Αυτό μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία, αλλά ξεκινά γύρω στους 4 με 6 μήνες, αφότου το μωρό αποκτά έλεγχο των άκρων του και αρχίζει την εξερεύνηση του σώματος. Αρπάζουν και τραβάνε τα αυτιά, τις πατούσες και τα γεννητικά τους όργανα, ειδικά για τα αγόρια, το πέος είναι μία εύκολη και προσβάσιμη περιοχή για να αρπάζουν. Ένα μωρό μπορεί να το κάνει συνέχεια ενώ ένα άλλο πολύ αραιά. Όποια και αν είναι η περίπτωση, θεωρείται φυσιολογικό. Εξίσου φυσιολογικό είναι για το παιδί να βιώνει μία ευχάριστη αίσθηση και θα το καταλάβετε από την έξαψη του προσώπου και το παρατεταμένο τράβηγμα.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει ανησυχία για κάποιο ιατρικό πρόβλημα, αν και περιστασιακά, μπορεί να γίνει ένδειξη για κάποια δερματική ενόχληση ή μόλυνση. Συνήθως είναι εύκολο να διακρίνετε τις διαφορές. Σε περίπτωση δερματικού ερεθισμού, θα δείτε κοκκινίλες, πρήξιμο ή σημάδια γύρω από το πέος.

Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να μην κάνετε κανένα σχόλιο όταν το μωρό πειράζει συνέχεια το πέος του. Αν νιώθετε άβολα με την παρουσία άλλων, βάλτε του πάνα και σορτς και δώστε του ένα παιχνίδι για να του αποσπάσει την προσοχή. Όταν το μωρό είναι σε ηλικία που καταλαβαίνει, εξηγήστε του ότι είναι εντάξει να εξερευνά και να αγγίζει τα γεννητικά του όργανα, αλλά ιδιωτικά. Αν το κάνει δημόσια, ζητήστε του να περιμένει μέχρι να γυρίσετε στο σπίτι. Και μην φοβάστε για το αν είναι σωστό να του το υπενθυμίζετε συχνά.

Τα περισσότερα παιδιά παύουν να το κάνουν δημόσια όταν ξεκινούν το σχολείο, όταν διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχουν άλλα παιδιά στο χώρο που να κάνουν το ίδιο. Αν πιστεύετε ότι το κάνει συνέχεια ή συνεχίζει σημάδια μετά την ηλικία των 5 ή 6, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.