βρέφος

υγεία | ανάπτυξη | διατροφή | φροντίδα | θηλασμός |

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη μυρωδιά ενός μωρού;

30/09/2013
Από: Ζαχαρία Πηνελόπη |  σχολιάστε
Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη μυρωδιά ενός μωρού;

Κανείς, και όχι άδικα, αφού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έντονη επιθυμία μας να θέλουμε να «φάμε» το μωρό μας είναι απόλυτα φυσιολογική.

Όπως υποστηρίζει έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Frontiers in Psychology», η μυρωδιά του μωρού ερεθίζει εκείνες τις περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες επίσης ενεργοποιούνται από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ απέσπασαν τη μυρωδιά από τις πιτζάμες ενός νεογέννητου 2 μόλις ημερών και έβαλαν δύο ομάδες γυναικών να τη μυρίσουν. Η πρώτη ομάδα αποτελείτο από 15 μαμάδες και η δεύτερη από 15 γυναίκες χωρίς παιδιά.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι και οι δύο ομάδες είχαν ακριβώς την ίδια αντίδραση στη μυρωδιά του νεογέννητου: «Φάνηκε ότι η μυρωδιά του μωρού ενεργοποίησε ένα συγκεκριμένο κύκλωμα νευρώνων στον εγκέφαλο των γυναικών».

Όπως εξηγεί ο δρ. Γιόχαν Φρασνέλι, ένας από τους εισηγητές της μελέτης: «Δεν είναι όλες οι μυρωδιές ικανές να προκαλέσουν αυτή την αντίδραση, παρά μόνο αυτές που σχετίζονται με το κύκλωμα της ανταμοιβής στον εγκέφαλο, όπως γίνεται με τις τροφές ή την ικανοποίηση μιας επιθυμίας μας».   

Κάτι ακόμα που παρατήρησαν οι ειδικοί είναι ότι η αντίδραση -στη μωρουδιακή μυρωδιά- των γυναικών που ήταν μαμάδες ήταν πιο άμεση συγκριτικά με τις άτεκνες γυναίκες.

«Είναι πιθανό ο τοκετός να προκαλεί ορμονικές αλλαγές στο γυναικείο οργανισμό, οι οποίες ενδεχομένως να μεταβάλλουν το κύκλωμα της ανταμοιβής… αλλά είναι εξίσου πιθανό να παίζει και η εμπειρία τους κάποιο ρόλο», προσθέτει ο δρ. Φρασνέλι. 

Σχετικά Άρθρα

Θηλασμός: Άλλο ένα όφελος που δεν γνωρίζαμε!
Τι θα μπορούσατε να κάνετε σήμερα, για να αποτρέψετε μελλοντικά το πρόωρο γήρας στο σώμα σας; Ξεκινήστε το θηλασμό, αγαπητές μαμάδες! Γιατί,...
Τι σχέση έχει ο θηλασμός με το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου;
... Μεγάλη, μας λένε τώρα οι ειδικοί, στην περίπτωση που η μαμά επιλέγει να κοιμάται με το μωρό της στο ίδιο κρεβάτι, για να το θηλάζει με μ...
Τα μωρά που αναπτύσσονται γρήγορα έχουν υψηλότερο  I.Q.
Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, σε δείγμα 13.800 παιδιών.
Το μητρικό γάλα «κάνει» έξυπνα παιδιά
Νέα αμερικανική μελέτη υποστηρίζει ότι ο θηλασμός -εκτός των άλλων- ενισχύει και την εγκεφαλική ανάπτυξη του βρέφους.
Πότε αρχίζουν τα βρέφη να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους;
... Πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα γάλλων και δανών επιστημόνων.
Οι καβγάδες των γονιών ΔΕΝ μεγαλώνουν γερά παιδιά
Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι, όταν μαλώνουν οι γονείς, ο εγκέφαλος των παιδιών επηρεάζεται αρνητικά, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου...