βρέφος

υγεία | ανάπτυξη | διατροφή | φροντίδα | θηλασμός |

Συμβουλές της Chicco για τον καθαρισμό της βρεφικής και παιδικής επιδερμίδας

Συμβουλές της Chicco για τον καθαρισμό της βρεφικής και παιδικής επιδερμίδας
Το είδος του ρύπου διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. Σε γενικές γραμμές, ρύποι θεωρούνται οι αδενικές εκκρίσεις (ιδρώτα και σμήγματος), οργανικές ουσίες (κόπρανα, ούρα, σάλιο), λιπαρές ουσίες και μικρο-οργανισμοί που μπορεί να υπάρχουν στο δέρμα. Η Chicco σας προτείνει τον καλύτερο τρόπο για να καθαρίσετε το δερματάκι του σε κάθε ηλικία. 

ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ
Το δέρμα των νεογέννητων είναι γενικά λιγότερο «βρώμικο» από εκείνο των βρεφών ή νηπίων. Είναι πιο πιθανό όμως, τα υπολείμματα γάλακτος να παραμείνουν μεταξύ των δακτύλων και των πτυχών του δέρματος. Η περιοχή του λαιμού είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε συγκρατήσεις υπολείμματος  γάλακτος και παιδικών τροφών, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος, αν αφεθούν πάνω στο δέρμα.
Το νερό από μόνο του δεν μπορεί να «αφρίσει» ή να αφαιρέσει το ρύπο. Συνεπώς, είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί ένα προϊόν καθαρισμού που αφαιρεί τη βρωμιά από το δέρμα, όχι επιθετικό, αλλά οι καθαριστικές του δράσεις να σέβονται τα δομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά του δέρματος, τα οποία ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
Ειδικά με τα νεογνά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χρησιμοποιούνται ήπια καθαριστικά, με φόρμουλες που είναι ειδικά σχεδιασμένες για το ευαίσθητο δέρμα των βρεφών.

Καθώς αρχίζουν να μπουσουλάνε και να περπατούν, αλλάζουν οι απαιτήσεις καθαρισμού.

ΜΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΝΕ
Τα παιδιά μπουσουλάνε όπου μπορούν και αρχίζουν να βρωμίζονται. Η βρωμιά είναι κυρίως περιβαλλοντικής προέλευσης εφόσον ακόμη οι σμηγματογόνοι αδένες δεν εκκρίνουν ιδρώτα. Η ώρα του μπάνιου γίνεται μια στιγμή αφιερωμένη στην υγιεινή αλλά και στη διασκέδαση. Το δέρμα τους είναι τώρα ισχυρότερο, αλλά εξακολουθεί να είναι εύθραυστο και με τάση προς ερυθρότητα και ερεθισμό. Είναι απαραίτητο λοιπόν να χρησιμοποιήσετε ήπια καθαριστικά που αφρίζουν ώστε να μπορούν να παίζουν στο μπάνιο,αλλά κατασκευασμένα με ήπιους παράγοντες αφρισμού.
Σε αυτή την ηλικία, όπως συμβαίνει με τα νεογέννητα μωρά, συνιστάται να χρησιμοποιήσετε μια πετσέτα για να ταμπονάρετε το παιδί στεγνώνονάς το, αντί να τρίβετε το δέρμα του. Ακόμη και τρίβοντας μηχανικά με την πετσέτα ελαφριά ή ισχυρά, πράγμα το οποίο θεωρείται συχνά φυσιολογικό, μπορεί να προκαλέσει την εκδήλωση του ερεθισμού του δέρματος σε τέτοιες ευαίσθητες επιδερμίδες.

ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Παιχνίδια και δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο ή σε άλλα περιβάλλοντα, ακόμη και στο σπίτι, οδηγούν σε σημαντική συσσώρευση ρύπων επί του δέρματος. Αν και η επιδερμίδα συνεχίζει για να γίνεται ισχυρότερη, η έκκριση σμήγματος που συνοδεύει την εφηβική φάση είναι ακόμα απούσα, με αποτέλεσμα την μικρότερη προστασία.

