Η φροντίδα ξεκινά από την πρόληψη και δεν έχει να κάνει μόνο με τα πρώτα δόντια, αλλά με τα ούλα και την προετοιμασία των μελλοντικών μόνιμων δοντιών. Σιγουρευτείτε λοιπόν ότι το μωρό λαμβάνει τη σωστή φροντίδα ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Ξεκινήστε με τον καθαρισμό του στόματος πριν καν εμφανιστούν τα πρώτα δοντάκια. Σκουπίστε τα ούλα μετά από κάθε τάισμα με ένα ζεστό βρεγμένο πανάκι.

Όταν εμφανιστούν τα δόντια, ξεκινήστε αμέσως τη φροντίδα. Πολλοί γονείς πιστεύουν λανθασμένα ότι τα βρεφικά δόντια δεν είναι σημαντικά επειδή αντικαθίστανται από τα μόνιμα. Αλλά αυτά τα πρώτα δόντια διατηρούν το χώρο για τα επόμενα και βοηθούν το μωρό να μιλάει και να μασάει. Αν δεν τα φροντίσετε, μπορεί να χαλάσουν και να προκαλέσουν μόλυνση στα ούλα και φυσικά να δημιουργήσουν πρόβλημα στα μόνιμα δόντια.

Προσέξτε τις φθορές στα δόντια. Τα πρώτα σημάδια είναι η αλλαγή στο χρώμα τους και τα μικρά ‘σκασίματα’. Το βασικότερο αίτιο που προκαλεί αυτά τα θέματα είναι το να αφήνετε το παιδί να κοιμάται με ένα μπιμπερό με γάλα στο στόμα.

Πάντα νερό μετά τα γεύματα. Ένα ποτήρι νερό αρκεί συνήθως για να καθαρίσει τις βρεφικές τροφές από τα δόντια. Μπορείτε όμως να ξεκινήσετε σύντομα με μία παιδική οδοντόβουρτσα ώστε το παιδί να το συνηθίσει στο στόμα του. Μετά τα 2 έτη, θα βάλετε ελάχιστη ποσότητα οδοντόκρεμας.

Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο ξεκινούν συνήθως μετά τα 3 έτη, εφόσον φροντίζετε όπως πρέπει στο σπίτι τα δόντια του παιδιού.