Οι πιπίλες έρχονται σε διαφορετικά μεγέθη γι αυτό πρέπει να πειραματιστείτε λίγο πριν διαλέξετε το σωστό για το μωρό σας. Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να επιλέξετε το σωστό είναι να ψάξετε πιπίλα με μαλακή θηλή. Επίσης, πρέπει να έχει πλαστικό κάλυμμα με τρύπες για αέρα. Αν το μωρό είναι κάτω των 6 μηνών, διαλέξετε μία πιπίλα που να βράζεται ή να μπορεί να μπει στο πλυντήριο πιάτων. Ποτέ δεν δένουμε την πιπίλα στο λαιμό του μωρού ή κάπου στην κούνια. Αν το μωρό πίνει από μπιμπερό, αγοράστε μία πιπίλα της ίδια μάρκας, ώστε να είναι οικεία η αίσθηση.

Αν θηλάζετε, δώστε την πιπίλα μόνο εάν δεν πεινάει και μην την βουτάτε στη ζάχαρη ή το μέλι γιατί έτσι θα κάνετε κακό στα δόντια του μωρού. Αν ξεπεράσει τους 6 μήνες και χρειάζεται ακόμα την πιπίλα, μπορείτε να την πλένετε απλά με νερό και σαπούνι αντί να την αποστειρώνετε. Αντικαταστήστε την αν έχει φθαρεί ή αν έχει χάσει κάποιο κομμάτι.

Το βασικό πλεονέκτημα της πιπίλας είναι ότι ανακουφίζει και ηρεμεί το μωρό. Αν την έχει στο στόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου, μειώνει το ρίσκο του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου του βρέφους. Τα αρνητικά χρήσης της πιπίλας είναι ότι αυξάνονται οι πιθανότητες μολύνσεων στα αυτιά αλλά και το προβλήματα στα δόντια αν το παιδί την χρησιμοποιεί μετά τα 4 έτη. Τα παιδιά αποκτούν μεγάλη εξάρτηση και δυσκολεύονται πολύ όταν έρχεται η ώρα να την αποχωριστούν.