Οι ειδικοί συμφωνούν στο ότι είναι ασφαλέστερο να αφήνετε το βρέφος σε κλιματισμό (air condition) από το να ζεσταίνεται μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό συμβαίνει γιατί τα μωρά δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματος όπως οι ενήλικες και ζεσταίνονται πολύ πιο γρήγορα. Συνεπώς, προκαλείται αφυδάτωση, κούραση και εξανθήματα. Αν δροσίζεται κατάλληλα θα κοιμηθεί με περισσότερη άνεση. Από την άλλη, το πολύ κρύο σε ένα χώρο ελαττώνει σοβαρά τη θερμοκρασία του μωρού και το παγώνει. Οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν στο να λάβετε τα μέτρα σας και να θυμάστε τι πρέπει να προσέξετε όταν συνδυάζετε τον κλιματισμό με το μωρό.

Διατηρήστε μία άνετη θερμοκρασία δωματίου. Οι αλλαγές στη ζέστη και την υγρασία έξω επηρεάζουν το πόσο δροσίζεται ο χώρος από τον κλιματισμό. Αν γίνει γρήγορα πολύ ζεστό ή πολύ κρύο, το μωρό δεν θα νιώθει καθόλου άνετα. Οι παιδίατροι συνιστούν μία μεσαία θερμοκρασία, από 23 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Εάν το air condition έχει ρύθμιση για το πόσο χρόνο χρειάζεται μέχρι να δροσίσει το δωμάτιο, θέστε το σε λειτουργία. Εναλλακτικά βάλτε ένα ξυπνητήρι και ένα θερμόμετρο δωματίου για να το ελέγχετε συχνά.

Κρατήστε το παιδί μακριά από το σημείο που ‘χτυπάει’ ο κλιματισμός. Ντύστε το με ελαφριά ρούχα που καλύπτουν πόδια και χέρια. Μία καλή ιδέα είναι να προστατεύσετε το κεφαλάκι του με ένα λεπτό καπελάκι για μωρά και καλτσάκια για τα πόδια του. Αν του βάλετε λεπτή κουβέρτα, φροντίστε να ξεκινάει από τους αγκώνες και κάτω ώστε να μην καλυφθεί το πρόσωπό του.

Περάστε τον κλιματισμό από σέρβις. Το air condition χρειάζεται έλεγχο και καθαρισμό, όσο καλής ποιότητας και αν είναι. Μπορείτε να το κάνετε και μόνες σας με τη βοήθεια του εγχειριδίου.

Κρατήστε το παιδί ενυδατωμένο γιατί ο κλιματισμός ξηραίνει το δέρμα. Ένα έξυπνο tip είναι να έχετε ένα μπολ με νερό στο δωμάτιο γιατί κρατά τον αέρα του δωματίου ‘υγρό’.

Μην μεταφέρετε το μωρό απότομα από ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο σε ένα ζεστό. Το παιδί θα αρρωστήσει λόγω ξαφνικής αλλαγής. Απλά κλείστε το air condition και περιμένετε λίγη ώρα μέχρι να επανέλθει η θερμοκρασία. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα ταβανιού για να δροσίζεται το παιδί και κλείστε τις κουρτίνες για να μην μπαίνει ο ήλιος στο δωμάτιο που βρίσκεται.

Πριν ανοίξετε τον κλιματισμό του αυτοκίνήτου, αερίστε το ανοίγοντας τα παράθυρα για λίγα λεπτά. Ο παγιδευμένος ζεστός αέρα θα βγει έξω και μετά θα μπορέσετε να ανοίξετε τον κλιματισμό με ασφάλεια.