βρέφος

υγεία | ανάπτυξη | διατροφή | φροντίδα | θηλασμός |

Πώς να διαλέξετε τα πρώτα του παπούτσια

24/10/2012
Από: Της Νινέττας Φαφούτη |  σχολιάστε
Πώς να διαλέξετε τα πρώτα του παπούτσια
Τα παιδικά ποδαράκια μεγαλώνουν γρήγορα, και η καλή εφαρμογή των παπουτσιών είναι πολύ σημαντική.

Η αλήθεια είναι πως τα τα παπούτσια μπορούν να επηρεάσουν γενικότερα την υγεία και τη σωστή στάση του παιδιού. Εάν είναι στενά, μπορεί να προκαλέσουν κράμπες και στρεβλώσεις. Εάν πάλι είναι φαρδιά, μπορεί να βγαίνουν από το ποδαράκι του, προκαλώντας φουσκάλες, σκληρύνσεις του δέρματος και κύρτωση των δαχτύλων (στην προσπάθειά τους να συγκρατούν το παπούτσι). Το ίδιο το παιδί δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί την κακή εφαρμογή, γιατί τα ανώριμα νεύρα των ποδιών δεν του επιτρέπουν να νιώσει πίεση. Για τη σωστή επιλογή παπουτσιών, απευθυνθείτε σε κάποιο κατάστημα παιδικών παπουτσιών που διαθέτει έμπειρους πωλητές και μεγάλη ποικιλία σχεδίων.

Συμβουλές για να επιλέξετε τα κατάλληλα
Μετράτε τακτικά το πόδι του παιδιού,
περίπου κάθε 6 με 8 εβδομάδες, όταν κάνει τα πρώτα του βήματα, και κάθε 3 μήνες μετά την ηλικία των 3 ετών. Κάθε πόδι διαφέρει από το άλλο, γι' αυτό πρέπει να μετρώνται και τα δύο. Κατά μέσο όρο, το πόδι μεγαλώνει κατά δύο νούμερα το χρόνο, στις ηλικίες από 1 έως 4 ετών. Δεν αναπτύσσεται σταθερά και σταδιακά, αλλά απότομα, γι' αυτό είναι πολύ πιθανόν το παιδί να χρειάζεται καινούργια παπούτσια λίγες εβδομάδες μετά την αγορά του τελευταίου ζευγαριού.
Το παπούτσι μετριέται πάντα από όρθια θέση, και μεταξύ του μακρύτερου δαχτύλου και του τελειώματος του παπουτσιού πρέπει να υπάρχει ένας κενός χώρος περίπου 1,5 εκατοστού. Έτσι, επιτρέπεται στο πόδι να αναπτυχθεί σωστά. Το φάρδος είναι εξίσου σημαντικό. Ελέγξτε το περνώντας το δάχτυλό σας από τις άκρες του. Αν δεν μπορείτε να κινήσετε το δάχτυλό σας εύκολα, το παπούτσι είναι σφιχτό. Τα δάχτυλα πρέπει να απλώνονται με άνεση, όταν το παιδί είναι όρθιο. Το σωστό παπούτσι «αγκαλιάζει» απαλά τις φτέρνες, χωρίς να τις πιέζει, ενώ οι σόλες πρέπει να είναι ελαφρές, ευλύγιστες και σταθερές. Σε γενικές γραμμές, όμως, τα περισσότερα παπούτσια έχουν στρογγυλεμένες άκρες, για να επιτρέπουν μεγαλύτερη άνεση στην κίνηση των δαχτύλων.
Διαλέξτε ένα ζευγάρι με κορδόνια ή βέλκρο, για να διασφαλίσετε ότι το παπούτσι θα μείνει σταθερό στο πόδι του παιδιού. Τα παπούτσια με ψηλές άκρες (μέχρι τον αστράγαλο) είναι επίσης μια καλή επιλογή, γιατί δεν επιτρέπουν στα παιδιά να τα βγάλουν εύκολα.Διαλέξτε παπούτσια από δέρμα ή άλλο υλικό καλής ποιότητα, ώστε το πόδι να μπορεί να «αναπνέει» και ο ιδρώτας να εξατμίζεται.
Μην του φοράτε μεταχειρισμένα παπούτσια, γιατί αυτά θα έχουν πάρει τη φόρμα του ποδιού του προηγούμενου παιδιού που τα έχει φορέσει και ίσως προκαλέσουν πρόβλημα στη μηχανική του ποδιού του παιδιού σας.
Εάν το παιδί έχει κάποιο πρόβλημα διαγνωσμένο από παιδοορθοπεδικό, θα χρειαστεί να φορέσει ορθοπεδικά παπούτσια, τα οποία θα παραγγείλετε με συγκεκριμένες οδηγίες και προδιαγραφές, ανάλογα με την πάθηση.


Mε τη συνεργασία του Ευάγγελου Δήμου - Ρουσουλέντση (χειροπράκτης - ποδίατρος).

Σχετικά Άρθρα

Όσα πρέπει να ξέρετε για τον ύπνο του: 6 - 12 μηνών
Το μωρό έχει πλέον ένα σταθερό πρόγραμμα και έχει προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. Μένει κατά κύριο λόγο ξύπνιο την ημέρα και κοιμάται χωρίς...
Βίντεο: Ένας χρόνος στη ζωή ενός μωρού!
Όλοι οι γονείς ξέρουν πόσο εντυπωσιακά μεγαλώνει ένα παιδί κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Όταν όμως βλέπεις αυτό το... θαύμα να εξελίσσε...
Μικροί κολυμβητές: Όλα τα SOS από 6 μηνών έως 6 χρονών
Τι πρέπει να προσέχουμε για να απολαύσουν τη θάλασσα με ασφάλεια τα παιδιά σε κάθε ηλικία. 
Έτσι μαθαίνουν τα μωρά να μιλούν!
Από τη στιγμή που καταφέρνει να συγκεντρώσει το βλέμμα του, το μωρό σας κοιτάζει με τεράστιο ενδιαφέρον στα μάτια. Όμως, όπως αποκαλύπτει νέ...
Τα βασικά στάδια της ανάπτυξης του μωρού
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να...
Το να βρούμε τη σωστή δόση αυτονομίας που χρειάζεται το παιδί μας δεν είναι καθόλου εύκολο. Ο στόχος; Να ανοίξει τα φτερά του όταν ακριβώς π...