Η φροντίδα της στοματικής υγιεινής είναι κάτι που συνίσταται από τους πρώτους μήνες ζωής του παιδιού όπου καθαρίζετε τα ούλα του και το πρώτο δοντάκι. Το αληθινό βούρτσισμα όμως έρχεται λίγο αργότερα. Και μέχρι την ηλικία των 6, γίνεται με τη δική σας βοήθεια και καθοδήγηση.

Όταν το παιδί έχει βγάλει γύρα στα 8 δόντια, είναι έτοιμο για την πρώτη οδοντόβουρτσα σε βρεφικό μέγεθος με μικρή κεφαλή. Μπορεί να ξεκινήσει το βούρτσισμα με σκέτο νερό και σιγά σιγά να περάσει σε παιδική οδοντόκρεμα (γύρω στα 2 έτη), μη φθοριούχα, σε σχήμα αρακά και που είναι ακίνδυνη σε περίπτωση που την καταπιεί. Αποφεύγουμε την πολλή οδοντόκρεμα γιατί δημιουργεί αφρό και το μωρό θα νιώθει ότι πνίγεται και ίσως κάνει εμετό.

Η σωστή τεχνική είναι το παν. Ξεκινήστε βάζοντας το μωρό να κοιτάξει τα δόντια του στον καθρέφτη του μπάνιου. Γύρω στους 18 με 24 μήνες, είναι σε θέση να κρατήσει την οδοντόβουρτσα και με την επιτήρησή σας, να ξεκινήσει τη ρουτίνα της στοματικής υγιεινής. Δείξτε στο παιδί με αργές κινήσεις πώς πρέπει να το κάνει με μικρούς κύκλους στα δόντια και τα ούλα. Μην αμελήσετε και τις άκρες των δοντιών από κάτω. Στην αρχή ίσως δυσκολευτεί στο φτύσιμο του νερού αλλά στην πορεία το βρίσκει διασκεδαστικό.

Στοχεύστε στο βούρτσισμα του ενός λεπτού για να καθαριστούν καλά τα δόντια και δείξτε του το οδοντικό νήμα μετά τα 4 ή 5 έτη. Ο οδοντίατρος εξάλλου θα σας καθοδηγήσει για το ποια είναι η καλύτερη επιλογή φροντίδας, ανάλογα με το τη δομή και τη θέση των δοντιών του παιδιού. H Αμερικανική Ακαδημία Οδοντιατρικής των παιδιών μας προτρέπει να κάνουμε τον πρώτο οδοντιατρικό έλεγχο όταν συμπληρώσει το πρώτο έτος ζωής του ώστε να ελέγξει ότι τα δόντια βγαίνουν φυσιολογικά.

Κάντε τη διαδικασία χαρούμενη και ενθαρρύνετε το παιδί να βουρτσίζει τα δόντια του 2 φορές τη μέρα. Φτιάξτε ένα διάγραμμα με έντονα χρώματα και κρεμάστε το στο μπάνιο σημειώνοντας κάθε φορά που τελειώνετε