βρέφος

υγεία | ανάπτυξη | διατροφή | φροντίδα | θηλασμός |

Το μωρό μας, ο μεγάλος μας ...έρωτας!

15/02/2013
Από: Ελένη Χαδιαράκου |  σχολιάστε
Το μωρό μας, ο μεγάλος μας ...έρωτας!
Μπορεί το νεογέννητο μωρό σας να μην γνωρίζει τίποτα για τον κόσμο αλλά ξέρει πως εσείς είστε το πιο σημαντικό πρόσωπο της ζωής του. Αναγνωρίστε τα 10 σημάδια του μεγάλου έρωτα που νιώθει για τη μαμά του!

Από την πρώτη στιγμή που γεννιέται το μωρό σας δεν παίρνει τα μάτια του από πάνω σας. Ακολουθεί κάθε σας βήμα, κίνηση, γκριμάτσα, νιώθει τη χαρά σας, τη λύπη σας, αναζητά την αγκαλιά σας. Ναι αυτό το πλάσμα νιώθει για εσάς εκατοντάδες συναισθήματα τα οποία δεν μπορεί να εκφράσει με λόγια, αλλά μπορεί να τα εκφράσει με πολλούς άλλους τρόπους.

1. Καρφώνει τα μάτια του πάνω σας
Από τα μάτια ξεκινά κάθε καινούριος έρωτας. Τα νεογέννητα λατρεύουν να κοιτούν τα πρόσωπα, γύρω τους και βέβαια το δικό σας είναι το αγαπημένο του. Αυτές οι αρχέγονες αντανακλαστικές αντιδράσεις οφείλονται στο ευαίσθητο κεντρικό νευρικό σύστημα των βρεφών, όπως μας λέει η νευροψυχίατρος Lise Elliot στο βιβλίο της What’s Going On in There? (How the Brain and Mind Develop in the First Five Years of Life).

2. Καταλαβαίνει τη μυρωδιά σας
Αν του δίνατε τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε δεκάδες μυρωδιές, όπως τα ανθισμένα τριαντάφυλλα ή τη μυρωδιά του σαπουνιού, το μωρό σας θα διάλεγε εκείνο το μπλουζάκι που φοράτε όταν το θηλάζετε. Ακόμη και μια εβδομάδα μετά να το φορέσετε εκείνο θα κολλήσει πάνω του τη μυτούλα του. Για ένα νεογέννητο δεν υπάρχει πιο γλυκιά μυρωδιά από τη δική σας.

3. Σας χαμογελάει 
Και η στιγμή που το μωρό σας, σας χαρίζει το πρώτο του χαμόγελο είναι η πιο μαγική της ζωής σας. 

4. Σας μιλάει
 
Οι πρώτοι  του ακατέργαστοι ήχοι, μπορεί να μην βγάζουν νόημα αλλά απευθύνονται αποκλειστικά σε εσάς, μας λέει η νευροψυχίατρος Έλλιοτ. Αυτές οι πρώτες του κουβεντούλες γίνονται για να ανταποκριθείτε. Απαντήστε του στα πρώτα του αυτά ερωτικά λογάκια. 

5. Σας θέλει πλάι του
Γύρω του, δίπλα του, κοντά του! Θέλει να νιώθει την αγκαλιά σας, την παρουσία σας στο χώρο, να μυρίζει τη μυρωδιά σας. Όταν φεύγετε από το δωμάτιο κλαίει σπαρακτικά και όταν γυρνάτε κοντά του σας χαμογελάει διάπλατα. Αυτή είναι η απόδειξη για το πόσο του λείπετε.

6. Μοιράζεται μαζί σας τα ενδιαφέροντά του
Αν κοιτάξετε προς την πόρτα, θα κάνει το ίδιο. Αν σταματήσετε να μιλάτε επειδή θα ακούσετε το τηλέφωνο, θα σταματήσει κι εκείνο να μιλάει.
Νιώθει ότι νιώθετε, κάνει ότι κάνετε και δίνει αξιολογεί κάθε σας αντίδραση  μας λέει ο παιδίατρος Harvey Karp στο βιβλίο του The Happiest Baby on the Block. Κάνει δηλαδή, ότι και ένα υπέροχος σύντροφος.

