Είναι πολύ φυσιολογικό να τσεκάρεις αν το μωρό σου αναπνέει κάθε 5 λεπτά, όταν είσαι νέα μαμά. Ανησυχείς, δε, ακόμα περισσότερο, όταν κοιμάται και δεν είσαι σίγουρη για το αν είναι απόλυτα ασφαλές. Έχεις ακούσει ή διαβάσει για το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου και αναρωτιέσαι μήπως έχεις κάνει κάποιο λάθος. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν οι βασικές προφυλάξεις που μπορείς να πάρεις για να αισθάνεσαι πιο ήσυχη.

Βάλε το μωρό να κοιμάται ανάσκελα. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση μεταξύ των ειδικών ποια είναι η πιο ασφαλής θέση για τον ύπνο του βρέφους. Σε κάθε περίπτωση, όλοι απορρίπτουν τη θέση μπρούμυτα, η οποία θεωρείται η πιο επικίνδυνη. Οι πιο πρόσφατες οδηγίες συνιστούν τη θέση ανάσκελα, ενώ παλιότερα προέκριναν τη θέση στο πλάι, που για να επιτευχθεί χρειάζονται «σφηνάκια». Το καλύτερο είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου, αλλά να ξέρεις ότι όση προσπάθεια και να κάνεις το μωρό σταδιακά ανακαλύπτει μόνο του τη στάση που το βολεύει περισσότερο. Σιγουρέψου ότι το κεφάλι ή το πρόσωπο του μωρού δεν καλύπτεται από σκεπάσματα ή κουβέρτες. Για σίγουρο αποτέλεσμα, μπορείς να βρεις ειδικά sleeping bags στο εμπόριο που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του μωρού.

Απόφυγε το κάπνισμα. Δυστυχώς υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι το κάπνισμα των γονιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μπροστά στο μωρό συνδέεται με το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, οπότε καλό είναι να ξεχάσεις αυτή την άσχημη συνήθεια.

Βάλτο στο δωμάτιό σου αλλά σε ξεχωριστό σημείο από το κρεβάτι σου. Μία κούνια ή καλαθούνα θα το κρατήσει ασφαλές κοντά σου χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να το πλακώσεις.

Χρησιμοποίησε ένα καλό στρώμα. Χρησιμοποίησε ένα καλό και γερό στρώμα και απόφυγε το υπόστρωμα. Πρέπει να είναι επίπεδο και σε καλή ποιότητα για να κρατά το μωρό σε καλή στάση χωρίς να το μετακινεί εύκολα.

Απόφυγε τους καναπέδες. Είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για να κοιμηθεί ένα μωρό. Μπορεί να γλιστρήσει μέσα στα σεντόνια ή τα σκεπάσματα, να πέσει από τον καναπέ ή να εγκλωβιστεί μέσα στα μαξιλάρια.

Ντύσε το παιδί σωστά. Θέλουμε να είναι σε μία ασφαλή και ζεστή θερμοκρασία αλλά όχι να νιώθει ότι καίγεται ή ιδρώνει. Ακόμα και αν τα άκρα του είναι κάπως κρύα, δεν χρειάζεται να ανησυχείς.