Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Pediatric Urology», τα μωρά στο Βιετνάμ μαθαίνουν μέχρι την ηλικία των 9 μηνών να χρησιμοποιούν το γιογιό, απαλλάσσοντας τις μαμάδες τους από την ταλαιπωρία της πάνας.

Η παραδοσιακή πρακτική των βιετναμέζων μαμάδων βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας των επιστημόνων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σαλγκρένσκα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Αυτό που παρατήρησαν είναι ότι κάθε φορά που τα μωρά έδειχναν να «ξαλαφρώνουν» στην πάνα τους, οι μαμάδες τους σφύριζαν. Έτσι, σιγά-σιγά, μεγαλώνοντας, μάθαιναν να ταυτίζουν το συγκεκριμένο ήχο με την ούρηση. Κι αυτό, βέβαια, είχε ως αποτέλεσμα να μπορούν να ελέγχουν με επιτυχία την ανάγκη τους, ενεργοποιώντας τη διαδικασία στο άκουσμα του σφυρίγματος της μαμάς τους και να πηγαίνουν στο γιογιό τους.

Όπως εξηγεί η δρ. Άνα-Λένα Χέλστρεμ, ο ήχος του σφυρίγματος λειτουργεί ως υπενθύμιση στα μωρά να αδειάσουν την κύστη τους. Και συμπληρώνει: «Το να ελέγχει κάποιος από μικρός την ουροδόχο κύστη του, και κατ’ επέκταση τη διαδικασία της ούρησης, θα μπορούσε να σημαίνει καλύτερη υγεία στη μετέπειτα ζωή του. Και τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι τα μωράκια είναι σε θέση να κόψουν την πάνα πολύ νωρίτερα από τα 3 τους χρόνια, όπως υποστήριζαν παλαιότερες μελέτες».