Εκτός από το τάισμα, οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν για την ανάπτυξη του μωρού που έχει γεννηθεί πρόωρα. Αν το βρέφος είχε μία δύσκολη αρχή, πέρασε αρκετό χρόνο στη θερμοκοιτίδα ή πάσχει από κάποια χρόνια ασθένεια, είναι απολύτως φυσιολογικό να ανησυχείτε για το αν όλα κυλούν σωστά.

Τα περισσότερα μωρά αναπτύσσονται σε ένα σχετικά προβλέψιμο μοτίβο. Αλλά η συγχρονισμός και το πότε θα εκδηλωθεί μία συμπεριφορά, μπορεί να ποικίλει, ακόμα και ανάμεσα σε αδέρφια. Για παράδειγμα, τα μισά περίπου μωρά συνήθως μπορούν να περπατήσουν μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια. Αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό αν ένα παιδί περπατήσει στους 18 μήνες. Ο μόνος που μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια την πορεία ανάπτυξης και τα σημεία που πρέπει να φτάσει το παιδί, είναι μόνο ο παιδίατρος. Ένα πρόωρο μωρό έχει δύο ηλικίες. Τη χρονολογική και την προσαρμοσμένη. Αν δηλαδή το μωρό είναι 6 μηνών αλλά γεννήθηκε 2 μήνες πρόωρα, τότε υπολογίζεται ως 4 μηνών.

Το πρόωρο βρέφος φτάνει στο ίδιο αναπτυξιακό σημεία με τα υπόλοιπα μωρά στα 2 ή 3 έτη. Οι μετέπειτα διαφορές έχουν να κάνουν με την προσωπικότητα του κάθε παιδιού.