βρέφος

υγεία | ανάπτυξη | διατροφή | φροντίδα | θηλασμός |

10 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τη μαστίτιδα!

14/07/2014
Από: Ελένη Χαδιαράκου |  σχολιάστε
10 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τη μαστίτιδα!
Πρόκειται για μια επιπλοκή του θηλασμού που πρέπει να θεραπεύεται άμεσα! Μάθετε τι να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε ή και να την προλάβετε! 


Η μαστίτιδα είναι μία φλεγμονή του μαστού της μητέρας που θηλάζει και συνήθως συμβαίνει τις πρώτες μέρες ή τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Πρόκειται για μια νόσο η οποία αν δεν προληφθεί ή αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως απειλείται η υγεία της μητέρας και η διακοπή του θηλασμού. Δείτε τα συνηθέστερα συμπτώματα, τι πρέπει να κάνετε αλλά και τι μπορεί να σας προκαλέσει η καθυστέρηση ή η διακοπή της θεραπείας.

Τι είναι η μαστίτιδα;

Η μαστίτιδα αποτελεί φλεγμονή του στήθους , η οποία μπορεί να παρουσιαστεί στον ένα ή και στους δύο μαστούς, συνήθως λίγο μετά τη γέννα. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες φάσεις του θηλασμού, ακόμα και σε περιπτώσεις που η μητέρα είχε φτάσει κοντά στον απογαλακτισμό του μωρού της. Σπανιότερα περιστατικά μαστίτιδας έχουν παρατηρηθεί έως και 2 χρόνια μετά τη διακοπή του θηλασμού.

Η μαστίτιδα μπορεί να προκληθεί από τρεις κυρίως παράγοντες:

Αδυναμία του στήθους να αδειάσει εντελώς.

Είσοδος κάποιου μικροβίου στους γαλακτικούς πόρους (συνήθως λόγωεπικοισμού του δέρματος από σταφυλόκοκκο και συνοδό μικροτραυματισμό) μέσα από κάποια πληγή της θηλής.

Μειωμένη αντοχή της μητέρας λόγω έντασης ή κόπωσης, εξασθένησης από τον καθημερινό φόρτο εργασιών!

Συμπτώματα

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της μαστίτιδας είναι τοπικά. Χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο, σκληρότητα, κοκκινίλα, αίσθημα αυξημένης θερμοκρασίας τοπικά και πρήξιμο του στήθους. Παράλληλα, βέβαια, μπορούν να υπάρχουν και συστηματικά συμπτώματα, όπως γενικευμένες ενοχλήσεις τύπου γρίπης, πόνοι σε όλο το σώμα, ρίγη και πυρετός( από 38,5 και πάνω). Αυτά είναι σημαντικό να τα αναφέρετε ταχύτατα στον γιατρό σας, γιατί απαιτούν άμεση ιατρική θεραπεία.


Ποια λάθη οδηγούν σε μαστίτιδα;
 
1.Αν δεν θηλάζει συχνά και δεν αδειάζει συχνά το στήθος

2.Αν αφήνει μεγάλα μεσοδιαστήματα χωρίς θηλασμό ιδίως τη νύχτα

3.Αν το μωρό έχει μικτή διατροφή, δηλαδή μητρικό θηλασμό και ξένο γάλα και δεν αδειάζει καλά το στήθος.

4.Αν έχει κακή τεχνική θηλασμού, το μωρό δεν τοποθετείται σωστά στη θηλή, δημιουργούνται ραγάδες και εισχωρούν μικρόβια από το δέρμα.

5. Αν φοράει πολύ σφιχτό στηθόδεσμο και πληγώνεται το στήθος, από τραυματισμό όπως και από εξωτερικό χτύπημα.

6.Αν η μητέρα κουράζεται υπερβολικά, δεν κοιμάται όσο έχει ανάγκη και πέφτει η άμυνα του οργανισμού της.

