Όσο η θερμοκρασία πέφτει, τόσο πιο πολύ ανησυχούμε για το αν το παιδί μας κρυώνει. Τελικά ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για το παιδικό δωμάτιο και πόσο κρυώνουν ή ζεσταίνονται τα παιδιά;  Η θερμοκρασία του παιδικού δωματίου και γενικότερα του σπιτιού μας καλό είναι να κυμαίνεται μεταξύ 18-22 βαθμών και ίσως λίγο πιο χαμηλά στη διάρκεια της νύχτας. Για να είμαστε σίγουρες πως δεν έχουμε περισσότερη ζέστη ή κρύο, αρκεί ένα θερμόμετρο δωματίου που θα τοποθετήσουμε στον τοίχο (όχι κοντά στο θερμαντικό σώμα ή στην μπαλκονόπορτα, αλλά σε ένα πιο «ουδέτερο» σημείο). Το Ίδρυμα για τη Μελέτη των Βρεφικών Θανάτων στη Μ. Βρετανία συστήνει να κοιμίζουμε το βρέφος στο υπνοδωμάτιό μας μέχρι να γίνει 6 μηνών και να διατηρούμε τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου μεταξύ 16 και 20 βαθμών Κελσίου. Για τη χώρα μας αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν χρειάζεται να έχουμε θέρμανση όλη τη νύχτα, τουλάχιστον το μεγαλύτερο διάστημα του χειμώνα.

Κλιματιστικό, αερόθερμο ή καλοριφέρ;

Το πιο σημαντικό για το μωρό τους πρώτους μήνες της ζωής του είναι η σταθερή θερμοκρασία, ανεξάρτητα από την πηγή που τη συντηρεί. Σε γενικές γραμμές η κεντρική θέρμανση είναι η καλύτερη, αφού όλοι οι χώροι που μπορεί να κινηθούμε με το μωρό θα έχουν περίπου την ίδια θερμοκρασία. Λίγες είναι οι περιπτώσεις που το παιδικό δωμάτιο θα χρειαστεί περισσότερη ζέστη, όπως π.χ. να βάλουμε να λειτουργήσει το κλιματιστικό στη ζέστη για μερικά λεπτά ώσπου να τελειώσουμε το μπάνιο του μωρού για να έχει περισσότερη ζέστη όταν το ντύνουμε.

Προσοχή στην υγρασία

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η υγρασία του δωματίου. Τόσο το κλιματιστικό όσο και το αερόθερμο έχουν την τάση να ξηραίνουν υπερβολικά την ατμόσφαιρα, γι’ αυτό η χρήση τους πρέπει να είναι περιορισμένη. Ακόμη όμως κι όταν είναι σε λειτουργία το καλοριφέρ, μια βρεγμένη πετσετούλα επάνω στο θερμαντικό σώμα θα εξασφαλίσει την απαραίτητη υγρασία στο χώρο. Αν και πολλοί γονείς έχουν τη συνήθεια να τοποθετούν ένα κατσαρολάκι με βραστό νερό για να υγραίνεται ο χώρος, είναι καλύτερα να το αποφύγετε γιατί, όταν μεγαλώσει λίγο το μωρό, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος Πώς θα πετύχω την υγιεινότερη θέρμανση; Η υγιεινότερη θέρμανση επιτυγχάνεται με καλοριφέρ αφού η θέρμανση με κλιματιστικά ξηραίνει τον αέρα και είναι υπεύθυνη για εκδήλωση αλλεργιών και λοιμώξεων του αναπνευστικού. Δυστυχώς, λόγω οικονομικής κρίσης πολλά σπίτια σήμερα ζεσταίνονται με κλιματιστικά, με αποτέλεσμα τα παιδιά, που είναι πιο ευαίσθητα, να παρουσιάζουν ξηρότητα του βλεννογόνου της μύτης, της τραχείας και να βήχουν συχνότερα. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά  αν υγραίνουμε τον αέρα του σπιτιού με έναν υγραντήρα ή κρατώντας ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό Καλό θα ήταν να φροντίζουμε επίσης για τον συχνό καθαρισμό των φίλτρων ώστε να προλαμβάνουμε αλλεργίες και λοιμώξεις. Η θέρμανση με τζάκι προκαλεί επίσης προβλήματα ξηρότητας των αναπνευστικών βλεννογόνων. Πώς να ντύσω το παιδί μέσα στο σπίτι; Μέσα στο σπίτι το ντύσιμο των παιδιών δεν πρέπει να είναι υπερβολικό. Ντύνουμε τα παιδιά μας  όπως ντυνόμαστε και εμείς. Αν διαπιστώσουμε ότι το μικρό μας είναι ιδρωμένο , ίσως να έχουμε υπερβάλλει στο ντύσιμό του. Στην περίπτωση που έχουμε νεογέννητο στο σπίτι και μόνο τότε δικαιολογούμαστε να του φορέσουμε ένα ρουχαλάκι παραπάνω , αφού τα νεογέννητα δεν έχουν καλό θερμορρυθμιστικό σύστημα ,δεν προστατεύονται από επαρκές σωματικό λίπος και είναι πιο ευαίσθητα στο κρύο. Προσοχή όμως! Κάποιοι γονείς το παρακάνουν ντύνοντας και σκεπάζοντας τα νεογνά με υπερβολικά ρούχα και σκεπάσματα, με αποτέλεσμα αυτά να κοιμούνται διαρκώς ή να είναι νωθρά. Τα «ναι» και τα «όχι» του χειμώνα Αποφεύγουμε τα συνθετικά υλικά στα σκεπάσματα και τα υφασμάτινα στοιχεία του δωματίου, γιατί πέρα από τον κίνδυνο αλλεργιών είναι πιο ζεστά απ’ ό,τι ίσως πιστεύουμε και μπορεί να υπερθερμάνουμε το μωρό. Μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού δεν χρησιμοποιούμε πάπλωμα και μαξιλάρι στο βρεφικό κρεβάτι. Με τη συνεργασία της Χρυσάνθης Λαθήρα παιδίατρος