Εκτεταμένος θηλασμός είναι αυτός που ξεπερνά τους 12 μήνες ζωής του παιδιού. Μπορεί να μην είναι τόσο συνηθισμένο, αλλά κάποιες μαμάδες το επιλέγουν. Εμείς θα σας βοηθήσουμε με αυτήν την απόφαση παρουσιάζοντας τα υπέρ, τα κατά και τους τρόπους για να το υποστηρίξετε. Η επιλογή εξάλλου είναι μόνο δική σας.

Τα υπέρ: αν και το παιδί τρώει στερεές τροφές πλέον, το μητρικό γάλα παρέχει θερμίδες, αναπτυξιακές ορμόνες, βιταμίνες, ένζυμα και ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που θηλάζουν για αρκετό καιρό, αρρωσταίνουν λιγότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά. Αλλά και σε περίπτωση που αρρωστήσει, το μητρικό γάλα είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να καταναλώσει γιατί το ενυδατώνει και βοηθά στη βελτίωση της υγείας του. Το ίδιο ισχύει και για τις μαμάδες. Όσες θηλάζουν, έχουν μικρότερο ρίσκο εμφάνισης διαβήτη, υψηλής πίεσης και καρδιακών νοσημάτων. Σε συναισθηματικό επίπεδο, το παιδί έχει μεγαλύτερο δέσιμο με εσάς και νιώθει πιο ασφαλές. Αν μάλιστα ανήκετε στις μαμάδες που ταξιδεύουν και παίρνουν το παιδί μαζί τους συχνά, ο θηλασμός του δίνει ανακούφιση και ηρεμία από τις εναλλαγές. Αν θηλάζετε το παιδί, καθυστερείτε την περίοδό σας και αποφεύγετε τις κράμπες και τη ροή. Και όταν έρχεται η ώρα του απογαλακτισμού, γίνεται πιο ομαλά και συνειδητά.

Τα κατά: αν θηλάζετε δημόσια, είναι πολύ πιθανό να ακούσετε άσχημα ή επικριτικά σχόλια. Όταν αποφασίσετε να απογαλακτίσετε το παιδί, ίσως είναι λίγο δύσκολο γιατί θα γκρινιάζει και θα πρέπει να του αποσπάσετε την προσοχή με παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή το παιδί θέλει να θηλάσει ακόμα και όταν βαριέται.

Πώς μπορείτε να θηλάσετε παραπάνω χωρίς δυσκολίες; Κάντε στο σπίτι και αποφύγετε τα δημόσια σχόλια και τους διαπληκτισμούς. Αν πάλι δεν σας ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι, προετοιμαστείτε ψυχολογικά με έξυπνες απαντήσεις στα επικριτικά σχόλια. Αν βλέπετε ότι το παιδί το κάνει από βαρεμάρα, βρείτε άλλους τρόπους να το απασχολήσετε.

Φροντίστε τον εαυτό σας. Μην ξεχνάτε τα φρούτα, τα λαχανικά, τις τροφές με σίδηρο και τις πρωτεΐνες. Κάθε φορά που θηλάζετε, πιείτε ένα ποτήρι νερό. Αν θηλάζετε και είστε έγκυος, μπορεί να μειωθεί η ποσότητα του γάλακτος και να αλλάξει η γεύση του αλλά οι περισσότερες γυναίκες τα καταφέρνουν με λίγη υπομονή και σωστή διατροφή με άφθονο νερό.