Πως να αντιμετωπίσω τη μαστίτιδα;

1. Αποφύγετε τις κουραστικές δουλειές. Η ξεκούραση είναι το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης της μαστίτιδας.


2. Αποφύγετε τα στενά, συνθετικά ρούχα και εσώρουχα.


3. Μην ταλαιπωρείτε το στήθος σας βγάζοντάς το για να θηλάσετε μέσα από στενά ντεκολτέ και σκληρά λάστιχα, (αλλά ξεκουμπώστε σωστά το σουτιέν θηλασμού, φορέστε ειδικές μπλούζες θηλασμού, ανοίξτε όλα τα κουμπιά της μπλούζας σας, κοκ).


4. Μη βγάζετε μόνο ένα τμήμα του στήθους για να θηλάσετε. Θηλάστε με ολόκληρο το στήθος έξω από τα εσώρουχα και τα ρούχα σας.


5. Μην παραλείπετε γεύματα. Εάν κάνετε δίαιτα αδυνατίσματος, σταματήστε την μόλις αισθανθείτε κουρασμένη. Επίσης, φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον 3 λίτρα νερό το 24ωρο, ειδικά σε δύσκολες μέρες (ταξίδι, κλπ). Όταν είστε πολύ κουρασμένη, πιείτε περισσότερο


6. Μην κοιμάστε μπρούμυτα.


7. Βάζετε το μωρό να θηλάσει από το πονεμένο στήθος και, αν είναι δυνατόν, με το πηγούνι του στραμμένο προς το πονεμένο σημείο.


8. Χρησιμοποιήστε ζεστές κομπρέσες ή θερμοφόρα ή ζεστό ντους για να μαλακώσουν οι αδένες και να ρέει το γάλα καλύτερα.

9. Ξεκινήστε το θηλασμό από τον υγιή μαστό ώστε να μην πονάει και να παράγονται οι απαραίτητες ορμόνες.

10. Τοποθετήστε το μωρό στο στήθος σε διαφορετικές στάσεις και θέσεις ώστε να αδειάζουν όλες οι περιοχές του μαστού.

Με τη συνεργασία της Ιωάννας Τσιαούση, μαιευτήρας-γυναικολόγος

Σχετικά Άρθρα

Δυσκολίες στο μητρικό θηλασμό: Τι να κάνω;
Ειδικά κατά το πρώτο διάστημα, η μητέρα μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με ποικίλες δυσκολίες στο μητρικό θηλασμό. Συνήθως, τα όποια προβλήματα ξ...
Θηλασμός το καλοκαίρι: Μύθοι και αλήθειες
Η ζέστη, η θάλασσα και οι καλοκαιρινές δραστηριότητες φυσικά και δεν εμποδίζουν τον μητρικό θηλασμό, αρκεί να ακολουθήσετε κάποιες συμβουλές...
Εσείς θηλάζετε στο βρεφονηπιακό σταθμό;
Εσείς θηλάζετε στον βρεφονηπιακό σταθμό που αφήνετε το μωρό σας, ή μήπως ο θηλασμός εκεί αποτελεί είναι απαγορευτικός;
Απογαλακτισμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το πέρασμα από τον θηλασμό στο μπιμπερό και στις πρώτες στερεές τροφές είναι μια νέα φάση στη σχέση μητέρας και παιδιού, ιδιαίτερα φορτισμέν...
Απίστευτο βίντεο: Νεογέννητο πίνει γάλα από...ποτήρι και γίνεται viral
Ένα απίστευτο βίντεο από ένα νεογέννητο που απολαμβάνει το μητρικό γάλα σε ένα...μικροσκοπικό φλιτζάνι, κάνει το γύρο του διαδικτύου και γίν...
Σε ποια χώρα οι γυναίκες πληρώνονται για να θηλάσουν τα παιδιά τους;
Όπως ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η βρετανική κυβέρνηση, οι νέες μητέρες σε δύο περιοχές της Μ. Βρετανίας θα λαμβάνουν ένα χρηματικό ποσό σε ...