Όπως και να το κάνουμε, υπάρχει διαφορά όταν αλλάζουμε το κορίτσι και το αγόρι. Κάθε φύλο (λόγω γεννητικών οργάνων) χρειάζεται διαφορετική φροντίδα. Όταν αλλάζετε την κόρη σας, πρώτα σηκώστε τα πόδια με το ένα χέρι και αφαιρέστε τα κακά με ένα δερματικά ελεγμένο μωρομάντιλο. Η κίνηση πρέπει να έχει φορά προς τα κάτω. Το ίδιο ισχύει και για τον καθαρισμό των γεννητικών οργάνων της. Δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζουμε ξεκινώντας από τον ποπό προς το αιδοίο της. Στεγνώστε την περιοχή με ένα ειδικό πανάκι ή πετσετούλα και απλώστε κρεμούλα για τα εξανθήματα.

Η μεγάλη διαφορά στα αγόρια είναι ότι δεν πρέπει να αφήνετε το πέος εκτεθειμένο στην αλλαγή γιατί μπορεί να σας ουρήσει. Καθαρίστε την περιοχή κάτω από τους όρχεις, κάτω από το πέος και πάνω από τους όρχεις και στεγνώστε με μία πετσετούλα ή ένα πανάκι.

H φροντίδα του αφαλού. Σε κάθε αλλαγή πάνας, βουτήξτε μία μπατονέτα σε νερό για να καθαρίσετε την περιοχή γύρω από τον αφαλό από τα υγρά ή τη βρωμιά που συγκεντρώνεται. Ποτέ μην καλύπτετε τον αφαλό με την πάνα ώστε να μπορεί να ‘αναπνέει’. Επιλέξτε τοπικό πλύσιμο με σφουγγάρι και όχι κανονικό μπάνιο, τουλάχιστον μέχρι να πέσει ο αφαλός του μωρού.

Οι νυχτερινές στρατηγικές. Όταν το μωρό ξυπνά μέσα στη νύχτα, τι πρέπει να κάνετε; Να το ταΐσετε ή να το αλλάξετε; Τα περισσότερα μωρά είναι πεινασμένα και αυτό αποζητούν πρώτα. Αλλάξτε το παιδί προς το τέλος του θηλασμού αν και μπορεί να υπάρξει κίνηση του εντέρου και αργότερα τη νύχτα. Αν δεν ξυπνήσει μέσα στη νύχτα, μπορεί να κοιμηθεί με βρεγμένη πάνα μέχρι το πρωί. Κάντε τη μόνη εξαίρεση αν έχει εξάνθημα από την πάνα.

Απασχολήστε το. Αλλάξτε λίγο τη βαρετή διαδικασία της πάνας, ειδικά αν έχετε ένα μωρό που γκρινιάζει πολύ εύκολα. Δώστε του ένα παιχνίδι για να απασχολείται όσο το αλλάζετε, είτε το κάνετε στην αλλαξιέρα είτε στο πάτωμα.

Εξοπλίστε την αλλαξιέρα του μωρού. Εκτός του ότι είναι το σημείο που αλλάζετε πάνα στο παιδί, μπορείτε να τοποθετήσετε εκεί όλα τα σημαντικά αντικείμενα. Βρεφικό σαπούνι ή αφρόλουτρο, σαμπουάν, κρέμα για τα εξανθήματα της πάνας, μωρομάντιλα, μπατονέτες, μωρουδιακό νυχοκόπτη, πάνες και βούρτσα.