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ ΜΠΑΝΙΟ;

Μέχρι πρόσφατα, η γενική συμβουλή ήταν να αποφευχθεί το μπάνιο των βρεφών μέχρι να «πέσει» ο ομφάλιος λώρος. Η τρέχουσα τάση, ωστόσο, υποστηρίζει ότι τα μωρά μπορούν να κάνουν μπανάκι από τις πρώτες μέρες της ζωής τους. Η πλέον πρόσφατη βιβλιογραφία δεν αναγνωρίζει οποιονδήποτε κίνδυνο όσον αφορά στην πιθανότητα μολύνσεων ή στην πιθανή καθυστέρηση της αποκόλλησης του ομφάλιου λώρου.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;
Τα καθαριστικά που χρησιμοποιούνται για να κάνουν μπάνιο τα μωρά είναι σχεδιασμένα για να είναι απαλά για το δέρμα τους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αραιωμένα στο νερό ή απ' ευθείας στο δέρμα, ιδίως στην περίπτωση των ελαιωδών προϊόντων, μέσα από έναν επιλεκτικό μηχανισμό που συνδέει το καθαριστικό απ’ευθείας με τη βρωμιά χωρίς να απορροφάται από το δέρμα.
Για νήπια ηλικίας άνω των 12 μηνών, εάν το δέρμα τους είναι υγιές, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται ήπια υγρά καθαριστικά. Στην περίπτωση των ιδιαίτερα ευαίσθητων δερμάτων, είναι σημαντικό να επιλεχθούν προϊόντα χωρίς  αρώματα και συντηρητικά.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ
Όσον αφορά την ιδανική στιγμή για να πάρουν το μπάνιο τους τα μωρά και τα βρέφη, δεν υπάρχει ακριβής χρόνος, αν και η εμπειρία δείχνει ότι είναι σκόπιμο να εκτελέστεί αυτό το τελετουργικό πριν από το βραδινό γεύμα.
Το παιχνίδι στο μπάνιο κουράζει το παιδί και η συναισθηματική αλληλεπίδραση με τον γονέα, γεμάτη από αγκαλιές και χαμόγελα, αυξάνει την χαλάρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας και προκαλεί ύπνο.
Ο χρόνος που περνούν στο μπάνιο μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία τους και κατά πόσο το απολαμβάνουν. Τα νεογέννητα μωρά θα πρέπει να κάνουν μπάνιο για 2-3 λεπτά, γιατί σε αυτή την ηλικία μπορούν να κρυώσουν εύκολα και να κουραστούν. Καθώς οι μήνες περνούν, τα παιδιά θα αρχίσουν να δείχνουν την ευχαρίστηση και την προτίμισή τους στο νερό. Σε κάθε περίπτωση, για να αποφευχθεί η διαβροχή του δέρματος όταν έρχεται σε επαφή με το νερό συνιστάται η διάρκεια του μπάνιου να μην υπερβαίνει τα 10-15 λεπτά.
Η ιδανική θερμοκρασία του νερού του μπάνιου είναι 36/37 ° C, ενώ η θερμοκρασία του δωματίου πρέπει να είναι περίπου 25/26 ° C. Για τα πρώτα μπάνια του μωρού, δεδομένης της πολύ νεαρής ηλικίας του, συνιστάται η μέτρηση της θερμοκρασίας χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο. Μόλις εξοικειωθείτε με τη διαδικασία, απλά βουτήξτε τον αγκώνα σας στο νερό για να ελέγξετε ότι η θερμοκρασία είναι κατάλληλη.

ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΜΠΑΝΙΟ; 
Στηρίξτε το κεφάλι και τους ώμους με το βραχίονα κρατώντας  τον εξωτερικό ώμο του με το χέρι σας  και τοποθετήστε το άλλο σας χέρι κάτω από τον ποπό του. Κρατήστε το σταθερά, βρέξτε με λίγο νερό το σώμα του έτσι ώστε να αισθανθεί εμπιστοσύνη, και στη συνέχεια, βυθίστε το στο νερό αργά. Πάντα να υποστηρίζετε το κεφάλι και τους ώμους του με το βραχίονα χρησιμοποιώντας το άλλο σας χέρι για να το πλύνετε.
Επιλέξτε ένα μαλακό ύφασμα αντί για το κοινό σφουγγάρι ή ένα φυσικό σφουγγάρι, καθώς τα βιομηχανικά σφουγγάρια διατηρούν τη βρωμιά μέσα τους. Μετά το πλύσιμο του μωρού, βγάλτε το από το μπάνιο σέρνοντας το δεξί σας χέρι κάτω από τον ποπό του, φροντίζοντας να έχετε μια σταθερή λαβή επειδή όταν είναι βρεγμένο το δέρμα είναι ολισθηρό.            

