Τα νύχια του μωρού είναι πολύ πιο μαλακά από τα δικά σας αλλά γίνονται αρκετά κοφτερά και το παιδί μπορεί να τραυματίσει εσάς ή το πρόσωπό του λόγω των ανεξέλεγκτων κινήσεων που κάνει. Και η φροντίδα των νυχιών τους είναι πολύ συχνή καθώς μακραίνουν αρκετά γρήγορα και χρειάζονται συνέχεια τριμάρισμα.

Πώς θα το καταφέρω χωρίς να τραυματίσω το μωρό; Η ιδανική ώρα για να φροντίσετε τα νύχια του είναι όταν κοιμάται. Η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι αμέσως μετά το μπάνιο που τα νύχια μαλακώνουν, όπως συμβαίνει και με τους ενήλικες. Φροντίστε να έχετε καλό φωτισμό και χρησιμοποιήστε ψαλιδάκι ή νυχοκόπτη που είναι αποκλειστικά φτιαγμένος για μωρά. Κόψτε τα νύχια των χεριών με τη φορά της καμπύλης του δαχτύλου αλλά κόψτε τα νύχια των ποδιών σε ευθεία φορά. Μετά μπορείτε να μαλακώσετε τις γωνίες με ειδική λίμα. Η λίμα μπορεί να αντικαταστήσει το νυχοκόπτη τις πρώτες εβδομάδες.

Αν δεν έχετε επιλογή και πρέπει να κόψετε τα νύχια του ενώ είναι ξύπνιο, ζητήστε από άλλο ένα άτομο να το κρατάει ή να του δώσει κάτι ώστε να είναι απασχολημένο και να αποσπάται η προσοχή του. Μην κάνετε αυτό που επιλέγουν κάποιοι γονείς και τρώνε τα νύχια του μωρού τους αντί να τα κόψουν. Τα δόντια σας είναι πολύ μεγάλα για τα μικροσκοπικά του νύχια και υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφέρετε βακτήρια μέσω του στόματός σας.

Αν το δάχτυλο του μωρού ματώσει, μην τα βάζετε με τον εαυτό σας γιατί είναι κάτι που συμβαίνει. Απλά καθαρίστε με δροσερό νερό και τυλίξτε το δάχτυλο με ένα χαρτομάντιλο πιέζοντας ελαφρά το σημείο. Η ροή σταματά μετά από δύο λεπτά.