Το μωρό σας έφτασε τον έκτο μήνα και πλέον αρχίζει να δοκιμάζει νέες τροφές. Οι τροφές που ετοιμάζονται στο σπίτι (κρέμες, σούπες κλπ) είναι μια πιο υγιεινή και οικονομική επιλογή σε σχέση με τις παιδικές τροφές του εμπορίου. Πώς όμως θα είμαστε σίγουροι ότι παρασκευάζουμε με ασφαλή τρόπο τα γεύματα του μωρού και δεν το εκθέτουμε σε μικροβιακές μολύνσεις; Οι παρακάτω χρήσιμες οδηγίες θα πρέπει να ακολουθούνται από οποιονδήποτε ασχολείται με την προετοιμασία των βρεφικών τροφών.  1. Δώστε προσοχή στην αγορά των πρώτων υλών που χρησιμοποιείτε. Προσέξτε την εμφάνιση, το χρώμα, την ημερομηνία λήξης, καθώς επίσης και την υγιεινή των αποθηκευτικών χώρων των καταστημάτων που επιλέγετε. 2. Πλένετε και στεγνώνετε πάντα τα χέρια σας σχολαστικά πριν ξεκινήσετε την προετοιμασία του φαγητού. 3. Χρησιμοποιήστε όσο το δυνατό λιγότερο νερό για το πλύσιμο και το μαγείρεμα των τροφών προκειμένου να μειώσετε τις απώλειες σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το πλύσιμο δεν θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικό. 4. Χρησιμοποιείτε πάντα καθαρά σκεύη κι ένα καθαρό μίξερ για την πολτοποίηση των τροφών. 5. Μην εκθέτετε το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω από 2 ώρες τους χειμερινούς ή πάνω από 1 ώρα τους καλοκαιρινούς μήνες. 6. Μπορείτε να διαχωρίσετε τον πολτό σε μικρές μερίδες τις οποίες μπορείτε να καταψύξετε, αλλά προσοχή! Αποψύχετε και θερμαίνετε την πολτοποιημένη τροφή μόνο μία φορά. 7. Μην προσθέτετε αλάτι, ζάχαρη ή μέλι στα τρόφιμα προκειμένου το βρέφος να μη συνηθίζει σε τέτοιες γεύσεις από μικρή ηλικία. 8. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται νωπά τρόφιμα. Εάν δεν είναι δυνατόν τότε χρησιμοποιήστε κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Προσοχή στα μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά να αναφέρεται στην συσκευασία τους ότι είναι χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού. 9. Να ελέγχετε πάντα αν στο κατάστημα ο χώρος διάθεσης των προϊόντων είναι δροσερός και τα ευαίσθητα τρόφιμα διατηρούνται σε θερμοκρασία σωστή. Επίσης αν είναι καθαρός και δεν έχει εστίες μόλυνσης. 10. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε ξεχωριστές σανίδες κοπής για τα πουλερικά , το κρέας , τα ψάρια και για τα υπόλοιπα τρόφιμα ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση. Με τη συνεργασία της Ιωάννας Δραμπέλη, παιδίατρος