Ποια φρούτα είναι καλύτερα για τις πρώτες φρουτόκρεμες του μωρού; Για μεγαλύτερη ασφάλεια ξεκινάμε με μήλο και μπανάνα που έχουμε αλέσει πολύ καλά προσθέτοντας ελάχιστο νερό. Τις νέες γεύσεις τις προσθέτουμε μία-μία και με μεγάλη προσοχή. Κάθε νέο φρούτο που προσθέτουμε το δοκιμάζουμε μόνο του για μερικές ημέρες ώστε να βεβαιωθούμε πως δεν προκαλεί στο μωρό κάποια αλλεργική αντίδραση ή διάρροια.

Φρουτόκρεμα εξωτική (από 6-16 μηνών) Υλικά 1 φέτα ανανά ώριμο 1 φέτα μάνγκο ώριμο 2 κουταλιές τις σούπας χυμό πορτοκάλι

Εκτέλεση Βάζουμε απλώς όλα τα υλικά μας στο multi και τα αλέθουμε. 

Φρουτόκρεμα με κανέλα (από 6 μηνών)

Πριν φτιάξετε τη συγκεκριμένη φρουτόκρεμα, θα πρέπει να δείτε αν το μωρό είναι αλλεργικό στην κανέλα.   Υλικά ½ μήλο ½ μπανάνα λίγο χυμό μήλο ¼ ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομματάκια το μήλο και το αχλάδι. Τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε το χυμό μήλο μέχρι να τα σκεπάσουμε, τη κανέλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρουμε και πετάμε τη κανέλα. Βάζουμε τα φρούτα στο μπλέντερ, τη μπανάνα καθαρισμένη και χτυπάμε μέχρι να γίνει πουρές.

Πουρές από μπανάνα και ξερά δαμάσκηνα  Υλικά   ½ μπανάνα 25γρ. ξερά δαμάσκηνα (ή ξερά βερίκοκα)

Εκτέλεση Κόβετε τα δαμάσκηνα σε πολύ μικρά κομματάκια. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε λίγο νερό και μόλις πάρει μια βράση, προσθέτετε δαμάσκηνα και τα αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν.  Τα περνάτε από το μπλέντερ μαζί με τη μπανάνα και σερβίρετε σκέτο ή αναμεμειγμένο με το συνηθισμένο γάλα του μωρού.

Φρουτόκρεμα με αβοκάντο και ακτινίδιο

Καλή πηγή βιταμίνης Ε και βιταμίνης C. Υλικά Μισό ώριμο αβοκάντο 1 ώριμο ακτινίδιο

Εκτέλεση Ανακατέψτε καλά το αβοκάντο. Ξεφλουδίστε και ανακατέψτε καλά το ακτινίδιο. Αφαιρέστε τα κουκούτσια, και ανακατέψτε με το αβοκάντο.

Φρουτόκρεμα με γλυκοπατάτα Υλικά 1 μεσαία γλυκοπατάτα χωρίς φλούδα 1 μεσαίο μήλο χωρίς φλούδα και κουκούτσια

Εκτέλεση Κόβουμε το μήλο και τη γλυκοπατάτα σε μικρούς κύβους. Τα βράζουμε μέχρι να γίνουν μαλακά, αλλά προσέχουμε να μη τα παραβράσουμε. Τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με λίγο ζεστό νερό.

Φρουτόκρεμα με μπανάνα και μύρτιλλα Οι αντιοξειδωτικές ουσίες των μύρτιλλων είναι ευεργετικές για την όραση, την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την καλή υγεία του ουροποιητικού συστήματος του μωρού. Επίσης οι μπανάνες εκτός από το ότι αρέσουν στα μωρά, ταιριάζουν με πολλά άλλα φρούτα. Τη συγκεκριμένη συνταγή μπορούμε να τη δοκιμάσουμε και με δαμάσκηνα ή μάνγκο.

Υλικά 2 μπανάνες βιολογικές 50 γρ. blueberries βιολογικά 2 κ. σούπας νερό

Εκτέλεση Καθαρίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε σε κομματάκια. Βάζουμε τα μύρτιλλα σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το νερό και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις αρχίσουν να ανοίγουν αποσύρουμε από τη φωτιά.Τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τις μπανάνες και χτυπάμε ελαφρώς μέχρι να γίνουν μία κρέμα.

Φρουτόκρεμα από αχλάδι και μήλο Είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C

Υλικά 1 ώριμο αχλάδι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φέτες 1 μήλο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φέτες

Εκτέλεση Τοποθετήστε το αχλάδι και το μήλο σε μια κατσαρόλα με μια κουταλιά νερό και μαγειρέψτε τα σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας τα συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν. Κάντε το πουρέ στο μπλέντερ.

Φρουτόκρεμα με αβοκάντο (από 8 μηνών)   Το αβοκάντο είναι πλούσια πηγή ακόρεστων λιπαρών οξέων και ω-3 λιπαρών και η σύνθεσή του μοιάζει με αυτή του μητρικού γάλακτος. Αυτά τα «καλά» λιπαρά βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.

Υλικά 1 ώριμο αβοκάντο

Εκτέλεση Καθαρίστε όλο το ψαχνό από το αβοκάντο και λιώστε το με πιρούνι ή στο μπλέντερ

Πουρέδες λαχανικών

Πουρές από καρότο και ραπανάκι Εξαιρετική πηγή βήτα-καροτένιου

Υλικά 1 καρότο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε σχήμα κύβου 1 ραπανάκι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε σχήμα κύβου

Εκτέλεση Βράζετε τα λαχανικά μέχρι να γίνουν πιο τρυφερά. Τα κάνετε πουρέ σε ένα μπλέντερ και προσθέτετε στο μείγμα βρασμένο κρύο νερό ή γάλα. 

Πουρές από μπρόκολο και κουνουπίδι Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και σιδήρου.

Υλικά 1 μέτριο κομμάτι μπρόκολο. 1 μέτριο κομμάτι κουνουπίδι.

Εκτέλεση Βράζετε τα λαχανικά μέχρι να γίνουν πιο τρυφερά. Τα κάνετε πουρέ σε ένα blender ή σε ένα mouli και προσθέτετε στο μίγμα βρασμένο κρύο νερό ή γάλα.  Πουρές από πατάτα και σπανάκι (από 8 μηνών) Καλή πηγή βήτα-καροτένιου, σιδήρου και βιταμίνης C.

Υλικά 1 μεσαία πατάτα, ξεφλουδισμένη και τεμαχισμένη 20g (μια τούφα) σπανάκι

Εκτέλεση Βράζουμε την πατάτα σε νερό χωρίς αλάτι μέχρι να μαλακώσει και το σπανάκι στον ατμό. Στραγγίζουμε την πατάτα και την ανακατεύουμε με λίγο γάλα. Τα κάνουμε πουρέ στο μπλέντερ, αραιώνοντας τον με βρασμένο κρύο νερό και γάλα. 

Με τη συνεργασία της Χρυσάνθης Λαθήρα (παιδίατρος)