Τυλίξτε το μωρό σε μια μαλακή πετσέτα και, όπως έχει ήδη συστηθεί νωρίτερα, ελαφρά ταμπονάρετέ το, φροντίζοντας να στεγνώσετε ακόμη και τις πιο κρυφές περιοχές όπως τις μασχάλες, τα διαστήματα μεταξύ των δάχτυλων των ποδιών και των χεριών, όπως και τη βουβωνική χώρα.
Η χρήση της μπανιέρας για το μπάνιο του μωρού συνίσταται αλλά με την προϋπόθεση ότι είναι άνετη και εργονομικά έτσι διαμορφωμένη για να μην νιώθει άβολα το μωρό.
Κατά τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση συνιστάται να κάνετε μπάνιο το μωρό μία φορά την ημέρα, ή κάθε δεύτερη ημέρα ειδικά το καλοκαίρι. Μετά τον τρίτο μήνα, 2 με 3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές. Ένα παιδί δεν πρέπει ποτέ να μείνει μόνο του στο μπάνιο, ούτε καν για λίγα δευτερόλεπτα.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ... 
- Πλύνετε τα μάτια και το πρόσωπο χωριστά με βαμβάκι εμποτισμένο σε φυσιολογικό ορό.

- Η μυτούλα τους απαιτεί πάρα πολύ προσοχή. Μπορεί να καθαριστεί πολύ απαλά με μία ειδική βαμβακερή  μπατονέτα.

- Τα αυτιά τους πρέπει να καθαρίζονται συχνά, πολλές φορές την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας μία ειδική βαμβακερή μπατονέτα. Συνιστάται να καθαρίζετε μόνο το εξωτερικό του αυτιού και όχι το εσωτερικό των αγωγών ακοής, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της βλάβης στη μεμβράνη του τυμπάνου ή, πιέζοντας το εσωτερικό κερί, αυτό να μπλοκάρει το αυτί.

- Μία φορά την εβδομάδα θα πρέπει να κόβονται τα νύχια τους χρησιμοποιώντας ψαλίδι με ευθεία λεπίδα και στρογγυλεμένες άκρες για την πρόληψη των παρανυχίδων. Τα νύχια στα χέρια τους θα πρέπει να κόβονται συχνά καθώς  αν αναπτυχθούν μπορεί να γδαρθούν καθώς εξερευνούν με αυτά το πρόσωπο και το σώμα τους. Η διαδικασία της κοπής των νυχιών τους μπορεί να είναι περίπλοκη, εάν το παιδί είναι σε διέγερση ή βαριέται να σταθεί σε μία θέση. Προσπαθήστε να κόψετε τα νύχια τους, όταν είναι χαλαρά για παράδειγμα κατά τη σίτιση, ή ακόμη και όταν κοιμούνται.

- Φροντίδα και προσοχή θα πρέπει να δίνεται στο πλύσιμο των μαλλιών τους και στην επιλογή του πιο κατάλληλου καθαριστικού. Τα σαμπουάν των ενηλίκων είναι σχεδιασμένα για να απομακρύνουν τις βρωμιές με μία απολιπαντική διαδικασία η οποία μπορεί να αλλάξει τον υδρο-λιπιδικό μανδύα, μια φυσική προστασία ενάντια στους εξωτερικούς παράγοντες. Λαμβάνοντας υπόψη την περιορισμένη ικανότητα να αναπαράγουν αυτή τη φυσική προστασία, τα βρέφη καθώς επίσης και τα μεγαλύτερα παιδιά, συνιστάται η χρήση των προϊόντων που δεν απομακρύνονται τα λίπη, και δεν περιέχουν επιθετικές ουσίες καθαρισμού, όπως SLS και SLES.
Για τα μωρά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  για το τριχωτό της κεφαλής, το ίδιο καθαριστικό που χρησιμοποιείτε για το δερματάκι του ή ένα έλαιο-σαμπουάν, καθώς αυτό αφαιρεί τη βρωμιά χωρίς αλλοίωση της σύνθεσης του υδρο-λιπιδικού μανδύα.
Για τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σαμπουάν με δακρυικό-pH, ώστε να μην τσούζει τα μάτια. Θυμηθείτε ότι μόνο ορισμένα βρεφικά προϊόντα έχουν τη δυνατότητα να ισχυριστούν ότι δεν τσούζουν τα μάτια και το αναγράφουν στη συσκευασία τους. Σαμπουάν ειδικά σχεδιασμένα για τα νεογέννητα μωρά και τα βρέφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το καθημερινό πλύσιμο των μαλλιών τους, παρόλο που δύο φορές την εβδομάδα είναι περισσότερο από επαρκείς.

