με το να χτυπά τα χείλη και να γέρνει προς το στήθος σας. Τις πρώτες πρώτες μέρες, τα νεογέννητα χάνουν περίπου το 7% του σωματικού τους βάρους οπότε χρειάζονται δύο εβδομάδες μέχρι να επανέλθει.

Ρέψιμο, λόξιγκας και σάλια: το μωρό πρέπει να ρεύεται πάντοτε μετά από κάθε γεύμα ή κάθε φορά που αλλάζετε στήθος στο θηλασμό. Μετά από 2 μέρες, θα δείτε τι βολεύει περισσότερο το βρέφος. Δεν χρειάζεται να το χτυπάτε στην πλάτη. Μία απαλή κυκλική κίνηση φέρνει στην επιφάνεια τις φούσκες του ρεψίματος. Ο λόξιγκας και τα πολλά σάλια είναι πολύ φυσιολογικά και δεν πρέπει να ανησυχείτε.

Ούρα και κακά: ένα νεογέννητο που θηλάζει, αλλάζει τουλάχιστον 5 πάνες τη μέρα ενώ ένα που πίνει από μπιμπερό φτάνει και τις 10. Αντιθέτως, τα μωρά που θηλάζουν κάνουν περισσότερα κακά γιατί το γάλα του εμπορίου χρειάζεται περισσότερη ώρα προκειμένου να χωνευτεί. Παρόλα αυτά, κάθε παιδί λειτουργεί ξεχωριστά και θα πρέπει να σημειώνετε τη συχνότητα της κίνησης του εντέρου ώστε να ενημερώσετε το γιατρό. Αυτό που μας ανησυχεί είναι η απότομη αλλαγή σε οποιαδήποτε λειτουργία του μωρού.

Κλάμα: στην αρχή θα είναι ήσυχο και θα κοιμάται πολύ. Μετά τις 2 εβδομάδες, ένα τυπικό μωρό κλαίει 2 ώρες την ημέρα. Σιγά σιγά θα βρείτε τα αίτια του κλάματος, γιατί αυτός είναι ο μοναδικός τρόπο έκφρασής του. Εσείς θα πρέπει να ανταποκρίνεστε κάθε φορά γιατί το παιδί έχει κάποιο λόγο και δεν το κάνει χειριστικά.

Ύπνος: τις πρώτες μέρες, ο ύπνος είναι κομμάτι της ζωής τους από 16 έως 18 ώρες. Το ευτυχές είναι ότι μπορούν να αποκοιμηθούν παντού. Στο αμάξι, στην κούνια, στην αλλαξιέρα αλλά και στην αγκαλιά σας. Νιώθουν οικεία όταν τα τυλίγετε με λεπτή κουβερτούλα γιατί έχουν πολύ πρόσφατη την ανάμνηση της μήτρας.