βρέφος

υγεία | ανάπτυξη | διατροφή | φροντίδα | θηλασμός |

Πώς να προλάβετε την πτώση του μωρού από το κρεβάτι

27/05/2018
Πώς να προλάβετε την πτώση του μωρού από το κρεβάτι

Κι ενώ για κάποιους γονείς ακούγεται ένα εφιαλτικό σενάριο που δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται, είναι γεγονός ότι είναι κάτι που μπορεί να συμβεί αρκετά εύκολα όταν το μωρό αρχίζει να γυρνάει και να κυλάει πάνω στο κρεβάτι. Ίσως να μην το αποφύγετε τελικά αλλά μπορείτε να το προλάβετε μειώνοντας το ρίσκο με τα ακόλουθα βήματα:


  1. Μετακινήστε το μωρό σε ένα μικρό κρεβάτι. Οι κούνιες με τις μακριές σε μήκος πλευρές κρατούν το μωρό ασφαλές σε ένα σημείο και μειώνουν την πιθανότητα πτώσης του. Τα μικρά κρεβατάκια για νήπια είναι συνήθως ζωγραφισμένα με παιδικά σχέδια ώστε να νιώθουν πιο χαρούμενα και ότι δεν είναι περιορισμένα σε ένα μικρό μέρος. Αν τείνουν να πέφτουν εύκολα, τοποθετήστε δίπλα στο κρεβατάκι ένα στρώμα ώστε να πέσουν κάπου μαλακά.
  2. ‘Σφίξτε’ τις πλευρές του κρεβατιού ώστε να μην είναι ασταθές και να μην κουνιέται εύκολα. Τσεκάρετε συχνά και σφίξτε τις βίδες. Επιπλέον, καλό είναι να βάζετε το κρεβάτι του αλλά και το δικό σας μακριά από παράθυρα, ράφια και άλλα αντικείμενα. Μπορεί να πέσουν επειδή προσπαθούν να φτάσουν ένα αντικείμενο που βρίσκεται κοντά. Αν το κρεβάτι είναι μακριά από όλα αυτά, μειώνονται οι πιθανότητες πτώσης τους.
  3. Βάλτε το κρεβάτι να ακουμπά σε τοίχο. Με αυτόν τον τρόπο, το κρατάτε ασφαλές τουλάχιστον από τη μία πλευρά του κρεβατιού. Από την άλλη, μπορείτε να φτιάξετε ένα ‘οχυρό’ με πολλά μαξιλάρια ή ακουμπήστε ένα πουφ ακριβώς δίπλα στο κρεβάτι σε περίπτωση που πέσει. Εάν κοιμάται σε κουκέτα, ποτέ μην βάζετε το μικρότερο παιδί να κοιμάται πάνω.
  4. Κοιμηθείτε με το παιδί. Αυτό είναι περισσότερο ασφαλές αν είστε κάποιος που κοιμάται ήσυχα, ξυπνά εύκολα αν χρειαστεί και δεν γυρνάτε πλευρό μέσα στη νύχτα. Γενικά δεν συνίσταται να κοιμάστε συνέχεια με το παιδί, ειδικά αν έχετε πιει ή είστε πολύ κουρασμένη.
  5. Αγοράστε προστατευτικά αξεσουάρ ύπνου. Θα βρείτε αρκετές επιλογές στην αγορά, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και το είδος του κρεβατιού. Έτσι θα κοιμάστε πιο ήσυχα.
  6. Κοιμηθείτε στο πάτωμα. Εάν το μωρό σας πέφτει πολύ εύκολα, αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειάζεται να επιλέξετε το πάτωμα για να αποφύγετε την πτώση. Τοποθετήστε ένα μαλακό χαμηλό στρώμα και κοιμηθείτε μαζί του.


Σχετικά Άρθρα

Ρεφλεξολογία και μωρό: Η τεχνική που θα ανακουφίσει το μωρό μας
Ρεφλεξολογία και μωρό: Η εναλλακτική τεχνική που θα ανακουφίσει το μωρό μας και θα το απαλλάξει από πονάκια, κολικούς και μικροπροβλήματαΗ ρ...
Γιατί τα μωρά κοιμούνται (τόσες) πολλές ώρες;
Ανησυχείτε γιατί βλέπετε το νεογέννητο μωράκι σας να...κοιμάται με τις ώρες; Μάθετε γιατί δεν θα έπρεπε! 
Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα μωρά;
Μια νέα μελάτη του Εθνικού Ινστιτούτου Ύπνου της Αμερικής, μας δίνει έναν λεπτομερή πίνακα με τις ώρες ύπνου που χρειάζονται τα μωρά, τα παι...
Γιατί το μωρό κλαίει όταν το βάζετε στην κούνια;
Συμβαίνει 9 φορές στις 10. Έχετε κοιμίσει το μωρό στην αγκαλιά σας και μόλις το ακουμπάτε στην κούνια εκείνο αρχίζει να κλαίει γοερά! Γιατί ...