Σκεφτείτε πόσο πολύ η μουσική επηρεάζει εσάς. Ο έντονος ήχος σας δίνει ενέργεια ενώ η απαλή μουσική σας χαλαρώνει. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Τα νανουρίσματα αποδεδειγμένα ανακουφίζουν τα βρέφη, ειδικά όταν ξυπνούν ξαφνικά μέσα στη νύχτα. Η μουσική λειτουργεί ακόμα και θεραπευτικά σε πρόωρα μωρά επειδή οι έρευνες την έχουν συνδέσει με βελτιωμένη πρόσληψη βάρους. Επίσης βοηθά στο να ‘δεθείτε’ περισσότερο με το μωρό σας. Σκεφτείτε τη χαρά που μοιράζεστε μαζί του όταν χορεύετε αγκαλιά μία μελωδία.

Μπορεί η μουσική να κάνει το μωρό πιο έξυπνο; Δεν υπάρχει αρκετή διαθέσιμη έρευνα πάνω σε αυτό το ερώτημα. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου κάνει πιο έξυπνα τα παιδιά στα μαθηματικά αλλά αυτό το συμπέρασμα συγκεντρώνεται κυρίως σε μεγάλα παιδιά και όχι σε μωρά. Ωστόσο, αρκετές έρευνες δείχνουν ότι η μελέτη της μουσικής σε νεαρή ηλικία επηρεάζει βαθιά την εγκεφαλική ανάπτυξη. Μία έρευνα δείχνει ότι τα νεογέννητα μπορούν να ξεχωρίσουν τη μητρική τους γλώσσα από κάποια ξένη μέσα από το ρυθμό και τον τόνο. Στους 2 μήνες, τα βρέφη απομνημονεύουν σύντομες μελωδίες ενώ άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα έμβρυα των 35 εβδομάδων ξεχωρίζουν και θυμούνται διαφορετικούς ήχους

Αφήστε το παιδί να εκφραστεί μουσικά πριν το 5ο έτος ηλικίας με το να χτυπούν αντικείμενα και τραγουδήστε το ώστε μαθαίνει από εσάς. Τα νανουρίσματα θεωρούνται απαραίτητα στη βρεφική ηλικία (και όχι μόνο).