Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχων των Ασθενειών και τον Οργανισμό Περιβαλλοντικής Προστασίας, μπορείτε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε αντικουνουπικό με την ουσία DEET (αλλά όχι σε μωρά κάτω των 2 μηνών). Για παιδιά άνω των 3 ετών, μπορείτε να εφαρμόζετε προϊόντα που περιέχουν έλαια από λεμόνι ευκαλύπτου. Το καλοκαίρι που τα κουνούπια ‘κάνουν πάρτι’, είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσετε τα παιδιά σας ώστε να μην τσιμπηθούν και κολλήσουν ανάλογους ιούς.

Εφαρμόστε αντικουνουπικό μόνο σtο δέρμα που είναι γυμνό και όχι στις περιοχές που καλύπτονται από ρούχα. Μην βάζετε ποτέ σε δέρμα που είναι ερεθισμένο και υπάρχουν πληγές ή κοψίματα.

Μην αφήνετε το παιδί να το χρησιμοποιεί. Βάλτε το στα δικά σας χέρια και μετά στο δέρμα του. Αποφύγετε τα χέρια, το στόμα και την περιοχή γύρω από τα μάτια του. Και φυσικά περιοριστείτε σε μικρή ποσότητα γιατί η πολλή δεν προσφέρει μεγαλύτερο αποτέλεσμα που διαρκεί.

Αφού επιστρέψετε στο σπίτι, κάντε του μπάνιο ή πλύντε καλά με νερό και σαπούνι το δέρμα όπου έχετε εφαρμόσει αντικουνουπικό. Είναι πολύ σημαντικό, ειδικά αν κάνει εκτεταμένη χρήση σε καθημερινή βάση. Αν εντοπίσετε σημάδια ή εξάνθημα λόγω του προϊόντος, σταματήστε αμέσως να το χρησιμοποιείτε και καθαρίστε με ελαφρύ σαπούνι και νερό. Για προληπτικούς λόγους, επισκεφθείτε τον παιδίατρο και πάρτε μαζί το προϊόν. Μία πιο φυσική επιλογή είναι η σιτρονέλα, αλλά καλό είναι να τσεκάρετε πρώτα αν είναι κατάλληλο για μωρά και παιδιά. Αν το επιλέξετε, ανανεώστε το συχνά γιατί λόγω έλλειψης χημικών στοιχείων, δεν έχει την ίδια αποτελεσματικότητα στο δέρμα.