Το να βλέπετε το παιδί σας να αποκτά την ανεξαρτησία του σας προκαλεί ενθουσιασμό. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του παιδιού είναι όταν βλέπετε ότι μπορεί να καθίσει μόνο του.

Δείτε πώς θα βοηθήστε το παιδί στη διαδικασία βήμα βήμα.

  1. Πριν καθίσει. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς θα το βοηθήσετε σε αυτήν τη φάση. Τα παιδιά το κάνουν μεταξύ 4 και 9 μηνών. Μην προσπαθήσετε να βιάσετε την κατάσταση. Οι παιδίατροι μας ενημερώνουν ότι το μωρό πρέπει πρώτα να αναπτύξει τις κινητικές του ικανότητες, όπως η ισορροπία και το να κρατά το κεφάλι όρθιο.
  2. Ετοιμάζεται να καθίσει. Από τη γέννα, το παιδί θέλει χρόνο για να κάθεται μπρούμυτα και στηρίζεται στην κοιλιά του. Έτσι δυναμώνει το λαιμό του, το στομάχι και τους μυς της πλάτης. Καταλαβαίνετε ότι δυναμώνουν όταν σηκώνει το κεφάλι από το πάτωμα οριζόντια. Αλλάξτε του θέση και στάση συχνά και ότι είστε εκεί για να το επιβλέπετε. Αν δυσκολεύεται στην αρχή, τοποθετήστε το στο στήθος και σταδιακά σε ένα μαξιλάρι.
  3. Όταν σηκώνει το κεφάλι, μπορείτε να περάσετε στο επόμενο στάδιο και να βάλετε το μωρό σε ένα υποστηρικτικό καρεκλάκι. Εναλλακτικά, βοηθήστε το να στηριχτεί με τη βοήθεια μαξιλαριών.
  4. Χτίσιμο ισορροπίας. Πριν καθίσουν, πρέπει να μάθουν πώς να ισορροπούν. Βοηθά το να κάθεται στις άκρες του καναπέ για να μάθει να πιάνεται από το μπράτσο και να ισορροπεί από εκεί.
  5. Προϊόντα που βοηθούν. Πάρτε πουφ ή ειδικά χαμηλά καθισματάκια στα οποία μπορεί να πέσει με ασφάλεια.
  6. Βάλτε το παιδί να ξαπλώσει ανάσκελα για να μπορέσετε να το τραβήξετε αργά με τα χέρια σας. Θα βοηθήσει να έχετε έναν καθρέφτη από πάνω για να βλέπει τις κινήσεις που κάνει. Κρατήστε το παιδί από τις μασχάλες για να μπορέσει να σηκωθεί.
  7. Ετοιμάστε το χώρο. Κάντε ασφαλές το δωμάτιο καλύπτοντας ή αφαιρώντας τις αιχμηρές γωνίες και αντικείμενα.
  8. Μετά μπουσούλημα. Όταν δυναμώσει ο κορμός του, ακολουθεί το κάτω μέρος μετά το κάθισμα.