Δεν  υπάρχει νέα μαμά που δεν έχει αισθανθεί ανήμπορη μπροστά στο γοερό κλάμα του μωρού της που υποφέρει από τον πιο συνηθισμένο πόνο των νεογέννητων, τους κολικούς. Όσο όμως κι αν σας τρομοκρατεί η ιδέα, ηρεμήστε, σκεφτείτε πως οι κολικοί δε  «απειλούν» την υγεία του και προσπαθήστε να το ανακουφίσετε -όσο γίνεται- με το χαμόγελο και την αγκαλιά σας.
Το μωρό ήρθε στο σπίτι και ξαφνικά όλα άλλαξαν. Το πρώτο τρίμηνο είναι ένα διάστημα προσαρμογής τόσο για σας -ειδικά αν είστε νέοι γονείς- όσο και για το μωρό σας. Θα πρέπει μέρα με την ημέρα να βρείτε κώδικες επικοινωνίας μαζί του για να μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες του. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ενώ τα κάνετε όλα σωστά (σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού, της μαίας και της έμπειρης γιαγιάς) το μωρό σας κλαίει απαρηγόρητα; Μην ανησυχείτε, το πιο πιθανό είναι να έχει κολικούς. Ένα πρόβλημα  το οποίο αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί γονείς κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του μωρού. Το φαινόμενο των κολικών μπορεί να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, ωστόσο τα χαρακτηριστικά του είναι αόριστα και ασαφή.
Τελικά που οφείλονται οι κολικοί;
Δυστυχώς τα αίτια των κολικών δε είναι ακόμα γνωστά.  Πολλές είναι οι θεωρίες για την αιτιολογία των κολικών, καμία όμως δεν έχει αποδειχθεί με βεβαιότητα.
–  Μπορεί να οφείλονται στο ότι το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού δεν είναι ακόμα ώριμο, με αποτέλεσμα να μην έχει βρει τον τρόπο σωστής λειτουργίας, κάτι που προκαλεί μεγαλύτερη κινητικότητα του εντέρου.
–  Επίσης, υπάρχει πιθανότητα το μωράκι σας να έχει ευαισθησία στο αγελαδινό γάλα ή ακόμα και δυσανεξία στη λακτόζη.
Σε κάθε περίπτωση οι κολικοί είναι μια διαταραχή στην οποία, συνήθως, δίνεται περισσότερη σημασία απ’ όσο χρειάζεται.  Δεν πρέπει να σας ανησυχούν γιατί δεν επηρεάζουν καθόλου την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού. Άρα, δεν πρέπει να τους θεωρούμε ως ασθένεια, αλλά μάλλον σαν μία φάση της ανάπτυξης του μωρού, γι’ αυτό και καλό θα ήταν να τους αντιμετωπίζουμε με ηρεμία και ψυχραιμία.  Υπομονή και η κατάσταση θα διορθωθεί από μόνη της, γύρω στον τρίτο μήνα.  
Σημάδια που «προδίδουν» κολικούς
–  Αν το μωρό σας παρουσιάζει έντονο κλάμα, που ξεκινά και σταματά απότομα, συνοδεύεται από απότομες κινήσεις των ποδιών και φουσκωμένη κοιλίτσα, τότε μάλλον υποφέρει από κολικούς.
–  Περίπου το 40% των βρεφών έως 4 μηνών ταλαιπωρούνται από κολικούς.  Οι οποίοι συνήθως εμφανίζονται μεταξύ της 3ης και της 6ης εβδομάδας, ενώ υποχωρούν στον τρίτο με τέταρτο μήνα.
–  Το κλάμα του μωρού θα σας υποψιάσει. Και αυτό γιατί το φυσιολογικό κλάμα ενός μωρού διαρκεί έως 2 ώρες συνολικά την ημέρα. Αν, λοιπόν, αυτό το διάστημα αυξηθεί σε περισσότερες από 3 ώρες ημερησίως και το φαινόμενο εμφανιστεί για πάνω από 3 ημέρες την εβδομάδα και με διάρκεια τουλάχιστον 3 εβδομάδων, τότε πρόκειται για κολικό.
– Να θυμάστε ότι ο πόνος που νιώθει το μωράκι σας γίνεται ακόμα πιο έντονος το απόγευμα και το βράδυ, ενώ συνοδεύεται από σφίξιμο της κοιλίτσας του βρέφους που τεντώνει ή μαζεύει τα πόδια και αποβάλει αέρια.
–  Βέβαια, σε κάθε περίπτωση για να αποκλείσετε οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο (όπως πείνα, κούραση ακόμα και κάποια λοίμωξη) καλό είναι να συμβουλευτείτε και τον παιδίατρό σας.
Το μωρό μου έχει κολικούς, πώς να το ανακουφίσω;
Δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να το απαλλάξετε από την ταλαιπωρία των κολικών. Μπορείτε όμως να δοκιμάσετε διάφορους τρόπους που θα μειώσουν την ένταση και θα βοηθήσουν το μωρό σας να χαλαρώσει:
–  Αν το μωρό σας υποφέρει από κολικούς, το πρώτο που έχει ανάγκη είναι η αγκαλιά σας! Ξαπλώστε και ακουμπήστε το μωρό μπρούμυτα επάνω στο στήθος σας με τα ποδαράκια του μαζεμένα. Οι χτύποι της καρδιάς σας θα το καθησυχάσουν και θα το βοηθήσουν να χαλαρώσει.
–  Κάντε απαλό μασάζ στην κοιλίτσα του, με αργές και κυκλικές κινήσεις, από τα αριστερά προς τα δεξιά και από κάτω προς τα πάνω και ύστερα αντίστροφα.
–  Κάνε ένα χλιαρό μπάνιο στο μωρό και φρόντισε η κοιλίτσα του να είναι ζεστή και προστατευμένη.
–  Αν θηλάζετε και το προσέξτε τη διατροφή σας. Αποφύγετε τροφές που δημιουργούν αέρια ή ερεθίζουν το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού σας όπως το μπρόκολο, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα φρούτα, τα όσπρια, τις λιπαρές τροφές ακόμα και τον καφέ που προκαλούν φούσκωμα.
–  Οι αλλεργιογόνες τροφές είναι ακόμα κάτι που θα πρέπει να προσέξετε, αποφεύγοντας την κατανάλωση ξηρών καρπών και αυγού.
–  Ίσως χρειαστεί να δώσετε στο μωρό σας υποαλλεργικό γάλα για κάποιο διάστημα, πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρο.
–  Κάποιο αφέψημα ή βότανο απαλύνει συχνά τους βρεφικούς κολικούς.
–  Δοκιμασμένη και άκρως επιτυχημένη λύση είναι και η χρήση κάποιας συσκευής με συνεχόμενο ήχο, όπως η ηλεκτρική σκούπα ή ο απορροφητήρας! Πολλά μωρά νανουρίζονται με τον ήχο και ηρεμούν.
–  Επιλέξτε το κατάλληλο μπιμπερό. Σίγουρα έχετε ακούσει από φίλες σας ή έχετε δει τα ειδικά σχεδιασμένα μπουκάλια, που περιορίζουν την κατάποση αέρα κατά τη διάρκεια του γεύματος. Δοκιμάστε το Μπιμπερό με κλίση της Chicco με θηλή σιλικόνης ή καουτσούκ. Θα σας βοηθήσει σε κάθε τάισμα, αφού έχοντας το βρέφος σε φυσική ημι-κάθετη θέση, έχει, λόγω του εργονομικού του σχεδιασμού, καλύτερη ροή γάλακτος μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες κατάποσης αέρα, και κατά συνέπεια τους κολικούς.