Τα μωρά ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας για ποικίλους βιολογικούς ρόλους, συμπεριλαμβανομένης και της ανάγκης να ταϊστεί ή να ανακουφιστεί. Το πώς θα συνεχιστεί αυτή η ρουτίνα έχει να κάνει με το ίδιο το μωρό αλλά και με το πώς ανταποκρίνεστε εσείς στις ανάγκες του. Έρευνες έχουν δείξει ότι, κατά μέσο όρο, τα μωρά που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς ξυπνούν λίγο συχνότερα από εκείνα που κοιμούνται μόνα σε άλλο δωμάτιο.

Ορισμένα μωρά, εξαιτίας των αναγκών ή του ταπεραμέντου τους, είναι απλά καλύτερα στο να ξανακοιμούνται και να ηρεμούν τον εαυτό τους μόνα τους. Είναι λοιπόν λάθος να πιστεύετε ότι ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι επηρεάζει το πότε θα κοιμάται το μωρό τη νύχτα χωρίς διακοπή.

Μακροπρόθεσμα, τα βρέφη που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με έναν ενήλικα από τη γέννηση, χρειάζονται ένα χρόνο μέχρι να μπορέσουν να κοιμηθούν μόνα τους. Δεν υπάρχει όμως καμία διαφορά στο πώς αναπτύσσονται. Τα μωρά που κοιμούνται με τους γονείς τους απολαμβάνουν αρκετά κοινωνικά, ψυχολογικά και γνωστικά οφέλη.