Ένα βίντεο που κοινοποίησε ο Αμερικανικός Εθνικός Οργανισμός Υγείας, παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας, σύμφωνα με τα οποία, όταν ένα παιδί θηλάζει για 1 ολόκληρο χρόνο, μπορεί να αυξήσει το IQ του έως και 4 μονάδες.

Όπως δημοσιεύει το Forbes σε σχετικό άρθρο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης ανέλυσαν τη σχέση που έχει η διάρκεια θηλασμού με τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών μεταξύ 3-7 ετών.

Αυτό που διαπίστωσαν -όπως και παλαιότερες αντίστοιχες μελέτες- αποτελεί τρανταχτή απόδειξη ότι ο θηλασμός ενισχύει το IQ και ότι η διάρκειά του είναι πολύ σημαντική.

«Η ευεργετική επίδραση του θηλασμού λειτουργεί αθροιστικά: Η επίδοση των παιδιών ηλικίας 3 ετών στα λεκτικά τεστ ήταν υψηλότερη κατά 1/5 για κάθε μήνα θηλασμού τους, ενώ στην ηλικία των 7 ετών η διαφορά έφτανε στο 1/3», εξηγούν οι επιστήμονες.

Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να τονίσουν την αιτιώδη συνάφεια που υπάρχει, και να μη μείνουν απλά στο συνήθη συσχετισμό, αναζήτησαν και τη συμβολή άλλων παραγόντων, όπως είναι το μορφωτικό επίπεδο των γονιών, ο βαθμός ευφυΐας τους, το εισόδημά τους, οι ώρες απασχόλησης των παιδιών στο βρεφονηπιακό σταθμό κτλ. Άλλωστε, αυτός ακριβώς ήταν εξαρχής και ο βασικός στόχος της δημοσιοποίησης του συγκεκριμένου βίντεο, με την ελπίδα η σημαντική αυτή πληροφορία να «αγγίξει» όσο μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού γίνεται.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η γνωστική ικανότητα (και όλα όσα αυτή συνεπάγεται: μορφωτικές δυνατότητες, επαγγελματική επιτυχία, υψηλότερο εισόδημα, καλύτερη ποιότητα ζωής κτλ.) θα αποτελέσει πιο ισχυρό κίνητρο για τις νέες μαμάδες σχετικά με το θηλασμό των παιδιών τους», δήλωσε στην επιστημονική επιθεώρηση «Pediatrics» ο δρ. Ντιμίτρι Κριστάκις, ένας από τους ερευνητές.

Και δικαιολογημένα! Ποιος δεν θα ήθελε εξυπνότερα παιδιά; Βέβαια, δεδομένου ότι παρόμοιες μελέτες έχουν κατά κόρον δημοσιευθεί και παλαιότερα για τα οφέλη του μητρικού γάλακτος και δεν είχαν το αναμενόμενο αντίκρισμα, εύλογα θα αναρωτιόταν κανείς γιατί αυτή τη φορά να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο ο κόσμος;

Κάποιοι είναι φανατικοί υποστηρικτές του θηλασμού και κάποιοι όχι. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά «εφόδια» που μπορεί να προσφέρει μια μαμά στο μωρό της εφ’ όρου ζωής, κι αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Σημαντικό για την υγεία του, τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική. Κι αν όντως τα παιδιά που θηλάζουν εξασφαλίζουν υψηλότερο κατά 4 μονάδες IQ από τα υπόλοιπα, αυτό που κυρίως μετράει είναι αν αυτές οι επιπλέον μονάδες θα μπορούσαν όντως να επηρεάσουν την εξέλιξή του στη ζωή, κι αν ναι, με ποιον τρόπο. Αλλά, μάλλον, αυτό είναι κάτι που δεν θα μπορέσουμε να μάθουμε ποτέ! Όμως, δεν συμφωνείτε ότι θα άξιζε τον κόπο να το… ρισκάρουμε;