Η φωτογράφος Τζεν Άλτμαν ειδικεύεται στη φωτογράφηση παιδιών, στο βιβλίο της Photographing Your Children, μας δίνει συμβουλές πως να βγάλουμε τέλειες φωτογραφίες στο παιδί μας.

Επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή

Η λέξη κλειδί όταν φωτογραφίζετε ένα μωρό ή ακόμα κι ένα μεγαλύτερο παιδί, είναι «προετοιμασία». Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πεινασμένο, ότι τα χέρια και το πρόσωπό του είναι καθαρά. Όταν πρόκειται για βρέφος, η ιδανική στιγμή για να φωτογραφήσετε είναι αφού έχει πιει το γάλα του και του έχετε βάλει καθαρή πάνα. Σ’ αυτή την περίπτωση, μάλιστα, είναι πιο πιθανό να αποκοιμηθεί, οπότε θα μπορείτε να το μετακινείται για να βρείτε τη σωστή θέση για τη φωτογραφία σας χωρίς να το εκνευρίζετε.

Προτιμήστε ένα λιτό σκηνικό

Σίγουρα οι φωτογραφίες που βλέπετε στα περιοδικά με τα μωρά χωμένα σε υπερμεγέθη βάζα ή φορώντας τεράστια λουλούδια στο κεφάλι είναι υπέροχες. Αφήστε όμως τέτοιου είδους λήψεις για τους επαγγελματίες φωτογράφους. Εσείς, προτιμήστε να το περιβάλλον να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικό και μην ταλαιπωρείτε το παιδί στήνοντάς το σε άβολες στάσεις. Ένα κρεβάτι με ελαφρώς τσαλακωμένα σεντόνια, η αγκαλιά ενός αγαπημένου μέλους της οικογένειας (π.χ. του μπαμπά, του μεγαλύτερου παιδιού της οικογένειας, του παππού ή της γιαγιάς), μια βρεφική κουβερτούλα (κατά προτίμηση η αγαπημένη του) είναι το καλύτερο σκηνικό για τη φωτογράφησή σας.

Φροντίστε να είστε ήρεμη

Πριν ξεκινήσετε, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες. Είναι σημαντικό να του μιλάτε με ήρεμη, ζεστή φωνή, ώστε το παιδί να δείχνει χαλαρό και άνετο. Εάν κάποια στιγμή αρχίσει να εκφράζει εκνευρισμό ή δυσαρέσκεια, βάλτε τη μαμά πάνω από τη φωτογράφο, πάρτε το αγκαλιά και αφήστε τη φωτογραφική μηχανή στην άκρη μέχρι να ηρεμήσει. Δώστε του χώρο να κινηθεί Όταν φωτογραφίζετε νήπια, κάντε το σε ένα μέρος όπου έχουν στη διάθεσή τους άπλετο χώρο για να κινηθούν. Για τα μωρά, μια καλή ιδέα είναι να τα βάζετε στο κέντρο του δικού σας κρεβατιού, ώστε να έχετε αρκετό χρόνο να τα πιάσετε εάν αρχίζουν να κινούνται προς την άκρη ενώ εσείς φωτογραφίζετε. Τραβήξτε την προσοχή τους Βάλτε κάπου κοντά τους ένα αγαπημένο τους παιχνίδι. Έτσι, εκείνα θα μπορούν να έχουν συγκεντρωμένη την προσοχή τους κάπου όταν εσείς τραβάτε φωτογραφίες. Φροντίστε μόνο το παιχνίδι να βρίσκετε στο πλάι ή πάνω από το οπτικό σας πεδίο, ώστε να μπορείτε εάν θέλετε να το αφαιρέσετε από την τελική λήψη. Αφήστε το παιδί να είναι ο εαυτός του Μην προσπαθήσετε να στήσετε μια φωτογραφία που θα δείχνει κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι το παιδί σας. Μην ξεχνάτε ότι στόχος σας είναι αποτυπώσετε για να κρατήσετε για πάντα μερικές (αληθινές) σκηνές από την παιδική του ηλικία. Μην του ζητάτε να κοιτάζει προς τη φωτογραφική μηχανή συνέχεια. Θα διαπιστώσετε ότι οι πιο φυσικές λήψεις, αυτές που τραβήξατε χωρίς το παιδί να δίνει σημασία στην παρουσία σας θα είναι και οι καλύτερες. Απαθανατίστε τις αστείες γκριμάτσες του Τα περισσότερα παιδιά περνούν μια φάση που όταν τους ζητάμε να κοιτάξουν την κάμερα εκείνα στραβώνουν τα μούτρα ή κάνουν γελοίες γκριμάτσες. Εκμεταλλευτείτε τη στιγμή για να πάρετε μερικές πολύ αστείες λήψεις. Μπορείτε επίσης να του τις δείξετε στον υπολογιστή ή την οθόνη της ψηφιακής μηχανής και στη συνέχεια να τραβήξετε μερικές ακόμα φωτογραφίες με το παιδί να αντιδρά γελώντας στις εικόνες που είδε. Μην το πιέζετε Εξηγήστε του ότι είναι η πρώτη φορά που αυτό που θέλετε από εκείνο είναι απλώς να αγνοήσει τη μαμά! Εάν κοιτά την κάμερα γελώντας πολύ σφιγμένα ή με ψεύτικο ύφος, ζητήστε του να παίξετε ένα παιχνίδι: θα πρέπει να κάνει ό,τι θέλει σαν να ήσασταν αόρατη ή σαν να βρισκόσασταν σε άλλο δωμάτιο.