7. Σας χρησιμοποιεί ως ασπίδα
Μην ξαφνιαστείτε όταν το μωρό σας χώσει το κεφάλι του στο στήθος του όταν μπει κάποιος ξένος στο δωμάτιο. Ο φόβος του άγνωστου είναι μια πολύ συνηθισμένη φάση που περνούν όλα τα βρέφη. Όταν στρέφεται σ’ εσάς σημαίνει πόσο σας αγαπάει και σας εμπιστεύεται.  

8. Ξέρει ποια είστε
Σας φαίνεται παράξενο; Κι όμως τα μωρά από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες μπορούν να αναγνωρίσουν ποιοι τα φροντίζουν και δείχνουν τις ιδιαίτερες προτιμήσεις τους προς κάποια πρόσωπα μας λέει η καθηγήτρια ψυχολογίας Alison Gopnik, στο βιβλίο της The Philosophical Baby. Στην πραγματικότητα ακολουθεί το ένστικτο και τη μύτη του μας λέει η δόκτωρ Gopnik. Απόδειξη πως αν βάλετε ένα νεογέννητο πλάι στο στήθος της μαμάς του και μιας άγνωστης γυναίκας εκείνο θα στραφεί προς της μαμάς του

9. Υπολογίζει σ’ εσάς
 
Το νεογέννητο, όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται ξέρει ακριβώς ποιο είδος κλάματος να χρησιμοποιήσει όταν πεινάει, όταν θέλει άλλαγμα, αγκαλιά, παιχνίδι ή ύπνο, μας λέει η παιδίατρος Linda Gilkerson.

10. Φλερτάρει συνεχώς μαζί σας
Πριν ακόμη κλείσουν το πρώτο μήνα της ζωής τους τα νεογέννητα ανταποκρίνονται στις εκφράσεις του προσώπου των μαμάδων. Ένα χαμόγελο, ένα βλέμμα με σημασία, μια πονηρή έκφραση…όλα τα κάνει για να σας σαγηνεύσει. Από τον 40 μάλιστα μήνα, αρχίζει και αναγνωρίζει την τεράστια δύναμη του  φλερτ του! Ανταποκριθείτε στο φλερτ του, λέει η Linda  Gilkerson. Δείξτε του πόσο ευτυχισμένη σας κάνει όταν ανταποκρίνεται και να είστε σίγουρη ότι θα το πάρετε πίσω.  


Σχετικά Άρθρα

Ήρεμο μωρό μετά τον τοκετό
Ένα ήρεμο μωρό είναι το όνειρο κάθε νέας μανούλας. Και η ηρεμία διδάσκεται από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ζωής του. Και  βέβαια ο μόνος...
Κι όμως η κρίση μεγαλώνει (πιο) υγιή μωρά
Μια  πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Universitat Pompeu Fabra, στην Ισπανία με επικεφαλής τον καθηγητή Liberta...
Το μωρό σας ξέρει πότε είστε αγχωμένη!
Μπορεί να είναι ακόμα πολύ μικρά για να κατανοούν και να επεξεργάζονται σύνθετα συναισθήματα, όμως όταν η μαμά τους αγχώνεται τα μωρά το αντ...
Ζηλεύεις...μωρό μου;
Μέχρι τώρα νομίζαμε ότι η ζήλια είναι προνόμιο των νηπίων. Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Τέξας μας λέει ό...
Γιατί τα μωρά μυρίζουν τόσο όμορφα;
Η μυρωδιά των μωρών είναι σίγουρα μια από τις πιο γλυκές και μεθυστικές του κόσμου. Που οφείλεται όμως αυτή η τόσο γλυκιά, αθώα και ελκυστικ...
Είναι το μωρό μου φυσιολογικό;
Πάντα μια νέα μαμά ανησυχεί για την ανάπτυξη του νεογέννητου μωρού. Δικαιολογημένα άλλωστε! Μάθετε πως να αναγνωρίζετε τα σημάδια της φυσιολ...