βρέφος

υγεία | ανάπτυξη | διατροφή | φροντίδα | θηλασμός |

Ποιες πάνες είναι κατάλληλες για το μωρό σας;

04/03/2015
Από: Ελένη Χαδιαράκου |  σχολιάστε
Ποιες πάνες είναι κατάλληλες για το μωρό σας;
Ποια πάνα είναι κατάλληλη για το μωρό μας και πώς θα αποφύγουμε ερεθισμούς και αλλεργίες για την ευαίσθητη επιδερμίδα του;


Ποια πάνα είναι η καλύτερη;

Η αλήθεια είναι πώς δεν υπάρχουν καλές ή κακές πάνες. Το πόσο καλή είναι μια πάνα εξαρτάται από τον βαθμό απορροφητικότητάς της. Οι υπεραπορροφητικές πάνες περιέχουν στον πυρήνα τους κάποιο ειδικό ζελατινώδες υλικό, που αυξάνει την απορροφητικότητα και έτσι διατηρείται το δέρμα του μωρού περισσότερο στεγνό. Οι γνωστές εταιρείες με παράδοση στον χώρο, εξασφαλίζουν συνήθως και την καλή ποιότητα. 


Μήπως το μωρό μου είναι αλλεργικό σε κάποια πάνα;
Πολλές μαμάδες παραπονιούνται ότι μόλις το μωρό άλλαξε πάνα δημιουργήθηκαν προβλήματα δερματίτιδας (ερεθισμός, κοκκινίλες στην περιοχή της πάνας). Αυτό δεν οφείλεται σε αλλεργία του μωρού στην πάνα, αλλά στην ποιότητά της. Η συγκεκριμένη πάνα δεν έχει καλή απορροφητικότητα, με αποτέλεσμα το δέρμα του μωρού να εκτίθεται περισσότερο στα «κακά» και τα «τσίσα» σε σχέση με πριν και να δημιουργείται ερεθισμός.

Να προτιμήσω πάνες μιας χρήσης ή πλενόμενες;
Οι πάνες μιας χρήσης σαφώς έχουν καλύτερη απορροφητικότητα σε σχέση με τις πάνες που πλένονται. Δυστυχώς, πολλές μαμάδες, όταν ερεθιστεί το μωρό, καταφεύγουν στις πάνινες πάνες και επιδεινώνεται η κατάσταση. Ο ερεθισμός στην περιοχή συχνά οφείλεται και στο ότι το δέρμα δεν αερίζεται σωστά. Έτσι, σε ερεθισμό, καλό είναι οι μαμάδες να κόβουν με ένα ψαλίδι το λάστιχο που είναι στα ποδαράκια, έτσι ώστε η πάνα να γίνεται σαν σερβιέτα, να συγκρατεί κατά το δυνατόν τα κακά και τα τσίσα, αλλά και να επιτρέπει περισσότερο αερισμό της περιοχής. Το να μένει το μωρό με ανοικτή πάνα δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμο.

Πώς να φροντίσω την περιοχή της πάνας;
Τα ούρα και τα κόπρανα «επιτίθενται» στην επιδερμίδα του παιδιού, γι' αυτό και η περιοχή που καλύπτεται από την πάνα χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Για την καθημερινή υγιεινή, οι παιδίατροι συστήνουν καλό καθαρισμό με σφουγγάρι ή καθαρή πετσέτα και ζεστό νερό. Αφού πλύνετε την περιοχή, στεγνώστε την πολύ καλά, ιδιαίτερα στις πτυχώσεις ανάμεσα στα πόδια, για να μη δημιουργούνται ερεθισμοί. Ποτέ μην τρίβετε το δέρμα, αλλά σκουπίστε το απαλά, με ταμποναριστές κινήσεις.  

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσω τον ποπό του;
Με νερό ή μωρομάντιλα; Όταν βρισκόμαστε έξω από το σπίτι, είναι σκόπιμο να έχουμε μαζί μας μωρομάντιλα για να καθαρίσουμε το μωρό, αν χρειαστεί, αφού αποτελούν μια πολύ πρακτική λύση. Στο σπίτι, προτιμάμε να καθαρίζουμε το μωρό με χλιαρό νερό. Τα μωρομάντιλα, ιδιαίτερα εάν είναι εμποτισμένα με πολλά χημικά συστατικά, μπορούν να διαταράξουν το φυσικό pH της επιδερμίδας του μωρού, αν σκεφτεί κανείς ότι οι μητέρες ενδέχεται να χρησιμοποιούν ακόμα και 12 έως 20 μωρομάντιλα την ημέρα. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τα αποχωριστείτε, φροντίστε να είναι σχεδιασμένα για ευαίσθητες επιδερμίδες και να μην περιέχουν άρωμα. Μην χρησιμοποιείτε μωρομάντιλα όταν ο ποπός του μωρού είναι ερεθισμένος.

