Είναι γνωστό ότι η βρεφική επιδερμίδα έχει ιδιαίτερες ανάγκες και «απαιτήσεις». Κι αυτό γιατί το βρεφικό δέρμα απορροφά και χάνει υγρασία με γρηγορότερο ρυθμό απ’ ό,τι το δικό σας δέρμα, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη για προστασία απέναντι στην ξηρότητα καθημερινά. Η καλή υγεία της βρεφικής επιδερμίδας διατηρεί ένα προστατευτικό στρώμα, το οποίο βοηθά την άμυνα της επιδερμίδας από εξωτερικούς παράγοντες. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύουμε την υγεία της επιδερμίδας των παιδιών μας επιλέγοντας προϊόντα καθημερινής φροντίδας βάσει των αγνών φυσικών συστατικών που περιέχουν, αποφεύγοντας να αγοράζουμε προϊόντα με συνθετικά, χημικά συστατικά ή με βάση τη συσκευασίας ή την τιμή. Ο παιδίατρος ή ο δερματολόγος είναι οι πλέον κατάλληλοι για να σας προτείνουν τα ασφαλέστερα προϊόντα για την καθημερινή περιποίηση του μωρού. Στην αγορά υπάρχουν αρκετές σειρές βρεφικής περιποίησης, κάποιες από τις οποίες είναι πραγματικά ιδιαίτερα φιλικές στο δέρμα του. Επιλέξτε προϊόντα που συνδυάζουν φυσικά συστατικά από αγνή βιταμίνη Ε, εκχύλισμα φύλλου ελιάς, μεταλλικά στοιχεία και έλαια αμυγδάλου, όλα απαραίτητα για την επιδερμίδα, καθώς εξασφαλίζουν αποδεδειγμένα πιο αποτελεσματική δράση απ’ ό,τι κάθε συστατικό χωριστά όσον αφορά την απαλότητα, την ενυδάτωση και την ανακούφιση της ξηρής επιδερμίδας του μωρού, ακόμα και στα πολύ ξηρά σημεία, από την πρώτη κιόλας χρήση. Καθαρίζουν αποτελεσματικά το δέρμα αφήνοντας την επιδερμίδα καθαρή, προστατευμένη, με υπέροχη υφή και με αναλλοίωτη αίσθηση φρεσκάδας.
Ποια είναι τα απαραίτητα προϊόντα;
  • Απαλό υγρό καθαρισμού 2 σε 1 για το σώμα και τα μαλλιά του, χωρίς σαπούνι, με ουδέτερο pH, το οποίο σέβεται το υδρολιπιδικό φιλμ της ευαίσθητης επιδερμίδας των μωρών και των παιδιών και δεν ερεθίζει τα μάτια.
  • Ενυδατικό γαλάκτωμα με λεπτόρρευστη υφή, το οποίο εφαρμόζεται στο σώμα του μωρού κάνοντάς του απαλό μασάζ.
  • Προστατευτική κρέμα για την καθημερινή αλλαγή της πάνας, για την πρόληψη κοκκινίλων και ερεθισμών, που δημιουργεί μια προστατευτική ασπίδα ανάμεσα στο δέρμα του μωρού και στην πάνα, η οποία απομονώνει την υγρασία.
  • Επανορθωτική και καταπραϋντική κρέμα για την καταπολέμηση του ερυθήματος που προκαλούν οι πάνες.

Τι να προσέξω;
Τα καλλυντικά προϊόντα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στα βρεφικά προϊόντα που είναι κατάλληλα για βρέφη από τη γέννηση έως και την ηλικία των 3 ετών, και στα παιδικά, που απευθύνονται σε μεγαλύτερα παιδιά 3 ετών και πάνω. Ο διαχωρισμός αυτός γίνεται γιατί υπάρχει διαφορά μεταξύ των αναγκών και «απαιτήσεων» της επιδερμίδας σε αυτές τις ηλικίες. Έχει να κάνει με την εξέλιξη της «ωριμότητας» του παιδικού δέρματος και κατά συνέπεια με τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στα παιδικά καλλυντικά ανάλογα με την ηλικία. Είναι γνωστό ότι το δέρμα ενός νεογέννητου είναι πιο ανώριμο και κατά συνέπεια πιο ευαίσθητο από το δέρμα ενός παιδιού 5 ή 7 ετών. Γενικά, το βρεφικό δέρμα είναι πιο ευαίσθητο και έχει μεγαλύτερες ανάγκες, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι τα προϊόντα που είναι σχεδιασμένα γι’ αυτό δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για μεγαλύτερα παιδιά. Το αντίθετο όμως δεν ισχύει. Ένα προϊόν το οποίο προορίζεται για το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα, που δεν έχει αναπτύξει ακόμη πλήρως όλους τους προστατευτικούς μηχανισμούς του, θα πρέπει να είναι φτιαγμένο από ασφαλείς πρώτες ύλες που τις συναντάμε και στη φύση, όπως εκχύλισμα χαμομηλιού, πρωτεΐνες σίτου, πανθενόλη, αγνή βιταμίνη Ε, εκχύλισμα φύλλου ελιά κ.ά.
Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ αυστηρές ως προς τις ουσίες (χημικές ή όχι) και τα ποσοστά των ουσιών που θα πρέπει να περιέχουν τα παιδικά καλλυντικά και μας εφιστά την προσοχή:
–  Στη συσκευασία θα πρέπει να προσέχουμε την ημερομηνία λήξης του προϊόντος, αλλά και την ημερομηνία λήξης του προϊόντος μετά το άνοιγμα (για τα παιδικά καλλυντικά είναι 6 μήνες).
–  Θα πρέπει να αναγράφεται το νούμερο της παρτίδας (Lot) από την οποία προέρχεται το προϊόν.
–  Να προτιμάμε προϊόντα που έχουν καπάκι ασφαλείας (το οποίο δεν ξεβιδώνει),, καθώς και αντλία με απαραβίαστο clip, για να μην μπορεί κανένας να ανοίξει το προϊόν και να το δοκιμάσει στο ράφι πριν από την αγορά.
 Προσοχή
  • Ποτέ μη χρησιμοποιείτε προϊόντα που δεν προορίζονται ειδικά για παιδιά, γιατί περιέχουν ουσίες που μπορεί να ερεθίσουν τη βρεφική επιδερμίδα.
  • Αποφύγετε βρεφικά καλλυντικά με άρωμα: η χρήση αρωμάτων και χρωμάτων ενδέχεται να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Με τη συνεργασία της Κατερίνας Λαμπρινοπούλου (MD.PH.D. δερματολόγος-αφροδισιολόγος, μέλος της Ευρωπαϊκής και Αμερικάνικης Ακαδημίας Δερματολογίας).