Η γέννηση ενός πρόωρου μωρού μπορεί να είναι εξαιρετικά τραυματική όχι μόνο για τη μητέρα αλλά για ολόκληρη την οικογένεια. Ο φυσικός αποχωρισμός μαζί με τυχόν προβλήματα υγείας του μωρού οδηγούν την ψυχολογία των γονέων σε αδιέξοδο, τόσο κατά τη διάρκεια παραμονής στη ΜΕΝΝ όσο και μετά στο σπίτι, με το μετατραυματικό στρες να ευθύνεται για αρκετές δυσλειτουργικές συμπεριφορές.

Το 31ebdomades.gr, ένας ιστότοπος που στόχο έχει τη στήριξη των γονέων με πρόωρα παιδιά διοργανώνει έναν κύκλο ομαδικών συναντήσεων στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό το μοίρασμα και τη διαχείριση των επώδυνων συναισθημάτων. Οι συναντήσεις θα έχουν χαρακτήρα φιλικό και υποστηρικτικό και θα τις συντονίζει η ψυχολόγος Κωνσταντίνα Τσάκου, δύο φορές προωρομαμά.

Οι συναντήσεις είναι ανοικτές, προσφέρονται δωρεάν και θα έχουν η καθεμία διαφορετικό θέμα.

Πρόγραμμα 

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα (με εξαίρεση τον Μάιο που η συνάντηση λόγω Πάσχα θα γίνει τη δεύτερη Παρασκευή), αρχίζοντας με την Παρασκευή 1η Απριλίου, από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Le Palace Art Hotel, Τσιμισκή 12.

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί ως εξής:

Παρασκευή 1η Απριλίου 2016: «Πρόωρο παιδί στο σπίτι. Προσαρμογή σε μια νέα πραγματικότητα». Για γονείς με μωρά έως 18 μηνών και όποιον άλλον γονέα πρόωρου παιδιού ενδιαφέρεται.

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016: «Τα συναισθήματά μας στη ΜΕΝΝ». Για γονείς των οποίων τα παιδιά νοσηλεύονται, αλλά και για όποιον άλλον γονέα πρόωρου παιδιού ενδιαφέρεται.

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016: «Μεγαλώνοντας ένα πρόωρο μωρό/παιδί». Για γονείς με παιδιά μεγαλύτερα των 18 μηνών και παιδιά με ειδικές δυσκολίες λόγω προωρότητας και για όποιον άλλον γονέα πρόωρου παιδιού ενδιαφέρεται.

Τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο και Σεπτέμβριο δεν θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις.

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016: «Η σχέση των πρόωρα γονιών με τους άλλους». Για όσους γονείς πρόωρων παιδιών αντιμετωπίζουν ζητήματα ζεύγους ή θέματα ασυνεννοησίας και απομόνωσης από τον περίγυρο – και για όποιον άλλον γονέα πρόωρου παιδιού ενδιαφέρεται.

Πώς να δηλώσετε συμμετοχή

Οι συναντήσεις προσφέρονται δωρεάν, αλλά επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή λίγες μέρες πριν σε όποια συνάντηση ενδιαφέρεστε ή ακόμη και σε όλες, αναφέροντας το ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνό σας.

Δηλώσεις συμμετοχής-πληροφορίες στα τηλ. 6972 430896 και 6973 852840. Καθώς επίσης και στα e-mail a_melissopoulou@yahoo.gr και konstantina.tsakou@gmail.com