Η επιλογή της στιγμής είναι μία καθαρά προσωπική υπόθεση. Αν εσείς νιώθετε ότι έχει έρθει η ώρα, τότε έτσι είναι. Μόνο εσείς μπορείτε να πάρετε την απόφαση. Οι περισσότεροι ειδικοί στο θηλασμό προτείνουν να το κάνετε σταδιακά ακολουθώντας το ρυθμό του παιδιού.

Αν το κάνετε απότομα, μπορεί να είναι πολύ τραυματικό για εκείνο και άβολο για εσάς. Γενικά μιλώντας, ένα μωρό δεν επιλέγει τον απογαλακτισμό πριν κλείσει τον πρώτο χρόνο. Η έλλειψη ενδιαφέροντος πριν από αυτή τη χρονική στιγμή μπορεί να είναι απλά μία προσωρινή άρνηση ή επειδή συγκεντρώνεται σε μία νέα δραστηριότητα. Συνήθως όμως επανέρχονται στο θηλασμό.

 

Ίσως να θέλετε να σκεφτείτε από την αρχή το χρονικό διάστημα που επιθυμείτε να θηλάσετε. Οι εξωτερικές συνθήκες, όπως είναι η επιστροφή στη δουλειά, ίσως σας αναγκάζει να διακόψετε τη διαδικασία νωρίτερα από όσο θα επιθυμούσατε.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει τον αποκλειστικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες, που βαθμιαία συνδυάζεται με στερεές τροφές μέχρι το πρώτο έτος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει να θηλάζετε τουλάχιστον για 2 χρόνια.