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ!
Τα μωρά έχουν ευαίσθητο κεφαλάκι, και παρότι είναι απαραίτητο (ιδίως τους χειμερινούς μήνες) η χρήση σεσουάρ για να στεγνώσουν τα μαλλάκια και να μην κρυώσουν, τα σεσουάρ των μαμάδων δεν είναι τα κατάλληλα, αφού ζεσταίνουν ιδιαίτερα το τριχωτό της κεφαλής. Είναι απαραίτητη η χρήση σεσουάρ κατάλληλων για τα μωρά, τα οποία κατανέμουν τον αέρα ομοιόμορφα, και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες

Με την επίβλεψη του Βρεφικού Ερευνητικού Κέντρου Chicco: Μάθετε περισσότερα τα προϊόντα φροντίδας στο μπάνιο ΕΔΩ 
Dress to Impress: Τρία απλά tips για να κάνετε τη γκαρνταρόμπα του μωρού σας πιο άνετη και απαλή από ποτέ!
Όλες οι μαμάδες, όταν φτιάχνουμε τη γκαρνταρόμπα του παιδιού μας μας, έχουμε απορίες: Να διαλέξω ρουχαλάκια από βαμβάκι; Τι μέγεθος να του π...
Πώς θα διατηρήσουμε το κρεβάτι του μωρού μας καθαρό
Το ξέρατε πως ο μέσος ενήλικας μπορεί να αποβάλλει ακόμη και μισό λίτρο ιδρώτα στη διάρκεια μιας βραδιάς. Και βέβαια ο ιδρώτας αυτός  ο...
Το πρώτο του κουκλάκι: Τι να ξέρετε πριν το αγοράσετε
 Όλα τα μωρά έχουν ένα αγαπημένο κουκλάκι, που χωρίς αυτό δεν κοιμούνται και το παίρνουν παντού μαζί. Λούτρινα σκυλάκια, χνουδωτά αρκου...
Babylino Sensitive - Βραβευμένες Ελληνικές Πάνες
Εσείς, όταν επιλέγετε ελληνικές βρεφικές πάνες, είστε σίγουροι για την προέλευσή τους; Με τις Babylino, μπορείτε να είστε σίγουροι!Όταν...
Ήρεμο μωρό μετά τον τοκετό
Ένα ήρεμο μωρό είναι το όνειρο κάθε νέας μανούλας. Και η ηρεμία διδάσκεται από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ζωής του. Και  βέβαια ο μόνος...
Πώς να ντύσετε το μωρό σας το καλοκαίρι;
Όλοι οι νέοι γονείς αναρωτιόμαστε αν ντύνουμε το νεογέννητο μωρό μας σωστά ανάλογα με τις όποιες καιρικές συνθήκες. Πόσο ζεσταίνεται άραγε τ...

Q&A
Είχα σταματήσει να δουλεύω από τότε που έμεινα έγκυος στην κόρη μου, που είναι σήμερα 8 ετών. Όμως, λόγω της οικονομικής κατάστασης, χρειάζε...
Έχω ένα αγοράκι 9 μηνών και ακόμη δεν κοιμάται καλά. Κατά τη διάρκεια της μέρας κοιμάται μόνο ένα μισάωρο στις 11.00 το πρωί και ένα στις 3....
Καλησπέρα έχω ένα γιο 5 1/2 μηνών έχω παρατηρήσει τώρα τελευταία γυρνάει το κεφάλι δεξιά και αριστερά σαν να ενθουσιάζεται. Επίσης καμία φορ...Ιαν     24
ημερολόγιο
ημερολόγιο
εγκυμοσύνης
ημερολόγιο
παιδιού
comments powered by Disqus