Πώς θα αποφύγουμε τυχόν ερεθισμούς στο δέρμα του μωρού;
Η λύση είναι μία. Συχνές αλλαγές της πάνας και καλός καθαρισμός. Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για να εξασφαλίσετε την υγεία του μωρού σας είναι λίγοι, αλλά σημαντικοί. Η βρεφική επιδερμίδα είναι λεπτή, εύθραυστη και ιδιαίτερα ευαίσθητη. Έτσι πολύ συχνά προσβάλλεται από το γνωστό σύγκαμα, έναν ερεθισμό που εντοπίζεται κυρίως στο εσωτερικό των γλουτών και στη βουβωνική χώρα. Για την αποφυγή του συγκάματος είναι πολύ σημαντικό να αλλάζετε την πάνα του μωρού συχνά, ιδίως το καλοκαίρι, όπου η ζέστη ευνοεί τους ερεθισμούς. Αντίθετα από ότι πιστεύετε το σύγκαμα δεν προκαλείται από τα απορροφητικά υλικά της πάνας, αλλά από την αντίδραση στις όξινες ουσίες των ούρων και των κοπράνων, των οποίων η παρατεταμένη επαφή με την επιδερμίδα προκαλεί ερεθισμούς και δυσανεξία. Επιπλέον, η υγρασία μέσα στην πάνα, ιδιαίτερα με τη ζέστη δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και την αρχή του ερεθισμού.

Σωστοί κανόνες υγιεινής για την αλλαγή πάνας
Συχνή αλλαγή της πάνας
Ένας κανόνας για τα νεογέννητα είναι να αλλάζονται πριν ή μετά το φαγητό. Η διαδικασία όμως αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται αμέσως με κάθε νέα κένωση του μωρού. Στη διάρκεια ενός 24ώρου το μωρό αποβάλλει ούρα περίπου 20 φορές και κόπρανα 2 με 6 φορές. Έτσι οι ανάγκες για αλλαγή της πάνας είναι τουλάχιστον 6-8 φορές την ημέρα, δηλαδή κάθε 3 με 4 ώρες. Πρέπει να σημειωθεί ότι όσο πιο μικρό είναι το μωρό, τόσο συχνότερες είναι οι κενώσεις. Έτσι το νεογέννητο θεωρητικά πρέπει να αλλάζεται 10 με 12 φορές την ημέρα. Η συχνότητα αυτή σταδιακά μειώνεται, ανάλογα με τα γεύματα, αλλά οι αλλαγές της πάνας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι λιγότερες από 6 την ημέρα.

Σωστός καθαρισμός με νερό και «σαπούνι»
Κανονικά με τη στενή έννοια του όρου δεν υπάρχουν σαπούνια για μωρά, το σαπούνι έχει αλκαλικό ph, αλλά καθαριστικές ουσίες με ουδέτερο ή ελαφρά όξινο ph που καθαρίζουν το δέρμα και συγχρόνως το ενυδατώνουν.

Προσεκτικό σκούπισμα ώστε το δέρμα να μη μένει υγρό, ιδιαίτερα στις μηροβουβωνικές πτυχές

Επάλειψη της ευαίσθητης περιοχής με κρέμα λανολίνης
Οι ουσίες αυτές δημιουργούν έναν μανδύα στο δέρμα, που κατά το δυνατόν δεν το αφήνουν να έρχεται σε επαφή με τα κόπρανα και τα ούρα. Τα σκευάσματα αυτά αντιμετωπίζουν επίσης ήπιους ερεθισμούς.

Με τη συνεργασία της Κατερίνας Λαμπρινοπούλου (M.D.Ph. D Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος).

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να κάνω μπάνιο το μωρό μου κάθε μέρα;
Πολλές μαμάδες είναι κάθετες όσον αφορά το καθημερινό μπάνιο του μωρού, άλλες πάλι όχι! Τελικά πόσον απαραίτητο είναι για το μωρό μας το καθ...
Οι μύθοι και οι αλήθειες για την πάνα και το γιογιό
Κάθε κοινωνία έχει τους δικούς της μύθους αλλά μπορεί να πέσουμε στην παγίδα και να πιστέψουμε ο,τιδήποτε μας έχουν πει οι μαμάδες ή οι γιαγ...
Κινήσεις ματ για σωστή αλλαγή πάνας
Όπως και να το κάνουμε, υπάρχει διαφορά όταν αλλάζουμε το κορίτσι και το αγόρι. Κάθε φύλο (λόγω γεννητικών οργάνων) χρειάζεται διαφορετική φ...
4 απλοί τρόποι να προστατέψουμε το δέρμα του παιδιού μας
Η επιδερμίδα του παιδιού είναι λεπτή και ευαίσθητη μιας και δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί η βασική προστατευτική στιβάδα, η οποία αναπτύσσεται...
Τα πιο συχνά προβλήματα της βρεφικής επιδερμίδας!
Αντιμετωπίστε τις πιο κοινές παθήσεις του βρεφικού δέρματος και βοηθήστε να αποκτήσει ξανά το μωρό σας τη ροδαλή, υγιή επιδερμίδα του.
Η λίστα για τη χρήση της πάνας στην αρχή
Η λίστα με τα σημαντικά σημεία για τη χρήση της πάνας, είτε είναι μίας χρήσης, είτε είναι υφασμάτινη, είναι το δικό σας Ευαγγέλιο για τις πρ...